Het gaat niet goed met Volkswagen. Daarom wil de Duitse overheid het bedrijf financiële steun gaan verlenen. Tegelijkertijd belasten we Chinese auto’s omdat ze teveel gesteund worden door hun overheid.

Nadat Volkswagen betrapt werd op het dieselschandaal, ging het bergafwaarts. Het bedrijf kon niet meer volhouden dat dieselmotoren de weg was naar een duurzame toekomst en moest het roer omgooien. Volkswagen had geen andere keuze dan zich volledig te storten op elektrische auto’s. Dat bleek lastig: vooral het ontwikkelen van goede software bleek een probleem.

Het gevolg waren elektrische auto’s zoals de ID.3 en de ID.4, die vaak last hadden van storingen. Dit varieerde van schermen die niet meer werkten tot deuren die niet meer open gingen. Dit, gecombineerd met een nogal saai uiterlijk, zorgde voor tegenvallende verkopen. Daarbij werden auto’s ook regelmatig teruggeroepen, bijvoorbeeld omdat de deuren spontaan open konden vliegen of het panoramadak licht ontvlambaar bleek.

Volkswagen ID.4

Concurrentie aangaan

Begin deze maand maakte de top van Volkswagen dan ook bekend dat het fabrieken wil sluiten en mensen wil ontslaan. Een contract met de vakbond werd eenzijdig opgezegd, om zo makkelijker van tijdelijk personeel af te komen. Zo’n 30.000 banen zouden op de tocht staan. Alleen zo kan het ooit trotse Duitse bedrijf gered worden, zo stelde men. Uiteraard was de Duitse overheid ontstemd over dit nieuws.

Nu overweegt de Duitse regering om Volkswagen steun te bieden, zo maakte vicekanselier en minister van Economische Zaken Habeck bekend. Een steunpakket van onbekende inhoud en omvang moet de autofabrikant helpen. “Volkswagen is van cruciaal belang voor Duitsland”, aldus Habeck. Met het geld moet het bedrijf beter de concurrentie aangaan met auto’s uit China en ook in China.

Een bijzondere situatie, want eerder stemde Europa in met importheffingen voor Chinese auto’s. De reden: oneerlijke concurrentie, want de Chinese autofabrikanten ontvangen veel financiële steun van hun overheid. Nu Volkswagen echter de boot dreigt te missen en in de problemen zit, gaat de overheid het bedrijf financiële steun verlenen zodat ze beter kunnen concurreren. Iets met twee maten meten?

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *