In de line-up van Ford bedrijfswagens is de Transit Connect een beetje een buitenbeentje. Je ziet dat hij er niet helemaal bij hoort. Tijdens onze rijtest van de Ford Transit Connect PHEV ervoeren we dat dit zich niet alleen beperkt tot de buitenkant.

VoordelenNadelen
+ Weinig BPM– Onhandige bediening
+ Zuinig– Onhandige navigatie
+ Grote laadruimte– Niet rijdend accu opladen

Eigenlijk is het een beetje vreemd: Ford biedt twee verschillende kleine bestelauto’s, die erg op elkaar lijken. In laadvermogen en andere specificaties zijn de Transit Courier en Transit Connect vrijwel gelijk. Toch zijn het twee aparte voertuigen. De Courier is helemaal door Ford zelf ontwikkeld, terwijl de Connect door Volkswagen wordt gebouwd. Onder de Ford-huid is het eigenlijk een Volkswagen Caddy. Dit maakt dan ook meteen duidelijk waarom de Transit Connect een vreemde eend is bij Ford.

laadpoort

Elektrisch rijden

Ford Nederland heeft besloten de Courier alleen met een elektrische aandrijving aan te bieden. Zoek je dus een verbrandingsmotor in je kleine bestelauto, dan kom je dus bij de Connect uit. Hier kun je vervolgens kiezen tussen een gewone diesel of de PHEV. Deze plug-in hybride combineert een elektromotor met een benzinemotor, wat gunstig is voor de uitstoot. Ondernemers zullen echter vooral het enorme verschil in BPM waarderen. Dit maakt de Ford Transit Connect PHEV erg interessant voor hen die nog niet elektrisch willen rijden.

Volledig elektrisch kan de Ford Transit Connect zo’n 119 kilometer afleggen. Dit is dan wel onder de meest gunstige omstandigheden. Gelukkig heb je bij deze hybride geen zorgen over het rijbereik. Op het centrale scherm kun je kiezen tussen volledig elektrisch rijden of een mix. Hierbij bepaalt de auto zelf wanneer hij de benzinemotor mee laat draaien. Helaas is er geen stand waarbij je de accu kunt opladen, voor als je later nog een binnenstad in moet.

Interieur van de Transit Connect

Onhandig

Dit soort omissies kenmerkt de Transit Connect PHEV. Natuurlijk is het een fijn rijdende bestelauto, maar in vergelijking met de andere bestelauto’s van Ford mist hij verschillende handigheden. De locatie van de startknop, de bediening van de automaat en de navigatie: het is allemaal net wat onhandiger dan we gewend zijn van Ford. Hier zien we toch duidelijk dat de Transit Connect onderhuids een Volkswagen is. Zo kan al dat Ford-blauw niet verbergen dat de software van de infotainment van Volkswagen komt.

Nu is het natuurlijk niet zo dat je doodongelukkig wordt met een Ford Transit Connect PHEV. Het rijgedrag is prima en er is vermogen genoeg. De aandrijvingen samen leveren 150 pk. De Transit Connect komt in twee lengtes, waarbij het laadvolume 3,1 en 3,7 m3 bedraagt. Je mag tot 761 kilo lading meenemen. Dit is slechts ietsje minder dan de dieselversie. Daarbij mag je met de Transit Connect PHEV ook een aanhanger trekken tot 1.500 kilo.

Ford Transit Connect

Conclusie rijtest Ford Transit Connect PHEV

De ronde vormen van de Transit Connect PHEV steken wat schril af tegen de stoere lijnen van de rest van de Ford bedrijfswagens. Het uiterlijk verraadt dat deze bestelauto er niet helemaal bij past. Ga je ermee rijden, dan merk je eveneens dat deze Ford niet is dan alle andere. Wat ons betreft is het dan ook vreemd dat Ford klanten die een dieselbus willen, verwijst naar de Connect terwijl ze zelf de Courier bouwen. Voor de BPM-gunstige plug-in hybride ben je echter sowieso aangewezen op de Ford Transit Connect. Zeker geen slechte bestelauto, maar je vraagt je af hoe hij zou zijn als Ford hem gebouwd zou hebben.

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *