
Dit jaar gaat de vlag uit bij Ford, want de Transit bestaat 60 jaar. Anno 2025 is de Ford Transit nog altijd erg populair in Europa en daarbuiten. De elektrische versie, de Ford e-Transit, is net nog iets beter geworden.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Rijgedrag Geen fratsen Veel varianten |
Geen one-pedal-drive Niet snel Trekgewicht |
De Ford e-Transit heeft in de afgelopen jaren flink wat ondernemers weten te overtuigen. Hij is erg succesvol: van alle in Europa verkochte elektrische 2-tons bestelauto’s was bijna de helft een e-Transit. Dit is niet zonder reden. Ford heeft een fijne bestelauto gewoon elektrisch gemaakt. Nu, met een groter accupakket, is hij eigenlijk alleen maar beter geworden.

Meer rijden, sneller laden
Kwam de Ford e-Transit voorheen met een accupakket van maximaal 68 kWh, nu is er een Extented Range bijgekomen. De accu hiervan is 89 kWh groot: een flinke vooruitgang dus. Het levert de Ford e-Transit uiteraard extra bereik op. Volgens Ford is de actieradius maximaal 402 kilometer. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van belading, rijgedrag en omgeving. Echter dat de Ford e-Transit voortaan een stuk verder komt dan de oude 200 kilometer is een feit.
Om snel weer verder te kunnen rijden, is de laadcapaciteit van de Ford e-Transit ook opgeschroefd. Tegenwoordig kan hij snelladen tot 180 kWh, wat heel behoorlijk is. In iets meer dan een half uur zit de accu hiermee van 10 tot 80% vol. Ook AC-laden kan de e-Transit sneller: tot 22 kWh. Hiervoor moet je dan echter wel een geschikte laadpaal vinden: in Nederland zijn deze meestal slechts 11 kW.

Laden en trekken
Nu betekent een grote accu vaak dat het laadvermogen afneemt. Bij de Ford e-Transit is dat niet het geval. In de uitvoering van 4,25 ton, die je voorlopig nog met een B-rijbewijs mag besturen, is het laadvermogen een keurige 1.460 kilo. Dat is natuurlijk minder dan bij een kleiner accupakket, dus kies verstandig. Bij een chassis-cabine kun je zelfs 1,814 kilo lading meenemen. Kies je voor de 3,5-tons uitvoering, dus zonder begrenzer en tachograaf, dan daalt het laadvermogen tot 728 kilo. In totaal is de e-Transit er in 19 varianten om uit te kiezen.
Jammer is wel dat de zwaardere versie van de Ford e-Transit geen aanhanger mag trekken. De versie van 3,5 ton mag dit wel, maar ook niet zwaarder dan 750 kilo. Dat is jammer, want hier scoort de concurrentie aanzienlijk beter. Met dit trekgewicht is de elektrische Transit ook in het nadeel ten opzichte van de dieselversie.

Slimmigheden
Dit model Transit gaat ondertussen alweer een paar jaartjes mee, maar toch voelt hij in de cabine niet oud. Deze bestelauto is een extra werkpaard, met veel plastic en weinig luxe. Wel heeft hij ondertussen een digitaal instrumentencluster gekregen, dat goed staat naar het scherm in de middenconsole. Het Sync4-systeem dat hier op draait, is eveneens niet nieuw maar werkt erg goed. Het is duidelijk en eenvoudig te begrijpen.
Je kunt de Ford e-Transit bestellen met allerlei slimmigheden. Sowieso is een warmtepomp standaard, wat ten gunste komt aan het energieverbruik. Heel handig is het opklapbare stuur, dat je eenvoudig in een tafeltje of laptopstand verandert. Voor koeriers is de Delivery Assist aan te raden. Hiermee doet de e-Transit bij elke stop enkele handelingen die de chauffeur hierdoor niet meer hoeft te doen, zoals het sluiten van de ramen en het aanzetten van de alarmlichten. Ook praktisch is de 2,3 kW ProPower Onboard, waarmee je onderweg of op locatie elektriciteit hebt voor je apparaten.

Geen sportauto
Voor zo’n grote bestelauto rijdt de Ford e-Transit opvallend soepel. Je mist natuurlijk geluid en trillingen, maar dankzij de hoge zitpositie vergeet je nooit dat je in een groot voertuig rijdt. Het zicht naar buiten is uitstekend. Parkeersensoren, een digitale binnenspiegel en dode-hoekassistentie helpen verder mee. De wegligging is erg goed, onder andere dankzij het lage zwaartepunt door de accu’s onder de vloer. Ook het stuurgedrag is prima.
Snel is de Ford e-Transit niet. Bij de rijstanden ontbreekt een sportstand en alles lijkt het overschrijden van de maximumsnelheid te ontmoedigen. Dit kost immers alleen maar rijbereik. Tenslotte ben je niet met een sportauto onderweg, maar met een bestelauto. Helaas ontbreekt een optie voor one-pedal-drive, zoals die bij andere elektrische bestelauto’s van Ford er wel is. Bestuurders hebben wel een L-optie bij het stuur om meer remenergie te regeneren.

Conclusie review Ford e-Transit
Hoewel de e-Transit eigenlijk een aangepaste dieselauto is, blijkt hij verrassend bij de tijd. Dankzij een ingebouwd modem is er via telematica veel inzicht te verkrijgen in het voertuig. Zelfs het waarschuwen bij diefstal of het instellen van laadtijden is hierbij mogelijk. Wat Ford gedaan heeft, is eigenlijk heel slim. De vertrouwde en vooral doorontwikkelde Transit blijkt een uitstekende basis voor de overstap naar elektrificatie. Een fijne elektrische aandrijflijn in een goede bestelauto levert gewoon een uitstekend resultaat. Daarbij bewijst de Ford e-Transit Extended Range dat hij elke keer weer beter wordt.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl