Eerder dit jaar schreven we een artikel over de situatie dat je een boete krijgt zonder dat je staande bent gehouden. Vaak dus zonder dat je überhaupt weet dat je in de fout bent gegaan. En dat is heel vervelend. Bij een staandehouding kun je immers in gesprek met de agent over wat er (al dan niet) gebeurd is. Bovendien is het een mogelijkheid voor de agent om te controleren of de bestuurder dezelfde persoon is als de kentekenhouder. Dat is immers lang niet altijd het geval.

Staande houden, in principe altijd

In het eerdere artikel concludeerden we al dat het uitgangspunt is dat een bestuurder staande wordt gehouden. Punt! Slechts bij wijze van uitzondering, als er geen reële gelegenheid is voor onmiddellijke staandehouding, dan mag de sanctie aan de kentekenhouder worden opgelegd. Staande houden is dus de hoofdregel. Indien er sprake is van een boete zonder staande houding, dan kan uw boete zomaar vernietigd worden.

Uitspraak corona verkeersboete

De afgelopen jaren is het bovenstaande keer op keer in lagere en hogere rechtspraak bevestigd. Maar ook een meer recente uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam pakt positief uit voor de overtreder. De overtreder reed 38 km/u te hard, maar werd niet staande gehouden. De boete viel op de mat. De kantonrechter maakte daar korte metten mee en concludeerde dat er een reële mogelijkheid tot staande houden was. De omstandigheden rondom Corona maakten dit niet anders. De boete werd verscheurd.

Dus…

Ontvang je een verkeersboete en ben je niet staande gehouden? Ga in bezwaar! Nick Voorbach van verkeersboete.nl kan je hier eventueel mee helpen. Voor de juridische fijnproevers: hier kun je de uitspraak vinden.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *