Auto’s zonder gordel worden niet meer gemaakt, maar bestaan nog wel. Als je een oldtimer van voor 1971 rijd is een autogordel namelijk niet verplicht. Door de jaren heen zijn de autogordels steeds veiliger geworden. De kans op een dodelijk ongeval neemt met zo’n 40% af door het dragen van een hedendaagse autogordel. Maar waar komt deze uitvinding vandaan?

Uitvinding

In 1956 kwam Ford voor het eerst met de tweepuntsgordel. Deze band wordt alleen over de heupen heen gedragen, je vind ze soms nog op de middelste plaats van de achterbank. Om ervoor te zorgen dat je bovenlichaam niet naar voren beweegt en je schedel het interieur aait, is later de driepuntsgordel uitgevonden. Volvo heeft in 1959 deze driepuntsgordel geïntroduceerd. Dit concept is sindsdien weinig verandert en iedereen gebruikt het nog dagelijks. Deze uitvinding is één van de redenen waarom Volvo voor veel mensen gelijk staat aan veiligheid. Buiten de driepuntsgordel zijn er nog veel andere veiligheidsinnovaties van Volvo die het lezen waard zijn.

De driepuntsgordel van Volvo.

Ook Mercedes-Benz deed een duit in het zakje, door in 1971 de gordelspanners te presenteren. In het geval van een aanrijding trekt de gordel strak, om zo je lichaam in de stoel te houden. Ook deze innovatie is nog steeds actueel en wordt gebruikt in de huidige auto-industrie.

50 jaar

Opel vond het sinds 1973 pas nodig om in elk model haar inzittenden te beschermen met een driepuntsgordel. Vijf jaar eerder waren de Opel Kadett, Admiral en Diplomat al wel verkrijgbaar met veiligheidsgordels. Door de jaren heen zijn de auto’s van Opel steeds veiliger geworden en staan ze voor weer een nieuwe innovatie. De nieuwe Astra Electric wordt namelijk voorzien van een adaptieve gordelspankrachtbegrenzer. Hiermee wordt de kracht geregeld waarmee de gordelspanner het lichaam opvangt tijdens een ongeval. Dit moet extra letsel voorkomen en de impact van het aanspannen van een autogordel verminderen. Een goede ontwikkeling in de veiligheid van de automobiel!

De test ruimte van de nieuwe veiligheidsinnovatie van Opel.
Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *