Nieuw hoofdstuk voor traditionele sedan

Sedans zijn nooit helemaal weggeweest, maar met de opkomst van de elektrische auto’s werden ze wel een beetje naar de achtergrond verdrongen. Maar ze zijn vooral in het luxe segment – nog steeds gewild. En helemaal, nu er ook verschillende luxe elektrische sedans op de markt zijn. Lexus onderkent dat ook en brengt een nieuwe generatie van het topmodel uit, dat ook met een volledig elektrische aandrijving verkrijgbaar is. Maar de Lexus ES zal ook nog met een hybride aandrijving worden aangeboden. Het Japanse merk wil nog niet helemaal afscheid nemen van de verbrandingsmotor.

Vaste waarde

Al sinds 1989 is de Lexus ES een vaste waarde in het Lexus-aanbod. Hij is inmiddels aan zijn achtste generatie toe. In Europa bleef hij altijd wat op de achtergrond – royaal, stil, comfortabel, maar niet opvallend aanwezig. Dat maakt de lancering van de elektrische Lexus ES des te interessanter. Met de 350e (voorwielaandrijving) en de krachtigere 500e (vierwielaandrijving) voegt Lexus nu ook volwaardige elektrische sedans aan zijn gamma toe.

En dat zonder het karakter van de ES te verliezen. Geen designexperimenten of futuristische trekkers, maar ingetogen luxe. Met de elektrische ES kiest Lexus wederom voor rust en verfijning, voor vertrouwd rijden in een nieuw jasje. Daarmee mikt Lexus op een doelgroep die de overstap naar elektrisch rijden wíl maken, maar niet per se een ‘elektrisch ogende’ i5 of EQE wil.

Platformkeuze: een bewuste tussenstap?

Lexus had kunnen wachten op een nieuw, volledig BEV-specifiek platform. Toch kiest het merk voor een evolutie in plaats van een revolutie. Dat zal mede zijn ingegeven omdat men van de ES ook nog een hybride variant wil behouden.

Daarom staat de nieuwe ES op een aangepaste versie van het GA-K-platform – dezelfde architectuur waarop ook hybrides zoals de RX en de Toyota Camry rusten. Voor een merk dat al jaren inzet op elektrificatie, lijkt dat misschien behoudend. Maar het is wel verklaarbaar.

Met deze keuze speelt Lexus op zekerheid. Het GA-K-platform is beproefd, betrouwbaar, en leent zich goed voor een rustige, comfortabele rijervaring – precies de kernwaarden van de ES. Bovendien maakt het een concurrerende prijsstelling mogelijk, omdat Lexus zo veel ontwikkelingskosten kan besparen.

De keerzijde is dat het platform minder flexibel is voor accupakketten of interieurvrijheid dan bijvoorbeeld een dedicated BEV-bodem zoals het Hyundai e-GMP of het aankomende VW SSP. Toch leveren de cijfers niet direct reden tot klagen. De voorwielaangedreven ES 350e biedt 182 kW aan vermogen, goed voor een sprint naar 100 km/u in zo’n 8 seconden. De krachtiger vierwielaangedreven ES 500e doet het in 5,9 seconden, met 252 kW aan systeemvermogen. De opgegeven (optimistische) CLTC-actieradius bedraagt respectievelijk 685 en 610 kilometer – wat zich in de praktijk waarschijnlijk vertaalt naar 570 en 510 kilometer WLTP. De capaciteit van het accupakket is nog niet opgegeven maar bedraagt naar schatting zo’n 90 kWh.

Snelladen kan met een maximale snelheid van 150 kW, zo geeft Lexus aan. Het opladen van 10 naar 80 procent duurt normaal gesproken dan zo’n 30 minuten. Dat is niet opzienbarend, en daarmee zou hij zich helaas niet in positieve zin onderscheiden. Minder handig is het dat Lexus laadtijden tot wel 60 minuten opgeeft als de temperaturen zakken, alsof men de voorverwarming van de accu óf niet op orde heeft, óf niet meerekent. Iets waarover later ongetwijfeld meer bekend zal zijn.

Model

Aandrijving

Vermogen

0–100 km/u

Actieradius (CLTC)

ES 350e

FWD

182 kW

7,8–8,0 s

ca. 685 km

ES 500e

AWD

252 kW

5,9 s

ca. 610 km

Lexus heeft hier duidelijk gekozen voor rust en raffinement boven spanning en spektakel. Geen supersnelle acceleratie, geen technologische stunts, maar een zorgvuldig uitgebalanceerde BEV voor dagelijks gebruik. Wel jammer dat Lexus geen 800 volt technologie kon realiseren. Dat zou in dit segment toch beter passen. Veel beter zelfs.

De stille kracht van een Lexus

Nieuwe EV’s willen vaak vooral opvallen. Met scherpe lijnen, een overvloed aan schermen of aandachttrekkende gimmicks proberen fabrikanten zich te onderscheiden. Lexus kiest met de elektrische ES voor precies het tegenovergestelde. Geen visuele krachtpatserij, maar vloeiende lijnen, ingetogen verhoudingen en een interieur dat vooral rust moet uitstralen.

De designtaal is geïnspireerd op het LF-ZC-concept, maar op een heel subtiele wijze geïmplementeerd. De neus oogt lager, de flanken zijn strak, het silhouet is klassiek sedan. Wie niet beter weet, ziet op het eerste gezicht geen radicaal nieuwe auto – en dat lijkt ook de bedoeling van Lexus te zijn. Ook in het interieur is de koers van Lexus helder: geen overdosis schermoppervlak of fancy zwevende dashboards, maar een duidelijke focus op ergonomie en sfeer. Dat betekent niet dat het interieur ouderwets is. Lexus introduceert met de nieuwe ES ook twee opvallende primeurs.

  • Responsive Hidden Switches
    De Responsive Hidden Switches – fysieke knoppen die visueel verdwijnen in het dashboard wanneer ze niet actief zijn – zorgen voor een strakke look zonder dat de bestuurder de gebruiksvriendelijkheid van echte bedieningselementen moet missen.
  • Sensory Concierge
    Daarnaast is er de Sensory Concierge, een systeem dat klimaat, geur en verlichting op elkaar afstemt voor een meer ‘persoonlijke ervaring’. Of dat in de praktijk overtuigt, zal moeten blijken. Maar het benadrukt wel de koers van Lexus: technologie als middel tot comfort, niet als showelement.

Lexus zoekt met de elektrische ES ook zeker niet de grenzen op van wat er met een EV mogelijk is, maar perfectioneert hem wel. En dat op een veilige, bijna conventionele wijze. Voor veel overstappers – zeker in de zakelijke markt – kan dat een interessant alternatief zijn: een elektrische auto die oogt en voelt als een Lexus, niet als een technologieproject.

Lexus behoedzaam op weg naar een elektrische toekomst

De elektrische ES is geen eindstation, maar eerder een tussenhalte in de bredere elektrificatiestrategie van Lexus. Samen met de eerder gelanceerde RZ en een nog onaangekondigd model dat vóór maart 2026 wordt verwacht, vormt hij de ruggengraat van een voorzichtige, maar duidelijke koers: Lexus wil volledig elektrisch, maar wel op eigen voorwaarden.

Dat betekent: geen haastwerk, geen technologische proefballonnen, maar een gestaag uitgebouwd aanbod dat leunt op betrouwbaarheid, comfort en verfijning. Waar Toyota experimenteert met solid-state accu’s, waterstofoplossingen en modulaire platforms, kiest Lexus voor stabiliteit – ook in zijn elektrische modellen.

Toch zit er beweging in. Op de Japan Mobility Show van 2025 liet men zien hoe het nieuwe design-DNA eerst voorzichtig in de ES te zien is. En wie de nieuwe ES rijdt, krijgt alvast een voorproefje van wat Lexus straks onder “volledig elektrisch comfort” verstaat. Een stille evolutie, zonder op te vallen.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *