Al sinds 1951 is de naam Toyota Land Cruiser een begrip. Zeker bij mensen die graag van het gebaande pad gaan. Wat ooit begon als een militair voertuig, werd er al vrij snel eentje voor de normale man. Zoals Toyota dat doet, is het blijven ontwikkelen. Alles om het voertuig robuuster, betrouwbaarder en beter te maken. Dan rest natuurlijk de vraag of dat gelukt is

Sterke punten:Zwakke punten:
+ Rem-hulp systeem– BPM
+ gebruiksgemak– Foutmeldingen in de Toyota app
+ onstuitbaar object– “Vehicle approaching”

Wat is de Toyota Land Cruiser?

Denk je aan robuust, dan denk je aan de Toyota Land Cruiser. Het is veruit de grootste, meest off-road capabele en duurste auto die Toyota Nederland aanbiedt. Op die prijs komen we later nog even terug. Een vraag die we eerst behandelen is die van de grootte. Een kleine vergelijking die je kunt maken is de volgende: een Volvo XC90 is een gigant van een auto. De Toyota Land Cruiser is in alle opzichten gewoon meer. Hoger, breder en langer. Het is een auto die hoog genoeg is om je hoofd tussen de ruimte van de wielen en carrosserie te steken.

Het apparaat is ruim vijf meter lang, bijna twee meter hoog en twee meter breed. De grondspeling is niet minder dan 235 mm. Dat alles helpt mee als je bijvoorbeeld door water wilt rijden. Dat kan overigens tot 700 mm, oftewel 70 cm diep. Iets wat voor iedere auto knap is, laat staan als je auto 2.415 kg weegt. Dankzij die grootte heb je een bagageruimte van 566 liter, en een opstapplank langs de zijkant. Om het instappen net dat beetje makkelijker te maken. We noemen die manier van instappen maar gewoon: The Land Cruiser way.

Over het algemeen zijn grote auto’s ook grote gebruikers. Het is dan ook niet zo dat de Toyota Land Cruiser enorm zuinig is. Dat gezegd hebbende, zijn we verbaasd over de relatief kleine hoeveelheid diesel die er verbruikt wordt. Toyota claimt een verbruik van ongeveer 1 op 10. Gemiddeld hebben we dat ook netjes gehaald. Op de snelweg deden we 1 op 12, op buitenwegen zakte het verbruik naar 1 op 8. Zeker met het oog op het gewicht en natuurlijk het feit dat de Land Cruiser even aerodynamisch is als een baksteen, kunnen we hier niets verkeerds over zeggen.

Vraag je je ondertussen al af waar de aandrijving vandaan komt? Die komt van een 2.8-liter viercilinder diesel. 208 pk en 500 Nm koppel. Natuurlijk met aandrijving op alle vier de wielen, en schakelbare differentiëlen zijn ook van de partij. Net zoals ontelbaar veel off-road standen om het slagschip in het gareel te houden. Dat is dan ook precies de plek waar hij uitblinkt.

De Toyota Land Cruiser is tegenwoordig vrij uniek. Het merk heeft ervoor gekozen om niet de meest comfortabele auto neer te zetten, maar de meest capabele. Sommigen noemen dat een compromis. De liefhebber noemt het gewoon karakter. Geen zorgen, we snappen het. Je vraagt je af hoe het dan precies rijdt.

Hoe rijdt de Toyota Land Cruiser?

Neem plaats in de grote fauteuil, die we voor het gemak maar de bestuurdersstoel gaan noemen. Als het je lukt om je blik van de gigantische motorkap te trekken en even in het interieur te neuzen, zie je iets aparts. Knoppen, eindeloos veel fysieke knoppen. Een unicum in de moderne auto. Niet zonder reden. Bedenk een functie, en je kunt hem bedienen met dikke handschoenen aan. Stuur- en stoelverwarming? Check. Cruisecontrol? Check. Alle rijmodi en diff-locks? Je snapt het punt wel, denk ik.

Die eerste indruk is cruciaal. Het is er ook een die enigszins verklapt wat de Land Cruiser gaat doen. Namelijk ouderwets plezier bieden. We starten de dieselmotor, dat voelt een beetje alsof er een vrachtwagen wordt opgestart. Het is een enorm rustgevende tik, een die zekerheid geeft, alsof hij toch niet kapot te krijgen is. Wat hoogstwaarschijnlijk nog klopt ook.

We rijden weg, en na de eerste bocht merken we het gelijk. Er is niets waardoor je denkt dat dit rijdt als een moderne auto. Los van alle prettige en moderne functies natuurlijk. Het woord “agrarisch” komt tot de verbeelding. Bij iedere bocht helt de carrosserie zover over dat je spontaan zeeziek zou worden. Voor sommigen klinkt dat misschien als een nadeel, iets waardoor we zouden zeggen dat de nieuwste interpretatie van de Land Cruiser een gefaalde is. Niets is minder waar. Het is simpelweg hilarisch.

Als ik de auto’s optel waarbij ik schaterlachend door bochten ben gegaan, dan zijn dat er niet zoveel. In deze Toyota doe je dat bij bijna iedere bocht. Daarbij krijg je in de Land Cruiser digitale hoekmeters. Om af te lezen onder hoeveel graden je rijdt. Ook die slaan uit als je wat enthousiast door een bocht gaat.

Als je er iets dieper over nadenkt, is dat best logisch. Plezier tijdens het rijden, zeker in de bochten, komt door de verplaatsing van het gewicht van de auto. Door het feit dat de Land Cruiser zo ontzettend veel kilo’s meeneemt en zo hoog op zijn poten staat, is het gewoon een onwijs leuke ervaring. Daarbij zorgt de zachte vering voor een goed comfortniveau op de openbare weg.

Het gebruik van een dieselmotor in Nederland is bijzonder. Ook bijzonder is hoe die motor snelheid verzamelt. De samenwerking met de versnellingsbak is nooit zo soepel als bij menig andere moderne auto. Sterker nog, je krijgt het gevoel dat de versnellingsbak de verzetten er meer in ramt dan dat ze daadwerkelijk geschakeld worden. Iets wat erg goed past bij het boerse karakter van de auto. Geef iets meer gas en de motor schiet naar de 3.000 toeren. Daar houdt de versnellingsbak het vermogen een tijdje vast tot er genoeg acceleratie heeft plaatsgevonden. Dan pas wordt de volgende versnelling ingezet.

Waarom zo hoog in zijn toeren? Simpel: bij 3.000 toeren produceert de 2.8-liter diesel zijn maximale vermogen. Omdat dat “maar” 208 pk is, heeft de auto even tijd nodig voordat er voldoende snelheid is om met het reguliere verkeer mee te komen. Dat betekent niet dat de kolos langzaam is, want hij gaat gewoon lekker mee met het verkeer. Dankzij de 500 Nm koppel kun je ook gerust overwegen om in te halen. Al is de omvang van de auto iets om rekening mee te houden bij zo’n actie. Vooral de vraag “is dat gat groot genoeg?” is er een die je jezelf moet stellen.

Op naar Mergelland

Hoe capabel de grootste Toyota ook is op de weg, dat is niet zijn plaats. Zelfs in Nederland, waar we natuurlijk geen écht goede off-road test kunnen doen, zou je denken. Met dat in gedachten rijden we met plezier: de Mergellandroute. Een route door het Limburgse Maastricht, en toegegeven, ook een stukje Belgisch Limburg. Iets meer dan 120 kilometer aan rijderswegen. Hij neemt je mee langs mooie heuvels, valleien en boze boeren. Maar die toeteren vooral heel hard en doen verder geen kwaad.

Dat alles in een voertuig dat, laten we eerlijk zijn, niet echt een rijdersauto is. Exact daarom hebben we de Land Cruiser meegenomen. Als je in de waan bent voor alles een BMW M5 nodig te hebben, dan heb je het mis. Ook al doet het internet je iets anders geloven.

Het is het agrarische aspect dat de Toyota zo leuk maakt. Zoals benoemd, is het de verplaatsing van gewicht die hilarisch is. De hoeveelheid haarspeldbochten, heuvels en dalen die je meemaakt op die route zouden je bijna zeeziek kunnen maken. Als je niet te druk zou zijn enorm hard te lachen. Ook al hebben we slechts een glimp opgevangen van de off-road capaciteiten van de Land Cruiser. Het is meer dan genoeg voor de auto om zichzelf te bewijzen als een van de meest capabele én hilarische voertuigen op de markt.

Uiteindelijk zijn routes leuk, maar is je eigen pad kiezen veel leuker. Precies daarom raden we aan om dat zijpad te nemen. Het zandweggetje waar je normaal voorbij zou rijden. Die zijn gewoon knetterleuk om te doen. Ondanks de normale straatbanden op de test-Cruiser, kan die dat soort weggetjes als geen ander aan. Bovendien merk je dat het geheel dan echt uiterst comfortabel is. Zo gecontroleerd heb je een flatgebouw nog nooit zien rijden. Ook als je wat meer snelheid meeneemt. De tip van flip is wel dat, als je dat wil doen, je meteen daarna alle modder van je auto wast. Anders ga je failliet bij de wasbox.

Sterke punten

De meeste moderne auto’s hebben een remhulpsysteem ingebouwd. De meeste zijn best vervelend, of in elk geval niet intuïtief. Niet in de Toyota Land Cruiser. Zeker op de snelweg zorgt het systeem zowaar voor een additioneel stukje comfort. Het neemt wat zorgen weg, omdat de auto al op veilige en vooral niet storende wijze aan de volgende stap begonnen is. Dat geeft je toch wat tijd om na te denken over de stap die erna komt.

Dankzij alle genoemde fysieke knoppen in het interieur, het robuuste gevoel dat de auto geeft terwijl het geheel vriendelijk aanvoelt, heeft de grote Japanner een lekker gebruiksgemak. Je zou – als je er plek voor hebt – zonder twijfel iedere dag lekker in je Land Cruiser kunnen stappen. Terwijl hij je vermaakt met zijn weggedrag.

Mensen die graag buiten het gebaande pad gaan, hebben wellicht wel van de volgende quote gehoord: “Wil je de bossen in, dan neem je een Land Rover. Als je er weer uit wil komen, dan moet je een Land Cruiser hebben.” Dat onstuitbare gevoel komt er dan ook goed uit. Drempels, gaten in de weg of andere veel serieuzere hindernissen: het maakt allemaal niks uit.

Zwakke punten

Dan even terug naar de olifant in de rijtest: de prijs, want die is nogal schrikbarend. Vanwege de keuze van Toyota om dieselpower te gebruiken, betaal je een bom aan BPM. Om en nabij honderdduizend euro van de prijs van de Land Cruiser gaat direct naar de staatskas. Dat wil dan ook gelijk zeggen dat de vanafprijs van de Toyota €177.850,- is.

De Toyota-app is over het algemeen, en zeker bij vorige Toyota-testmodellen, niet erg noemenswaardig geweest. Hij was er, het werkte prima, dat was het eigenlijk wel. Echter, bij Toyota’s grootste auto kreeg ik continu de melding dat ik de achterbank moest controleren. Ook als daar niets lag. Wat het grootste gedeelte van mijn tijd met de auto ook het geval was.

Toyota heeft de Land Cruiser uitgerust met een sensor die je waarschuwt wanneer er verkeer van achteren nadert. Die sensor behoort tot de ADAS-veiligheidssystemen. Vanwege het overzicht dat de auto biedt, is die behoorlijk overbodig. Bovendien gaat hij – zeker op de snelweg – steeds maar weer af. En zoals we dat kennen van moderne auto’s, gaat de melding gepaard met een pieptoon. Gelukkig kun je die, zoals alle systemen, uitzetten. Helaas voor mij is dat iets dat ik vaker dan niet vergat bij het starten van de motor.

Uitrusting

We hebben mogen rijden met de Toyota Land Cruiser First Edition. Die is gelimiteerd tot 3.000 stuks in Europa. Bovendien krijgt hij de toffe ronde LED-koplampen. Verder krijgt de klant de keuze uit de kleur “Sand” of “Smokey Blue” en de stickers aan de zijkant zijn ook alleen voor de First Edition, net zoals de spatlappen. Binnenin vind je prettige dingen zoals bruin leder, een koelbox tussen de voorstoelen en een schakelbare digitale achteruitkijkspiegel.

Allemaal geinige dingen, maar natuurlijk niet gratis. Onze testauto kwam op een totaalprijs van €186.141,-. Geen zorgen, wij vinden dat ook gigantisch veel geld. Want dat is het ook.

Conclusie

Op een hele bijzondere manier zijn de Toyota Land Cruiser en de GR Yaris opvallend vergelijkbaar. Beiden zijn het resultaat van de eigenwijsheid van Toyota. Allebei bevinden ze zich in de absolute top van hun klasse. Bovendien zijn ze vanwege de Nederlandse BPM veel te duur.

Echter, ze zijn allebei goede redenen om te verhuizen naar een ander land. Een waar de Land Cruiser meer tot zijn recht komt als off-road voertuig, en de GR Yaris prima kan dienen als speeltje. Want in feite zijn het allebei gewoon speeltjes. Op het gebied van vermaak doet de Land Cruiser niet onder voor de heetste supercar. Het enige verschil is dat de gigant niet kapot te krijgen is en niet stopt als de weg dat doet.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sem Berger 

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *