
Hoelang rijd jij zelf al in jouw eigen auto rond? En hoelang denk je dat het voertuig nog meekan? De meeste mensen die een nieuwe auto kopen, verkopen het voertuig na vijf tot acht jaar. Dat is een gemiddelde, want er zijn ook mensen die een auto al na drie tot vier jaar van de hand doen, omdat ze daarna verplicht zijn om het voertuig periodiek te laten keuren. Maar vanaf dat moment gaat de auto nog een heel traject van tweede en volgende gebruikers in. Er zijn ook mensen die hun auto zelf helemaal oprijden.
Goed onderhoud is cruciaal
Sowieso is het cruciaal voor de levensduur van een auto om het voertuig goed te onderhouden. Als je de onderhoudsbeurten op tijd laat uitvoeren en gebreken vakkundig laat herstellen, kan een auto gemakkelijk een aantal jaren langer mee. Auto’s die bij een sloperij terechtkomen, zijn gemiddeld rond de 18 à 20 jaar oud en hebben 250.000 tot 300.000 kilometer op de teller staan. Nogmaals, we hebben het hier over gemiddelde waarden. In veel gevallen kiezen mensen ervoor om hun auto al wat eerder door te verkopen, omdat ze er dan nog een behoorlijke prijs voor kunnen vragen. Je kunt echter ook je sloopauto verkopen via OSW en er dan alsnog een redelijk bedrag voor krijgen. Bovendien bespaart je dat de moeite van het zoeken naar een sloopbedrijf, want alles wordt voor je geregeld.
Auto’s langer in gebruik
De gemiddelde leeftijd van alle auto’s die in Nederland rondrijden is ongeveer twaalf jaar. Dat houdt dus in dat heel wat auto’s al een aanzienlijke tijd in gebruik zijn. Verder valt op dat meer dan een kwart van alle auto’s ouder is dan vijftien jaar, terwijl dat pakweg tien jaar geleden nog hooguit een zesde was. Je kunt daaruit de conclusie trekken dat we blijkbaar langer met onze auto’s blijven rondrijden, voordat we de auto verkopen en een nieuw(er) exemplaar aanschaffen. Niet alleen de Nederlandse bevolking is dus aan het vergrijzen, maar ook ons wagenpark. Mogelijk houdt dat verband met de hoge aanschafprijzen van nieuwe auto’s.
Elektrificatie
Over de elektrificatie van ons wagenpark worden uiteenlopende voorspellingen gedaan. Momenteel heeft nog altijd zo’n 95 procent van alle auto’s in Nederland een verbrandingsmotor. Experts gaan ervan uit dat dit percentage na 2030 in rap tempo zal dalen. Voor veel mensen is momenteel de aanschafprijs van een elektrische auto nog een struikelblok. Daarnaast zijn veel mensen kritisch met betrekking tot de toekomst van elektrische voertuigen, omdat het vervangen van batterijpakketten een kostbare zaak is, waardoor het nog maar de vraag is of zo’n auto wel rendabel te krijgen is. Bovendien is het de vraag in hoeverre er genoeg grondstoffen beschikbaar zijn voor al die batterijen.
Langere levensduur
Een elektrische auto heeft in theorie een langere levensduur, als je het vervangen van de batterij buiten beschouwing laat. De kans op mechanische gebreken is namelijk kleiner, doordat veel bewegende delen en zaken als een versnellingsbak en uitlaat ontbreken.