
De wereld bevolking neemt toe en we klagen steeds vaker over te weinig ruimte. En dan precies nu gaan we met z’n alle grote auto’s kopen. Dat klinkt hypocriet en dat is het ook. Inmiddels is de Volkswagen Polo net zo groot als een Golf 4 en vliegen de SUV’s je om de oren. Wat heeft autobesitas voor gevolgen op het straatbeeld?
Alleen in een tweepersoons
Dat is een nummer van de befaamde Koos Alberts. En dit is ook actueel in de dagelijkse maatschappij. Zeg nou zelf, je zit negen van de tien keer alleen in de auto en grote kans dat het geen Hyundai i10 is. Ofwel, autobesitas zorgt ervoor dat we heel veel ruimte innemen met ons voertuig, zonder daar een nuttige functie aan toe te kennen. Dit is uiteraard generaliseren, want in sommige gevallen maakt men wel gebruikt van de capaciteit van de steeds groter wordende auto’s. Gemiddeld is de breedte van een auto inmiddels al 1,80 meter.

Volgens onderzoek van de Europese milieuorganisatie Transport & Environment worden personenauto’s elke twee jaar gemiddeld één centimeter breder. Uiteraard zitten daar uitschieters bij, zoals de BMW X5 met ruim twee meter en bijvoorbeeld de Audi Q8 die blijft steken op 199,5 cm. Dit heeft vooral te maken met onze vraag naar luxe en uitstraling. Er moet natuurlijk zo veel mogelijk op en in je nieuwe auto zitten. Het formaat is voor sommigen zelfs een status symbool, want ja groter is altijd beter. Daarnaast eist de hedendaagse veiligheidswetgeving op auto’s natuurlijk ook ruimte, net zoals de accupakketten van elektrische of hybride-auto’s.
Kopzorgen
In een aantal steden zijn de grote auto’s een doorn in het oog. Parijs heeft vorig jaar in een referendum besloten dat zware auto’s een verdrievoudiging aan parkeerkosten gaan betalen. Voor elektrische auto’s geldt dit vanaf 2.000 kg en bij de rest ligt deze drempel op 1.600 kg. Deze maand nog stemde de inwoners van Parijs om honderden straten autovrij te maken. Voortaan toch maar met de Thalys dan. Ook Lyon in Frankrijk en Tübingen in Duitsland hebben zo’n systeem ingevoerd. Het zal ons niks verbazen als er meer steden volgen. Daarnaast stoten de zware auto’s ook meer uit en hebben ze een hogere bandenslijtage, wat ook voor meer microplastics zorgt.

De Nederlandse en Europese parkeergelegenheden zijn niet ingericht op zulke forse auto’s. In Nederland wordt een minimaal breedte van 2,40 meter gehanteerd in parkeergarages. Als je twee SUV’s naast elkaar parkeert, dan houd je normaliter 40 centimeter over om uit te stappen. In zogenoemde fileparkeervakken wordt een minimale maatvoering van twee meter aangehouden, daar kom je dus al ruimte tekort met je nieuwe X5. Kortom, groter is niet altijd beter.