Politiek zorgt de laatste tijd voor behoorlijk wat onrust in de autowereld. Landen die elkaar niet vertrouwen en verschillende sancties tegen onder andere China opleggen om daar zelf van te profiteren. Nu geldt dat ook voor de technologie waarmee deze auto’s zijn uitgerust. Alle moderne EV’s zijn inmiddels verbonden met het internet en verzamelen veel data. En dat is nou precies waar ze in de VS angstig voor zijn.

China vs de rest

Het ging de laatste tijd veel over importheffingen op Chinese auto’s. Ze zijn veel goedkoper door staatssteun en concurreren Europese autobouwers uit de markt. Dit terwijl Duitsland juist staatssteun overweegt aan de kwakkelende Volkswagen Group. Is dat dan niet met twee maten meten?

Nu komt er een nieuw hoofdstuk in dit politieke gezever. De VS komt met een verbod op de verkoop van auto’s die technologie bevatten afkomstig uit China of Rusland. Deze maatregelen moet volgens president Joe Biden ‘bescherming bieden tegen nationale veiligheidsrisico’s’. De angst zit hem in dit geval niet in de concurrentie positie van de nationale autofabrikanten, maar om gevoelige informatie te verzamelen. Denk hierbij aan geografische informatie over bijvoorbeeld de infrastructuur in de VS. Hiermee kunnen ‘vijanden’ de werking van de infrastructuur of de voertuigen zelf verstoren.

Xpeng P7 rijdt autonoom
Deze Xpeng P7 rijdt autonoom, maar in de VS is de verkoop van deze auto’s vanaf nu verboden.

Het verbod geldt voor alle auto’s die connectiviteit hebben met de buitenwereld. Hieronder vallen geautomatiseerde rijsystemen met camera’s, mobiele netwerken, bluetooth en alle andere manieren van communicatie. Het komt dus eigenlijk neer op een volledig verbod op voertuigen afkomstig uit China of Rusland. Want tegenwoordig wordt er geen auto meer verkocht zonder enige vorm van connectiviteit. Het is niet bekend hoe er met de auto’s wordt omgegaan die al op de weg rijden en/of nog in bestelling staan. China reageert redelijk mild op deze sancties. Ze vragen Washington wel om ‘marktprincipes te respecteren en een eerlijke, niet-discriminerende zakelijk omgeving te bieden voor Chinese ondernemingen’.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *