In de maanden december, januari, februari en maart gaat wintersportlievend Nederland naar de sneeuw. Maar bij sneeuwzekere Europese gebieden gooit een of ander virus roet in de Kaiserschmarrn. Toch is het goed om even stil te staan bij het rijden met winterbanden. Aanschaffen of is het toch geldklopperij?
Koning Winter
Inmiddels is ook hier de temperatuur aardig gedaald en af en toe ligt er een aardig laagje wit poeder over slandsherenwegen. Koning winter brengt soms een (bliksem) bezoekje en vervolgens ligt het halve land plat. Treinen rijden niet meer en worden er door verkeerscentrales honderden kilometers file gemeld. Is het niet te laat om over winterbanden te beginnen? Moet ik winterbanden nu wel of niet hebben? Wat zijn de voor- en nadelen? We zoomen even in…
Hobby
Iedere wintersporter die met de auto naar de wintersport gaat, krijgt er mee te maken. Winterbanden. Net als vele met mij ben ik een fanatiek skiër. Dit zal ik ongetwijfeld geërfd heb van mijn ouders want ik was 9 toen ik voor het eerst mee mocht. De voorbereidingen (toen) waren ieder jaar weer een feest. Van skikoffer, 27 MC bakkie (we reden met 3 auto’s want mobiele telefoons waren er in 1986 nog niet) auto in de was zetten tot uiteraard winterbanden monteren. Het hoorde er allemaal bij. Net als (tegenwoordig) het wekelijks afstemmen naar RTL Snowmagazine op RTL 4. Maar met een Corona epidemie is dat extra zwaar want het kriebelt aan alle kanten. Zelfkastijding is misschien een beter woord…
Discussie
Dus. We kunnen en mogen niet naar de wintersport. De discussies over het wel of niet voeren van winterbanden hebben we misschien allemaal eens meegemaakt. Tijdens een saaie verjaardag of feestje die wel gezellig is maar waar de warme hapjes van tante Rita verre van lekker zijn. Oom Bert vindt winterbanden onzin terwijl neef John al jarenlange ervaring heeft. Sinds ik mijn rijbewijs heb EN zelf naar de wintersport ga, hebben al mijn auto’s winterbanden gehad. Dat was een uitgave ja maar in mijn ogen erg nuttig.
Winterbanden zijn niet alleen handig in wintersportgebieden. Ik mag graag autorijden en tijdens de vele kilometers heb ik ook stevige regenbuien meegemaakt. Het effect van dergelijke banden (profielen) maken het dat de auto als het ware op de weg plakt. Het water/sneeuw wordt beter afgevoerd. En nu hoor ik u zeggen. Je hebt toch ook 4 seizoenen banden?
Grip op Grip
Inderdaad. De 4 seizoenenbanden. Grip is het toverwoord dus wat ga je doen? Blijf je het hele jaar in Nederland en heb je het geld er niet voor over dan zijn de normale (zomer) banden voldoende.
Wil je meer zekerheid qua grip dan is de 4 seizoenen band aan te raden. Die slijt wat sneller als de zomerband maar heeft duidelijk meer grip. En ga je minimaal 1 keer per jaar naar de sneeuw? Dan zijn de aanschaf van winterbanden het meer dan waard. In meerdere landen zijn er gedurende de winterperiode winterbanden verplicht. Kortom. Blijf je lekker het hele jaar in Nederland dan volstaat de 4 seizoenen band.
Conclusie
Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit. Met je gezin op de achterbank wil je niets liever, zonder noemenswaardige dingen, van A naar B komen. We vinden veiligheid erg belangrijk en willen dit optima forma. Uit welke banden kunnen we allemaal kiezen? Grofweg zijn er gedurende het jaar 3 variabele te koop: zomerbanden, winterbanden of 4 seizoenen banden. En ja alles heeft zijn prijskaartje. Nadelen van winterbanden zouden kunnen zijn: meer lawaai dan zomerbanden, de opslag en de aanschaf. Maar mocht je het geld ervoor over hebben: kies voor winterbanden. Belachelijk veel grip en 50 % meer remweg wat de veiligheid in het verkeer ten goede komt. Normaal gesproken zou je zo maar eens 4 jaar met een set kunnen doen. En ja. Veiligheid heeft nou eenmaal een prijskaartje…
4 seizoenenbanden zijn de grootste kolder. Het gaat om de maximale veiligheid. All season hebben het hele jaar minder grip. Gewoon zomer op zomerbanden en winter op winterbanden. Als je er geen geld voor over hebt moet je bij slechte omstandigheden voor ieders veiligheid de auto maar laten staan. Autorijden kost nu eenmaal geld.