
Sommigen noemen het een sedan, anderen zien een fastback of zelfs een hint van een SUV. De nieuwe Volvo ES90 laat zich niet eenvoudig in een hokje plaatsen. Dit volledig elektrische model combineert elegantie, functionaliteit en technologie op een manier die Volvo’s designfilosofie eer aandoet. Met een 800V-architectuur voor ultrasnel laden, een indrukwekkend rijbereik en geavanceerde software die de auto door de jaren heen slimmer maakt, zet de ES90 een grote stap voorwaarts in Volvo’s elektrificatiestrategie. Dit model is na de succesvolle EX30 de volgende veelbelovende toevoeging aan Volvo’s elektrische line-up.
Scandinavisch design met een functionele benadering
Op het eerste gezicht valt de gestroomlijnde en zelfverzekerde uitstraling van de ES90 op. De iets verhoogde rijhoogte biedt een beter zicht op de weg, terwijl de langgerekte daklijn zorgt voor een balans tussen aerodynamica en ruimtelijkheid. Dit ontwerp draagt bij aan de actieradius, met een indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van 0.25 – de laagste ooit bij Volvo.
Aan de voorkant blijft Volvo trouw aan zijn iconische ‘Thor’s Hammer’-koplampen, die nu nog strakker ogen. Aan de achterkant maken C-vormige LED-achterlichten de auto direct herkenbaar, met een subtiele lichtanimatie bij het in- en uitstappen. De ES90 is leverbaar in zeven kleuren en met velgen van 20 tot 22 inch, waardoor kopers de auto naar wens kunnen personaliseren.
Praktische luxe is ook een kernaspect: de grote achterklep biedt 424 liter bagageruimte, uit te breiden tot 733 liter met de achterbank plat. Daarnaast is er een 22 liter ‘frunk’ voor het opbergen van laadkabels.
Comfort en technologie in het interieur
Zoals het een echte, moderne Volvo betaamt draait alles in het interieur van de ES90 om Scandinavisch minimalisme en gebruiksgemak. De lange wielbasis van 3,1 meter resulteert in een riant interieur, met veel beenruimte voor zowel voor- als achterpassagiers. Zes verschillende sfeerverlichtingsopties en diverse materiaalkeuzes zorgen voor een persoonlijke touch.
Een panoramisch dak met UV-bescherming van 99,9 procent brengt extra licht in de cabine, terwijl de elektrochromische optie de tint van het glas kan aanpassen. Handig op zonnige dagen, wanneer je de zon met een druk op de knop iets wilt temperen.
Voor een optimaal binnenklimaat beschikt de ES90 over een vier-zone klimaatregeling met luchtzuiveringstechnologie. Dit systeem filtert 95% van PM2.5-deeltjes en verwijdert 99,9% van pollen en allergenen, wat de auto ideaal maakt voor mensen met allergieën.
Ook op het gebied van infotainment is Volvo een stap verder gegaan. Het 14,5-inch centrale display biedt toegang tot Google-diensten zoals Google Maps en Google Assistant, terwijl het geluidssysteem van Bowers & Wilkins met Dolby Atmos garant staat voor een meeslepende audio-ervaring. De geavanceerde 3D-camera en 360-graden parkeersensoren maken manoeuvreren in de stad eenvoudiger.
Prestaties: 800V-technologie en korte laadtijden
De Volvo ES90 is het eerste model van het merk met een 800V-architectuur, waardoor laden en prestaties een nieuw niveau bereiken. Dankzij deze technologie kan de auto bij snellaadstations met 350 kW in slechts 10 minuten tot 300 km rijbereik toevoegen. De totale WLTP-actieradius ligt rond de 700 km. Meer details over de 800V-technologie en de voordelen ervan kun je in ons eerdere artikel hier lezen. De onlangs gelanceerde Volvo EX90 SUV komt op termijn overigens ook met een 800 volt-architectuur.
Op de weg belooft de ES90 een perfecte balans tussen comfort en dynamiek. Het onderstel is afgestemd op stabiliteit en souplesse, waardoor de auto zowel lange ritten als het drukke verkeer in stedelijke omgevingen moeiteloos aankan.
Volvo’s veiligheid en slimme assistentie
Veiligheid is altijd een speerpunt bij Volvo, en de ES90 vormt hierop geen uitzondering. Het model is uitgerust met een uitgebreid pakket van sensoren en rijhulpsystemen, waaronder:
- Lidar van Luminar Technologies, waarmee de auto geavanceerde obstakeldetectie heeft.
- Vijf radars, zeven camera’s en twaalf ultrasone sensoren die 360 graden zicht bieden.
- Volvo’s Driver Understanding System, dat de bestuurder in de gaten houdt en indien nodig ingrijpt bij verminderde alertheid.
Bovendien bevat de ES90 Safe Space Technology, met onder andere:
- Een waarschuwing bij het openen van de deur om fietsers en voetgangers te beschermen.
- Volledige cabine-detectie, die zelfs subtiele bewegingen (zoals de ademhaling van een slapende baby) registreert.
Slimme software en toekomstige updates
Net als de Volvo EX90 is de ES90 gebouwd op het SPA2-platform, met de nieuwste Superset-softwarestack. Dit betekent dat de auto is ontworpen om door middel van over-the-air updates steeds slimmer te worden. Meer over de krachtige rekenkracht achter de ES90 en hoe deze zich verhoudt tot de concurrentie lees je in ons eerdere artikel.
Onder de motorkap draait de ES90 op een dubbele NVIDIA DRIVE AGX Orin-chipconfiguratie, wat de auto de krachtigste Volvo ooit maakt op het gebied van rekenvermogen. Dit betekent snellere en slimmere veiligheidssystemen, geavanceerdere rijassistentie en betere prestaties.
Wanneer en waar is de Volvo ES90 te bestellen?
De Volvo ES90 belichaamt Volvo’s visie op premium elektrische mobiliteit tot in de details. Met geavanceerde technologie, indrukwekkende prestaties en een verfijnd design zet deze Volvo misschien wel een nieuwe standaard in zijn klasse. Zoals Jim Rowan, CEO van Volvo, zegt: “De Volvo ES90 combineert onze meest geavanceerde technologieën met Scandinavisch design en superieur comfort, waardoor een echte premium Volvo ontstaat die ontworpen is om uw levenskwaliteit te verhogen. Hij voegt zich bij de EX90 SUV als een van onze vlaggenschipmodellen en bevestigt onze positie als marktleider in software gedefinieerde auto’s die de kracht van core computing benutten.”
Wat betreft de verkrijgbaarheid: de Zweden hebben haast en de bestelboeken zijn nu al geopend voor de Volvo ES90 in diverse Europese landen, waaronder Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. In de loop van 2025 en 2026 zullen meer markten volgen. Over de leveringen is nog niets concreets gemeld.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl