
Amerikaanse ambities vs. Europese realiteit
Op papier klinkt het bijna te mooi om waar te zijn: een volledig elektrische SUV die ruimte biedt aan zeven volwassenen, een EPA-bereik heeft tot 724 kilometer, tot 800 pk levert en in minder dan 11 minuten 320 kilometer kan bijladen. De Lucid Gravity, het nieuwste model van het prestigieuze Californische EV-merk, belooft inderdaad het beste van álle werelden. Eind 2025 wordt deze veelbelovende en indrukwekkende reus ook in Europa verwacht.
Maar zoals zo vaak met ambitieuze nieuwkomers, is de vraag: kan de Gravity zijn Amerikaanse beloften ook waarmaken op Europese wegen? Met zijn forse afmetingen, stevige prijskaartje en het nog prille vertrouwen in het merk Lucid, is succes geen vanzelfsprekendheid. Bovendien bleek tijdens een lange vakantierit met de Lucid Air dat die niet helemaal aan onze hooggespannen verwachtingen voldeed. Met de Gravity wil Lucid Motor ons echter ook laten zien dat elektrisch rijden op hoog niveau niet alleen draait om specificaties en weggedrag, maar ook om de manier waarop je een auto gebruikt.

Wat maakt de Lucid Gravity dan zo bijzonder?
De Lucid Gravity onderscheidt zich niet alleen door indrukwekkende cijfers, maar vooral door zijn technische fundament.
Actieradius en efficiëntie in de praktijk
Met een EPA-bereik van 724 kilometer positioneert Lucid de Gravity aan de top van zijn klasse. Ter vergelijking: een qua formaat redelijk vergelijkbare Tesla Model X haalt ongeveer 560 kilometer onder dezelfde norm. In Europa, waar WLTP-normen doorgaans gunstiger cijfers geven, kan de Gravity mogelijk zelfs een officieel bereik van boven de 750 kilometer behalen. In de praktijk zullen langeafstandsrijders rekening moeten houden met een reëel bereik van ongeveer 600 tot 650 kilometer – nog altijd zeer competitief.
De Gravity bereikt deze actieradius met een accupakket van naar verwachting 120 tot 125 kWh bruto in de Grand Touring-uitvoering. De goedkopere Touring-variant, waarvan Lucid Motors nu de eerste informatie vrijgeeft, krijgt vermoedelijk een iets kleinere accu van circa 112 tot 115 kWh. Dankzij slimme aerodynamische optimalisaties – opmerkelijk voor een SUV van deze omvang – en een zeer efficiënt aandrijfsysteem, kan Lucid met relatief normale accugroottes een uitzonderlijk rijbereik realiseren.
Wel blijft het gewicht een factor: rijklaar tikt de Gravity waarschijnlijk rond de 2,8 ton aan. Dat vraagt om een zorgvuldig rijgedrag, zeker op bochtigere of stedelijke wegen. Bovendien kan dat ook wat beperkingen geven omdat je met 7 personen en een berg bagage wel eens de 3.500 kilo kunt benaderen of overschrijden.
Innovatief laadsysteem: sneller én universeler
De Gravity introduceert een slimme oplossing om optimaal te kunnen laden op zowel traditionele 400V-netwerken als op moderne 800–1000V-infrastructuur. In Europa is 400V momenteel nog de standaard bij de meeste snellaadstations, maar het aandeel van 800V-laders groeit snel dankzij partijen als Ionity, Tesla (V4) en Fastned.
De Gravity is voorbereid op dit soort situaties. Dankzij een gepatenteerd ‘boostsysteem’ kan het voertuig een laadspanning van 500V (de laadspanning die in de VS gebruikelijk is) automatisch opvoeren naar 926V. Hierdoor laadt de accu optimaal, zonder splitsing van het accupakket of prestatieverlies. Het is een aanname, maar we mogen veronderstellen dat die ‘booster’ de Europese laadspanning van 400 volt naar 800 volt kan opvoeren.
- Op (400V-)500V-netwerken haalt de Gravity laadsnelheden tot 225 kW.
- Op (800-)1000V-netwerken laadt hij zelfs door tot 400 kW piekvermogen.
Dit betekent dat bestuurders niet gebonden zijn aan specifieke netwerken of snellaadstations om de maximale laadsnelheid te halen. Bovendien houdt de Gravity naar eigen zeggen zijn laadcurve langer vast dan veel concurrenten, waardoor in de praktijk in minder dan 11 minuten zo’n 320 kilometer rijbereik kan worden toegevoegd. Zeker bij langere ritten biedt dit een groot gebruiksvoordeel.
Een kolossale SUV met het rijgedrag van een sportwagen?
Lucid ontwikkelde voor de Gravity een compleet nieuw platform. Geen aangepaste sedan-basis van de Air, maar een echte SUV-architectuur, met nadruk op dynamiek. Natuurlijk bevat deze wel diverse componenten van het platform van de Lucid Air. Twee elektromotoren leveren samen tot 800 pk en dankzij standaard vierwielaandrijving en optionele achterasbesturing belooft de Gravity verrassend wendbaar te zijn.
In de VS zijn de eerste rij-indrukken overwegend positief: “De Gravity voelt ondanks zijn omvang lichtvoetiger aan dan veel kleinere SUV’s,” aldus MotorTrend. Toch blijft afwachten hoe deze eigenschappen zich vertalen naar de smallere, drukkere straten van de Europese steden.
Een ‘volwassen’ derde zitrij
Waar veel SUV’s een derde zitrij aanbieden ‘voor kinderen’, biedt de Gravity ruimte aan zeven volwassenen mét hun bagage. De tweede rij is verschuifbaar en voorzien van optionele tafeltjes en stroomaansluitingen. Zelfs met alle stoelen bezet, blijft er 590 liter bagageruimte over; klap je de achterste rijen neer, dan loopt dat op tot 3140 tot 3400 liter, afhankelijk van de uitvoering.
Deze flexibiliteit maakt de Gravity aantrekkelijk voor grote gezinnen en zakelijke gebruikers die veel ruimte vragen, zonder dat ze over moeten stappen naar een luxe busje of (zeldzame) MPV.
Hightech zonder overdaad
De Gravity introduceert Lucid UX 3.0, een vernieuwd bedieningssysteem dat draait om intuïtieve interactie. Blikvanger is het 34-inch gebogen OLED-scherm, gecombineerd met een Full HD Pilot Panel en een optioneel augmented reality head-up display.
Volgens de review van Wired werkt de interface vlot en logisch, zonder te vervallen in de complexiteit die sommige andere merken kenmerkt. De Gravity is bovendien ‘software defined’: nieuwe functies kunnen later via OTA-updates worden toegevoegd. Daarmee speelt Lucid slim in op de wens om voertuigen toekomstbestendig te houden, zeker gezien de snelle ontwikkelingen in EV-technologie.
Kansen en obstakels op de Europese markt
Als het goed is, dan maakt de Lucid Gravity na de zomer zijn opwachting op de Europese markt. Met zijn indrukwekkende formaat en technologie alsmede de sterke focus op gebruiksgemak zou je verwachten dat de Gravity veel in huis om ook Europese kopers te verleiden. Toch zijn er serieuze uitdagingen. De omvang en het gewicht van de auto kunnen ook een nadeel zijn. Bovendien zal de prijs – naar verwachting boven de 100.000 euro zonder eventuele extra importheffingen – de Gravity vooral tot een nicheproduct maken.
Daarnaast moet Lucid in Europa nog het nodige vertrouwen opbouwen. Het merk heeft hier nog amper voet aan de grond gezet. De service-infrastructuur is in opbouw, maar voorlopig nog beperkt tot enkele landen en hubs. De overname van productiefaciliteiten van het failliete Nikola kan helpen om sneller lokaal aanbod te creëren, maar dat proces zal nog aardig wat tijd kosten.
Amerikaanse belofte op Europees asfalt
De Lucid Gravity laat zien dat elektrisch rijden in de topklasse geen kwestie hoeft te zijn van compromissen. Tegelijkertijd wordt het succes van deze veelbelovende SUV in Europa bepaald door factoren die verder reiken dan techniek: merkbekendheid, praktische bruikbaarheid en scherpe positionering. Als Lucid die puzzel weet te leggen, kan de Gravity uitgroeien tot meer dan alleen een indrukwekkende verschijning op het Europese asfalt. Tenzij de geopolitieke ontwikkelingen daar een rigoureuze streep door zetten.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl