Stellantis bestaat uit vele merken, die nogal wisselend presteren. Het iconische Amerikaanse merk Chrysler bungelt onderaan in de lijstjes met resultaten. Het merk heeft van topman Carlos Tavares een ultimatum gekregen. Tot nu toe ziet het er niet goed uit voor Chrysler.

In 2021 verkondigde Stellantis-CEO Tavares dat slecht presterende merken tien jaar hadden om hun resultaten te verbeteren. Lukte dit niet, dan gaan ze verdwijnen. Stellantis heeft een wildgroei aan merken. Om te voorkomen dat het concern in chaos veranderd, wil Tavares alleen door met succesvolle namen. “We geven elk merk een kans”, zo zei Tavares toen. “Ze krijgen tien jaar de tijd, met de financiering van tien jaar om een merkstrategie te ontwikkelen. Lukt dit ze: heel goed.”

Chrysler Stratos

Twee modellen

Voor Chrysler ziet het er echter slecht uit. Ooit was het merk één van de grote namen in Amerika. Auto’s als de Voyager en de onlangs geschrapte 300C zijn onderdeel van de collectieve autogeschiedenis. Maar het gaat al jaren slecht met Chrysler. Successen bleven uit. Het merk verloor zijn identiteit en in de loop van de tijd ook zijn modellen. Op dit moment voert Chrysler in Amerika slechts twee modellen: de Pacifica minivan en een auto die Voyager heeft maar eigenlijk de vorige generatie Pacifica is.

Tijdens de Paris Motor Show, die deze week gehouden is, kondigde Tavares aan dat na tweederde van de gestelde termijn beoordeeld wordt of de merken op de goede weg zijn. Slecht nieuws voor Chrysler, want buiten een slecht gevallen prototype heeft het merk in drie jaar nog weinig bereikt. “We reviewen de prestaties van elk merk op tweederde van de termijn, dus over twee of drie jaar kunnen de eerste beslissingen genomen worden”, zo stelde Tavares in Parijs.

Concreet kan dit betekenen dat het merk Chrysler al in 2026 of in 2027 definitief verdwijnt. Dit zou een flinke aderlating zijn voor de Amerikaanse auto-industrie. Hoe dan ook moet Chrysler vol aan de bak, willen ze nog kunnen overleven. Overigens zal de beslissing om Chrysler te schrappen niet door Tavares genomen worden: hij kondigde aan in 2026 met pensioen te gaan.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *