Met grootschalige werkzaamheden aan de ring van Amsterdam en de A2 bij Den Bosch en Utrecht is de Randstad veranderd in één grote file. Gelukkig is PAL-V al jaren bezig met een oplossing, en die lijkt nu snel te komen. Het innovatieve bedrijf uit Raamsdonksveer is hard op weg om de eerste vliegende auto ter wereld op de markt te brengen.

Vernuftige Gyrocopter

Over minder dan twee jaar zou je zomaar naast een vliegende PAL-V Liberty kunnen staan bij het stoplicht, of hem boven je hoofd zien zoeven.De PAL-V Liberty is geen doorsnee auto. Het is een vernuftige driewieler die zowel de functies van een auto als van een gyrocopter combineert. In slechts tien minuten tover je de sportieve tweezitter om tot een volwaardige gyrocopter. Op de snelweg haalt hij een snelheid van 160 km/u, en in de lucht is dat 180 km/u. Dit maakt de Liberty niet alleen handig voor de snelweg, maar ook ideaal om van Texel naar Vlieland te hoppen of even over het IJsselmeer te vliegen.

Hoewel de vliegende auto voor veel mensen nog toekomstmuziek is, blijken er al genoeg enthousiastelingen te zijn: in Nederland zijn er al 75 Liberty’s verkocht. Een mega-order uit Dubai brengt het totale aantal bestellingen op ongeveer 200. Wat kost het om files op deze manier te skippen? Een stevige €300.000, en dat is exclusief de benodigde vlieglessen.

De verwachting is dat de eerste exemplaren vanaf 2026 de weg en het luchtruim zullen betreden, zodra de laatste certificeringen rond zijn. PAL-V richt zich vooral op commerciële partijen, zoals luchttaxibedrijven of hulpverleningsdiensten.

Kapers op de kust

De vliegende auto is echter niet voorbehouden aan PAL-V. Ook Xpeng liet onlangs een vliegend prototype zien, en natuurlijk is Tesla er ook mee bezig. Al lijkt dat laatste vooral een gimmick om je vrienden mee te imponeren. Wij zien in de plannen van het Nederlandse bedrijf meer toekomst. Nu maar hopen dat de regelgeving voor gebruik op de openbare weg snel volgt.

Categorieën

1 REACTIE
Reageren

  1. Robert schreef:

    Tjonge jonge jonge, benieuwd of ik in mijn leven nog ga meemaken dat dat ding überhaupt eens een keer van de grond komt. Volg ‘t al meer dan 10 jaar. Ieder jaar is het al ‘bijna zo ver’ dat ‘ie de lucht in kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *