Je leest het goed, 100 miljoen auto’s zijn er van de band gerold bij Hyundai. De Zuid-Koreaanse autofabrikant had slechts 57 jaar nodig om deze mijlpaal te bereiken. En eigenlijk zijn deze getallen ook niet zo vreemd, Hyundai timmert enorm aan de weg met de nieuwste elektrische modellen. Blijft het bij deze mijlpaal of wordt de volgende binnen afzienbare tijd bereikt?
Hyundai
In 1967 begon Hyundai met het bouwen van auto’s. Een jaar later resulteerde dat in het eerste model, genaamd Cortina. In dit stadium had Hyundai geen ervaring met het bouwen van auto’s, dus kwam er een samenwerking met Ford. Ze konden zo goed afkijken en vervolgens de Hyundai Pony op de markt zetten, de eerste echte Hyundai. Inmiddels zijn we ruim een halve eeuw verder en is Hyundai één van de voorlopers op het gebied van elektrisch rijden. Naast de autoindustrie investeert het merk ook veel in smart mobility en andere vormen van nieuwe technologie, zoals robotica.
Hyundai klinkt altijd als een braaf merk, maar ook zij kunnen soms behoorlijk uit hun slof schieten. De N-divisie heeft onlangs natuurlijk de Hyundai Ioniq 5N op de markt gebracht. Deze extreme EV sloeg in als een bom en was maanden lang het onderwerp van gesprek. Een auto met de voordelen van een EV, maar met het authentieke gevoel van een dikke brandstofmotor. Wie wil dat nou niet?
100 miljoen auto’s
In 2013 rolde de 50 miljoenste Hyundai uit de fabriek. Dat betekent dat de afgelopen elf jaar het aantal auto’s is verdubbeld. Dit is een explosieve stijging. Dit komt mede door de gigafabriek in Ulsan. Met een investering van ruim anderhalf miljard dollar wordt in 2026 een nieuwe fabriek geopend, speciaal voor de productie van EV’s. Deze fabriek krijgt de capaciteit om 200.000 auto’s op jaarbasis te produceren. Dit is het startschot om nog meer mijlpalen te behalen. Het luxemerk Genesis heeft natuurlijk ook bijgedragen aan het behalen van de productie van 100 miljoen auto’s. In Nederland is dit merk overigens minder bekend. De 100 miljoenste auto was trouwens een Hyundai Ioniq 5 en dat verbaast ons niks.