Eigenaren van Rivian pick-ups die in de Verenigde Staten total-loss zijn verklaard, merken steeds vaker iets vreemds op. Hun verongelukte auto duikt weer op in Oekraïne. Dit land lijkt een vreemde bestemming voor de high-tech Amerikaanse pick-up.

Officieel worden voertuigen van Rivian helemaal niet naar Oekraïne geëxporteerd, dus via deze weg gaan ze er niet heen. Toch duiken Rivians steeds vaker op in dit land, zo merken voormalig eigenaren in de Verenigde Staten. Terwijl hun voertuig daar na een ongeluk volledig is afgeschreven, komen ze in Oekraïne na een tijdje weer online. Ze vragen zich af hoe dat kan, en waarom daar?

De pick-ups verschijnen niet met een machinegeweer in de laadbak, zoals we wel eens zien met Toyota’s in Afrika en het Midden-Oosten. Ook worden onderdelen niet gebruikt voor bommen voor drones, zoals met verschillende exemplaren van de Toyota Mirai is gebeurd. Nee, de Rivians zijn voor Oekraïners een nieuwe manier van vervoer.

Rivian pick-up

Opgeknapt

Nu zijn we niet verrast dat Amerikaanse auto’s in Oost-Europa worden opgeknapt. Dit gebeurt heel veel: in Amerika afgeschreven auto’s krijgen zo een tweede leven. Regelmatig duiken in Estland of Polen gerepareerde Mustangs en Camaro’s ook op Marktplaats op. Dit gebeurt ook met de pick-ups van Rivian: via speciale websites worden ze naar Europa verkocht, en daar gerepareerd.

In Amerika worden de elektrische auto’s al snel afgeschreven. Niemand wil daar een reparatie aan hoog-voltage onderdelen wagen. Autosloperijen willen ze ook niet, dus gaan ze de export in. In Oost-Europa doet men niet zo moeilijk, dus daar wil men de reparatie wel aan. Onderdelen worden geïmporteerd uit China. Soms worden zelfs twee schade-auto’s samengevoegd tot één nieuw exemplaar.

Maar waarom nu juist Rivian in Oekraïne? Dat heeft alles te maken met de oorlog daar. Dankzij de invasie door Rusland is benzine en diesel uitermate schaars. Bovendien heeft het Oekraïense oorlogsapparaat veel nodig. Een elektrische auto is dus uitermate handig, want elektriciteit is er vaak nog wel. Een grote pick-up als de Rivian is dan zeer geschikt. Bovendien zijn ze niet erg duur. Ideaal dus om aan het front te worden ingezet.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *