
We kunnen er luchtig over doen, maar het feit blijft dat we middenin een enorme energietransitie zitten. De huidige energiebronnen hebben een einddatum en die zijn we momenteel aan het uitputten. Daarom worden er van allerlei nieuwe manieren gevonden om energie op te slaan en ook aandrijflijnen ontwikkelt om op alternatieve brandstoffen te rijden. En dat kan zelfs op lucht!
Solution Air
Bij het Nederlandse bedrijf Solution Air hebben ze een oplossing (zoals de naam al doet vermoeden) voor het rijden op lucht. Dit gaat om gecomprimeerde lucht opgeslagen in een drukvat. Het testslachtoffer is een Renault Master met drie drukvaten aan boord met daarin 600 liter aan geperste lucht. Je zou er theoretisch 600 kilometer mee moeten kunnen afleggen, één liter per kilometer dus. Ze zijn gevuld bij een luchtdrukstation die tot maximaal 1.000 bar aan lucht kan persen! Tijdens de testen schijnt de Renault Master met een druk van 120 bar te zijn gevuld. Het tanken duurt maximaal vier minuten, ongeveer net zo snel als bij een brandstofauto.

Is het de oplossing?
Rijden op lucht klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Waar andere alternatieve niet van de grond komen, denk aan waterstof en biobrandstoffen, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat deze techniek voor de massa beschikbaar komt. Buiten het feit dat we dan overal luchtdrukstations moeten bouwen, kost het omzetten van lucht naar geperste lucht ook veel elektriciteit. Waarom zou je dat niet direct verbruiken in een elektrische auto? Daarnaast moet je grote luchttanks kwijt kunnen als je wil concurreren met EV’s of brandstofauto’s. In een formaat Hyundai i10 wordt dat toch knap lastig. Of we moeten accepteren dat onze actieradius daalt naar 100 kilometer, maar dat is nou juist één van de kritiekpunten op de EV’s.

Naast auto’s denkt Solution Air er ook aan om andere voertuigen om te bouwen en te voorzien van een luchtdrukmotor. Ook voor bijvoorbeeld boten is deze techniek toepasbaar. Bij veel voertuigen is het mogelijk om de huidige motor te gebruiken met een aantal modificaties. Om de motor op een goede bedrijfstemperatuur te krijgen, moet deze worden voorverwarmt. Bij het rijden op lucht vinden er namelijk geen ontploffingen plaats in de cilinders, waardoor er ook minder restwarmte vrijkomt.