Wij mannen dromen er al jaren van, een auto zoals Michael Knight! Een auto die een gesprek met je voert, leuke opmerkingen maakt en vol zit met spionnen gadgets. Dames en heren, de tijd is hier! Minus de spionnen gadgets dan, maar wie gebruikt die nou echt. Of we het nu leuk vinden of niet, kunstmatige intelligentie is hier om te blijven. AI is al te vinden in erg veel nieuwe auto’s en dit worden er natuurlijk steeds meer. De nieuwste in de lange rij fabrikanten die het gaat gebruiken is DS automobiles.

Samenwerking met DS

Wat ooit een nevenmerk van Citroën was, staat DS tegenwoordig al een hele tijd op zich zelf. Net zoals Citroën zit de Franse automaker bij de grote overkoepelende organisatie Stellantis. Als een van de grootste automakers te wereld hoeven we niet verbaasd te zijn wanneer er een nieuwe gadget komt. Nu komt de klapper. Deze “nieuw” geïntroduceerde gadget is niet nieuw. DS maakt bekend dat vanaf maart dit jaar alle geproduceerde modellen van het merk komen met ChatGPT!

Alle modellen die DS produceert, die uitgerust zijn met het Iris System wel te verstaan. Dit is de naam die DS geeft aan hun infotainment systeem. ChatGPT neemt de stemherkenning over. Dit is iets waar we enthousiast over worden. Spraakherkenning is in veel gevallen (zeker niet alleen DS) niet erg handig in gebruik. Vraag bijvoorbeeld maar eens aan je Volkswagen Polo of die kan bellen naar je moeder. De auto zal veel doen. Of ook echt je moeder gebeld wordt is twijfelachtig.

Gelukkig is DS slim geweest in hun introductie. Zoals gezegd is dit geen nieuwe technologie. Daarbij is het merk al sinds oktober vorig jaar bezig met testen. Dit was volgens het merk de zogenaamde “pilot test”. Hierin is volgens de fabrikant de spraakherkenningsfunctie met wel 50% verbeterd. Hopelijk zijn alle kinderziektes er uitgewerkt en doet het systeem geen onverwachte of vreemde dingen.

Taalkeuzes

Dankzij ChatGPT is er ook een grote taalbibliotheek bij gekomen. Tot wel 13 talen! Nu kunnen we een opsomming doen van alle talen die verstaan moeten worden maar het komt hier op neer. Vrijwel alle Europese talen, inclusief Engels en Iers. Franse eilanden zoals Réunion, Guadeloupe en Martinique en Japans, Toegegeven dit was alsnog een opsomming. Uiteindelijk komt het neer op 18 landen en 13 verschillende talen.

Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen er vanaf volgende maand vragen in de auto gesteld worden zoals, wat zijn leuke plekken in de buurt? Kan je een route instellen voor me? Kan je me een verhaal vertellen? Duidelijk dat het systeem dus erg breed inzetbaar is. We zijn erg benieuwd naar de verschillende toepassingen die bestuurders gaan vinden.

Geschiedenis van AI

OpenAI waar ChatGPT bij hoort begon in 2015 als een non-profit organisatie. Daar is niks meer van over gezien het bedrijf in 2019 een winst georiënteerd bedrijf werd. Met Ceo Sam Altman is het bedrijf OpenAI opgericht. Natuurlijk gebeurde dit niet alleen. De rijkste mannen op aarde, Elon Musk en Jeff Bezos deden mee aan het project. In november 2022 werd ChatGPT een publieke website. Hier kan men ChatGPT 3.5 gratis gebruiken zolang daar een account voor is. Voor nu is chatGPT 4.0 alleen te gebruiken voor professionals. In 2023 kwam er een overeenkomst tussen Microsoft en OpenAI. Op dit moment bezit Microsoft 49% van de aandelen van OpenAI. Microsoft heeft dit gebruikt om hun eigen programma te maken, Microsoft Copilot genoemd.

grappig feitje is dat, hoewel de tekst natuurlijk volledig geschreven is door een mens. Beide afbeeldingen op deze specifieke pagina gemaakt zijn door een AI.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *