De Philips 900-serie Android TV maakt erg hebberig. Dit is één van de topmodellen in de markt en dat betekent dat Philips zijn nieuwste en beste snufjes toepast op dit model. We wilden graag eens ervaren wat de mogelijkheden vandaag de dag zijn. In deze review vertellen we hoe de Philips OLED+935 Android TV en Bowers & Wilkins audio bevalt.
Sterktes | Zwaktes |
---|---|
+ Contrastrijk beeld | – Standaard/voet |
+ Kwaliteit geluid | – OLED-scherm moet regenereren |
+ Design | – Minder geschikt voor gamers |
Wat is de Philips OLED+935 Android TV?
De Philips 900-serie TV komt in drie formaten: 48 inch, 55 inch en 65 inch. Voor deze review kregen we een 65 inch (164 cm doorsnede) exemplaar van Philips. Het is een groot apparaat; de ‘unboxing’ en installatie kun je het best met z’n tweeën doen. In de doos vind je naast het 65 inch scherm en de Bowers & Wilkins soundbar ook een doos met de afstandsbediening en wat kleine accessoires, twee bevestigingsbeugels en elementen om de kabels af te dekken.
De speakerbar ziet er goed uit. Hij is afkomstig van Bowers & Wilkins, een merk dat je wellicht kent van de audiosystemen in Volvo’s, BMW’s, Maserati’s en McLarens. De speakerbar die bij deze TV hoort heeft bovenop overigens ook zo’n typisch klein rond speakertje in het midden, zoals we wel eens gezien hebben bij o.a. de Volvo XC60 en Mclaren 570S/620R. De soundbar zelf is licht naar boven gericht en kan vlak onder het beeldscherm aangebracht worden.
Zoals je van een nieuwe TV kunt verwachten, is de Philips OLED+935 ook Smart. Dat betekent dat hij in verbinding staat met het internet. Als besturingssysteem gebruikt Philips Android; je hebt dus ook toegang tot allerlei handige apps van streamingsdiensten etc. Het werkt allemaal zoals je het verwacht. Bijkomend voordeel van Android is ook dat het tijdlozer is, dus langer ondersteund wordt.
Een van de kenmerken van de Philips 900-serie is zijn P5 processor met Artificial Intelligence. Die processor bestaat al sinds 2017, maar Philips brengt zo ongeveer jaarlijks betere versies uit. De ‘5’ in P5 staat voor de vijf terugkerende kernelementen van deze processor: bronsignaal, kleur, contrast, beweging en scherpte. De knappe HDR-functie was ook al beschikbaar op eerdere modellen, maar is nog altijd een element dat de visuele ervaring sterk verbetert. Dat gebeurt overigens bij gebruik van alle soorten bronnen, of je nou gewoon TV kijkt, filmpjes van je smartphone afspeelt of een oude DVD afspeelt.
Bij de huidige versie zet Philips artificial intelligence in om de beeldervaring continu te optimaliseren. Philips heeft met behulp van een grote beeldenbank het systeem ‘aangeleerd’ om bepaalde beelden te herkennen. Daarbij is onderscheid in de categorieën: natuur, gezicht, beweging, donker of andere. Bij elke categorie wordt een andere soort beeldoptimalisatie toegepast, zelfs als het ene deel van het scherm een gezicht en het andere deel een natuurlandschap laat zien. Bewegingen worden op de Philips OLED+935 Android TV scherper en soepeler dan ooit weergegeven. Ook de kleurbalans is verbeterd én er zit herkenningssoftware in, waardoor pixels minder snel inbranden. Het ziet er wel wat vreemd uit, want je krijgt een soort vage wolk rond de (zender)logo’s. Maar het gebeurt natuurlijk met een goede reden.
De TV is voorzien van Ambilight in vier richtingen, op voorgaande modellen ging het alleen naar links, rechts en naar boven. Nu is de verlichting ook naar beneden gericht. Ambilight projecteert de schermkleuren op de oppervlakte rondom het scherm. Dit maakt de ervaring intenser en je beeld groter, doordat de kleuren van het scherm echt je woonkamer in komen. Deze sfeerverlichting is overigens verstelbaar in intensiteit. Dus als het te heftig wordt dan kun je de instellingen aanpassen.
Sterktes
Dankzij de OLED-techniek heeft deze TV een zeer contrastrijk beeld. ‘Gewone’ TV’s maken gebruik van LED-verlichting áchter de pixels; de pixels regelen vervolgens afzonderlijk welke kleur licht ze doorlaten. Bij een gewoon LED-scherm is het moeilijker om pixels zwart te laten weergeven. De lichtbron achter het scherm staat namelijk altijd aan, wat ervoor zorgt dat de ‘zwarte’ pixels hoogstens donkergrijs worden weergegeven. Maar met OLED licht is elke pixel op zichzelf een aparte lichtbron. Doordat pixels ook uit kunnen schakelen, worden zwarte pixels echt zwart. Dit geeft meer contrast in het beeld. Bovendien ontstaat er minder waas op de grens tussen donkere en lichte vlakken op het scherm. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat er meer details waarneembaar zijn in schaduwen.
De soundbar van Bowers & Wilkins doet zijn werk voortreffelijk. De geluidservaring is erg goed, al raak je er ook snel aan gewend. Maar als je dan bijvoorbeeld een film op zet valt het ineens weer op. Het geeft een surround-achtige ervaring, ook al komt het geluid in werkelijkheid alleen maar uit de soundbar. Je hoort soms geluiden die van de buren of buiten lijken te komen, zo waar getrouw komt het over. Mocht je toch nog iets missen, dan kun je bijvoorbeeld een subwoofer op de TV aansluiten. Of uitbreiden met extra speakers die Play-Fi ondersteuning hebben: daarmee kan de TV geluiden draadloos naar andere speakers in de ruimte zenden. Hiermee wordt de geluidservaring echt surround.
Tenslotte is het design een van de pluspunten; het geheel ziet er hoogwaardig uit. De speakerbar is bedekt met een mooi soort stof en de afstandsbediening is aan de onderkant afgewerkt met leder. Al gebruiken we voornamelijk de Ziggo afstandsbediening om de mediabox goed te kunnen bedienen. Het scherm zelf ziet er natuurlijk ook strak uit. Het enige dat een beetje uit de toon valt is de verchroomde bevestigingsbeugel.
Zwaktes
Dankzij de OLED-techniek kan het scherm heel plat gemaakt worden. Maar de voet eronder steekt wel ver uit naar achteren. Dat is ook logisch, want met een grotere voet kukelt het scherm tenminste niet zomaar om. Toch is dit jammer, want als je het scherm op een TV meubel zet, dan moet hij iets verder van de muur af staan dan je zou willen. De Ambilight komt immers het best tot zijn recht als dicht tegen de muur aan bevestigd zit. Er zit overigens ook een bevestigingsbeugel bij waarmee je het scherm aan de muur kunt monteren. Het nadeel daarvan is dat je de speakerbar ook op die beugel moet monteren. Je kunt hem nergens anders installeren of neerleggen, daar is het snoertje te kort voor. De speakerbar hangt een beetje vreemd in de lucht als je de muurbeugel gebruikt. Maar het kan zijn dat je dat juist mooi vindt.
Als het scherm lang aanstaat vraagt de TV regelmatig of je het beeld uit wilt schakelen. Dat is nodig om de pixels van het OLED-scherm te regenereren. Daardoor behoudt het scherm zijn kwaliteit beter, maar het kan wel vervelend zijn als je van veel schermtijd houdt.
De Philips OLED+ 935 is niet gericht op gamers. Dat merk je onder andere aan de HDMI-aansluitingen. Aan de achterzijde vind je viermaal een HDMI 2.0 poort. De diehard-gamer had liever een HDMI 2.1 poort gezien; met 2.0 kun je wel van 4K beelden genieten, maar niet in 100 frames per seconde. Ook heeft deze TV relatief veel vertraging in het beeld; dit is met professioneel materiaal gemeten op 37 milliseconden. Het is natuurlijk niet veel, maar andere producenten laten betere cijfers zien. De ervaring is nou eenmaal beter wanneer de TV zo direct mogelijk reageert op je controller.
Conclusie review Philips OLED+935 Android TV
Philips heeft alles uit de kast getrokken om de klant een goede audiovisuele ervaring te geven. De techniek in het scherm is verder verbeterd dan ooit, waardoor beelden altijd scherp en mooi van kleur zijn. Voor het geluid is Philips een samenwerking aangegaan met Bowers & Wilkins; een topmerk in de audiowereld. De geluidservaring is echt heel goed, eigenlijk heb je niet meer speakers nodig dan alleen de soundbar. Ben je een echte gamer, dan is het wellicht verstandig om voor een ander scherm te gaan, of nog even te wachten tot Philips met iets nieuws komt.
Het platte scherm en het materiaalgebruik van de speakerbar en de afstandsbediening geven de TV in zijn geheel een mooie uitstraling. Op dit moment begint de prijs bij 1.188 euro (voor de 48 inch versie). De 65 inch versie kost 1.845 euro. De ontwikkelingen op het gebied van TV’s gaan snel en dat levert een extra voordeel op: als je even geduld hebt zakt de prijs en heb je voor een fractie van de initiële nieuwprijs een super TV in huis. Maar probeer maar eens te wachten als je morgen deze kanjer al in huis kan hebben.