Opel presenteert de tweede generatie van de Opel Mokka, die ook volledig elektrisch te verkrijgen is als Opel Mokka-e. De actieradius is dan 322 km. Je kunt onderweg tot 100 kW snelladen. DC. Thuis kun je tot 11 kW laden.
“Dit model laat zien waar we nu en in de toekomst voor staan.”
Opel-CEO Michael Lohscheller
Oftewel elektrisch. Want dat is de Mokka ook. De nieuwe Mokka is 12,5 cm korter dan zijn voorganger, nu 4,15 centimeter. De auto biedt vijf zitplaatsen en heeft 350 liter bagageruimte. De Mokka draagt het nieuwe familiegezicht van de toekomstige Opels en heeft bovendien een volledig digitale cockpit, wat door Opel de Opel Vizor en de Pure Panel genoemd wordt. Het horizontaal uitgestrekte instrumentenpaneel integreert twee breedbeeldschermen, waarvan de bestuurdersdisplay maximaal 12 inch groot is. Essentiële functies zijn te bedienen met fysieke knoppen.
Uiteraard is de Mokka ook voorzien van veel en diverse rijhulpsystemen zoals Advanced Cruise Control (ACC) met stop & go-functie voor in de file. Én Active Lane Positioning.
De koplampen zijn van het niet-verblindende IntelliLux LED® Matrix-type, met veertien individuele lichtunits. LED-verlichting aan de voor- én achterzijde behoren tot de standaarduitrusting, evenals een elektrische parkeerrem en verkeersbordherkenning. Een 180° achteruitrijcamera is beschikbaar.
Vanwege het nieuwe onderstel (CMP-platform) is de nieuwe Mokka tot 120 kg lichter dan zijn voorganger, terwijl de torsiestijfheid 30 procent is toegenomen bij de elektrisch aangedreven Mokka-e. Het gewicht van een elektrische auto is toch altijd al een zwaar puntje…
Ook als volledig elektrische Mokka
De Mokka-e is leverbaar als Electric Vehicle (EV). De elektromotor levert een vermogen van 100 kW (136 pk) en een maximumkoppel van 260 Nm. De bestuurder heeft keuze uit de rijmodi Normal, Eco en Sport, waarmee het gedrag van de auto kan worden aangepast. De topsnelheid van de e-versie is elektronisch begrensd op 150 km/u.
De elektrische energie is opgeslagen in een 50 kWh-batterij, waarmee tot 100 kW DC geladen kan worden bij de snelladers langs bijvoorbeeld de snelwegen. In dat geval is de batterij in 30 minuten tot 80 procent opgeladen. De actieradius van de Mokka-e is vastgesteld op 322 km WLTP*. Thuisladen kan tot 11 kW AC, wat tegenwoordig wel de standaard is. Opel geeft acht jaar fabrieksgarantie op de batterij. Lees hier het verschil tussen AC en DC laden.
Levering Opel Mokka in 2021, dus 12% bijtelling
Over enkele maanden kan de Opel Mokka besteld worden. De eerste exemplaren worden echter pas in 2021 geleverd, dus dat betekent 12% bijtelling. De prijzen en overige details worden later bekend gemaakt.
Vooralsnog zeggen we: “het is een leuk en hip ding!”, waarbij de kleurstelling vooral hint naar de klassieke Opel Manta. Dat was althans onze eerste gedachte… Met de oude Opel’s is trouwens ook helemaal niets mis (lees hier onze ervaring).
Ps. Naast de elektrisch aangedreven versie kan de Opel Mokka ook besteld worden met benzine- en dieselmotoren. Maar gezien de berichtgevingen vanuit Opel die gefocused zijn op de elektrische variant, is de Opel Mokka-e de versie waarvan Opel hoopt dat je die kiest.