Elektrisch rijden wordt steeds populairder, vandaar dat we ook steeds vaker oplaadpunten voor elektrische auto’s tegenkomen langs de snelweg. Naar hoe werkt dat opladen van een elektrische auto nou eigenlijk?
Dit heb je nodig
Om je elektrische auto op te kunnen laden heb je een laadpaal of een snellaadpaal nodig, en een laadpas. Zowel laadpalen als snellaadpalen vind je op verschillende plekken langs de weg. De laadpas moet je zelf regelen. Om je auto op te kunnen laden bij een publieke laadpaal – de laadpalen die je langs de weg vindt – heb je een abonnement nodig. Dit abonnement wordt vervolgens gekoppeld aan de laadpas waarna je met deze pas kunt laden. De laadpas is als het ware een soort identiteitsbewijs: door de laadpas aan te bieden bij de laadpaal weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen. De betalingen worden doorgaans geïnd per factuur.
Gewoon laden of snelladen?
Gewone laadpalen vind je over het algemeen bij mensen thuis of op parkeerplaatsen van bedrijven en kantoorgebouwen. Het volledig opladen van een accu duurt bij deze laadpalen zo’n zes tot acht uur. Gewone oplaadpalen worden dus voornamelijk gebruikt op momenten dat de auto niet nodig is, je wilt immers niet zes tot tien uur wachten als je onderweg bent naar je vakantiebestemming! Vandaar dat er snellaadpalen zijn ontwikkeld. Dit zijn de palen die je tegenkomt langs de snelweg. Bij snellaadpalen is de accu in ongeveer een half uur voor 80% opgeladen. Het opladen van je elektrische auto bij snellaadpalen is echter wel duurder dan het opladen bij een gewone laadpaal. Dit komt door het feit dat snellaadpalen veel geavanceerder (en dus duurder) zijn gewone laadpalen. De hogere prijs van snellaadpalen wordt doorberekend in het energietarief.
Onderweg laden
Wie zijn elektrische auto enkel gebruikt voor woon- werkverkeer zal voornamelijk laden bij een normale laadpaal. In sommige gevallen zul je je auto toch echt onderweg moet opladen en dan is het handig om van tevoren te weten waar dit mogelijk is. Veel aanbieders van laadpassen hebben apps ontwikkeld waarmee je simpel en snel kan zien waar de snellaadpalen zich bevinden op de route. Wel zo handig als je op vakantie gaat! Let er bij het selecteren van een laadabonnement wel op dat je terecht kan bij laadplekken van verschillende leveranciers in verschillende landen. Zo voorkom je dat je onderweg voor vervelende verrassingen komt te staan.