De Nederlandse automarkt beleeft een merkwaardig kwartaal. Terwijl het totale aantal nieuwverkopen in maart 2025 met bijna 15% daalt ten opzichte van een jaar eerder, groeien de registraties van volledig elektrische auto’s juist gestaag door. In een periode waarin inflatie, rente en onzekerheid het sentiment drukken, klimt het marktaandeel van nieuw geregistreerde EV’s naar 35,3%. Een paradoxale ontwikkeling, maar wel een die nogmaals aangeeft dat elektrisch rijden in de lift zit én blijft. Ook al zijn er nog heel wat mensen die er absoluut geen voorstander van zijn.

Vooral in het compacte en middensegment wint elektrisch rijden terrein. Met modellen als de Kia EV3 en Volvo EX30 maken fabrikanten het steeds moeilijker voor de twijfelende zakelijke rijder om nog voor benzine of hybride te kiezen. Soms heeft die ook helemaal geen keus en is hij of zij verplicht om een elektrische auto uit te zoeken. Toch is de groei broos. Tesla verliest zichtbaar terrein, het aantal elektrische bestelauto’s stagneert en de gebruikte EV-markt blijft klein. De cijfers van maart 2025 laten vooral zien waar de elektrische instroom slaagt — én waar die begint te haperen.

Nieuwste verkoopcijfers: minder nieuwe auto’s, maar meer EV’s

In maart 2025 werden 31.515 nieuwe personenauto’s geregistreerd, een daling van 14,8% ten opzichte van dezelfde maand in 2024. Zo’n daling zie je niet vaak. Ook het eerste kwartaal van dit jaar stemt de autoverkopers niet positief. Dat eindigde op 91.766 nieuwverkopen, bijna 10% lager dan vorig jaar. Die krimp treft vrijwel elk merk en modeltype — behalve de elektrische.

Even terug naar maart. Daarin werden er 11.195 volledig elektrische auto’s geregistreerd. Dat is niet alleen een plus van 7,9% ten opzichte van vorig jaar, maar ook goed voor een marktaandeel van 35,5%. Daarmee zijn EV’s inmiddels bijna net zo gangbaar als benzineauto’s in 2022. Maar laten we niet vergeten dat hybrides met 49,8% marktleider blijven, en dat benzine inmiddels goed is voor nog maar 12,9%. Het aandeel diesel is te verwaarlozen. Bijzonder, hoe zoiets in een paar jaar tijd kan gebeuren. Deze ontwikkeling zagen we pakweg 10 jaar geleden absoluut niet aankomen.

De groei van EV’s is des te opvallender gezien het moeilijke marktklimaat. Volgens BOVAG-voorzitter Bert de Kroon is de dip in de totale verkoop deels het gevolg van een inhaalslag die eind 2024 plaatsvond. Maar hij wijst ook op een dalend consumentenvertrouwen, dure financiering en inflatie. Toch blijven zakelijke rijders kiezen voor emissievrij — deels vanwege de bijtelling, deels omdat ze moeten, en deels ook vanwege het nieuwe, aantrekkelijkere aanbod en een steeds acceptabelere actieradius.

Kia en Volvo maken het verschil

Met de EV3 zet Kia een nieuwe standaard in het middensegment. Het model verscheen pas sinds begin dit jaar op de markt, maar registreert in maart al 1.024 exemplaren. Dat is goed voor zowel de nummer één positie onder EV’s als in de totale modellenlijst. En het is niet voor het eerst dat de Kia EV3 de lijst aanvoert. Dat was ook het geval in februari (1.226 eenheden) en januari (1.757) exemplaren.

Een knappe prestatie, die niet alleen te danken is aan het feit dat deze auto ongeveer alles biedt wat je van een elektrische SUV in dit segment mag verwachten. Ook de scherpe leasetarieven, vlotte levertijden en een positionering die direct het hart van de zakelijke markt raakt dragen hier aan bij.

Daarmee laat Kia gevestigde namen achter zich. Tesla, jarenlang dominant in het elektrische topsegment, ziet de verkoopcijfers flink terugvallen. De Model 3 komt in maart uit op 792 registraties (–47% t.o.v. maart 2024), de Model Y zakt zelfs naar 734 stuks (–69%). Natuurlijk, de daling bij de Model Y is voor een groot deel te danken aan het feit dat veel kopers hebben gewacht tot de vernieuwde versie van de Model Y verkrijgbaar is. De daling bij de Model 3 laat echter zien dat de tijd dat Tesla maandelijks de helft van alle EV’s leverde, definitief voorbij lijkt. Het zijn nog altijd substantiële aantallen op de markt zet, maar de door Trump ingevoerde invoerheffingen op álle producten uit de EU zullen er ongetwijfeld voor zorgen dat we Amerikaanse automerken nog sneller de rug toekeren.

Als we kijken naar EV’s met een iets hoger prijskaartje dan zien we dat de Volvo EX30 (313 stuks) nog steeds aardig succesvol is, en dat de BMW iX1 (484) waarschijnlijk dankbaar profiteert van de daling bij Tesla. Beide modellen mikken op de zakelijke rijder die in 2025 nog net gebruik wil maken van de bijtellingskorting voor EV’s en tegelijkertijd een modern, volledig elektrisch alternatief zoekt in de prijsklasse tussen €40.000 en €50.000. Ook de vernieuwde Kia EV6 – weliswaar niet in de top 5 – valt in die categorie terwijl de veel goedkopere Citroën ë-C3 eindelijk goed verkrijgbaar is en de hoge verwachtingen waar begint te maken.

Model

Aantal registraties

EV-marktaandeel

Kia EV3

1.024

9,1%

Tesla Model 3

792

7,1%

Tesla Model Y

734

6,6%

Citroën ë-C3

580

5,2%

BMW iX1

484

4,3%

Ook opvallend: het aandeel van Chinese merken blijft voorlopig marginaal. BYD noteert 270 EV’s in maart, Zeekr 81. Ondanks een breder aanbod en scherpe prijspunten, slaagt de instroom van deze merken er nog niet in om de gevestigde orde serieus onder druk te zetten.

Hybrides houden de boel draaiende

Hoewel volledig elektrische auto’s gestaag blijven groeien, dragen hybrides nog steeds het grootste deel van de nieuwverkoop. In maart 2025 registreert dit segment 15.707 auto’s — bijna de helft van de hele markt. Daarmee blijven hybrides niet alleen populair bij particuliere kopers, maar ook bij leasemaatschappijen en fleetowners die nog twijfelen over infrastructuur, restwaarde of fiscale zekerheid bij volledig elektrische voertuigen.

Merken als Toyota, Renault en Ford domineren het hybride landschap. De Yaris Cross, Rafale en Kuga zijn stuk voor stuk modellen die met hun combinatie van ruimte, comfort, uiterlijk en prijsstelling aantrekkelijk blijven in een segment dat zowel fiscaal als psychologisch nog een ‘veilige keuze’ vormt.

Gebruikte markt groeit, EV’s volgen gestaag

De totale occasionmarkt groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 4,3%. Vooral hybrides (+34%) en benzineauto’s (+3,5%) stuwen die cijfers omhoog. Diesel laat opnieuw een daling zien (–13%), waarmee het segment nog verder wegzakt richting de marge.

In het eerste kwartaal zijn er ook 21.797 gebruikte EV’s van eigenaar gewisseld — een stijging van 7% ten opzichte van Q1 2024. Daarmee blijven ze goed voor zo’n 4% van alle occasiontransacties. Bescheiden, maar structureel stijgend. De gemiddelde leeftijd van gebruikte EV’s daalt, maar dat geldt ook voor de vraagprijzen.

Dat komt deels door grotere beschikbaarheid via BtC-kanalen, en deels doordat de eerste EV-leasecontracten uit 2020 nu aflopen. Zo waren er een tijd geleden berichten dat de Tesla Model 3, waarvan er een jaar of 5 geleden tienduizenden als leaseauto werden ingezet, de occasionmarkt zouden overspoelen.

Een klein deel van die gebruikte Tesla’s is geëxporteerd, maar vorig kwartaal kregen ruim 4000 Model 3’s ook gewoon een nieuwe (overwegend particuliere) eigenaar. Een andere EV die in die tijd heel populair was, de Audi e-Tron, is een goede nummer 2 bij de gebruikte EV’s, gevolgd door de VW ID.3, Kia Niro en Hyundai Kona.

Lichte bedrijfswagens kelderen na BPM-piek

Wie de registraties van lichte bedrijfswagens in maart bekijkt, ziet een ongekende val: –81,6% ten opzichte van een jaar eerder. Slechts 1.558 bestelauto’s kregen in maart een kenteken, waar dat er in maart 2024 nog 8.482 waren. Die terugval volgt op een piek in de laatste maanden van 2024, toen tienduizenden ondernemers nog snel een voertuig op naam zetten vóór de invoering van BPM op bedrijfswagens in januari 2025.

De cijfers laten ook zien dat de overstap naar elektrische bestelauto’s voorlopig stokt. Deze hebben vaak – maar niet altijd – hogere aanschafprijzen, langere levertijden en vragen een meer doordachte laadinfrastructuur — zaken waar veel mkb’ers of zzp’ers nog niet op ingericht of mee vertrouwd zijn.

De zero-emissiezones die in januari in een aantal Nederlandse steden zijn ingesteld, hebben daar nog niet echt aan bijgedragen. Die hebben namelijk ook een ongewenst neveneffect. Omdat er de eerste jaren een vrijstelling is voor modernere dieselmotoren, hebben veel ondernemers besloten om snel nog even een BPM-vrije bestelauto op diesel te bestellen waarmee ze het nog een paar jaar uit kunnen zingen.

Opmars is structureel

De groei van EV’s in een dalende markt bevestigt dat elektrisch rijden bezig is aan een structurele opmars. Maar die groei blijft kwetsbaar. Deze hangt samen met fiscale en andere stimuleringsregelingen, modelaanbod en vertrouwen in infrastructuur. Ook het gebrek aan vertrouwen in de restwaarde en levensduur zijn van belang, vooral bij particulieren.

Overgangsjaar

Misschien wordt 2025 wel een soort van overgangsjaar. Een jaar waarin de ‘voordeeltjes’ van de overheid zo goed als afgeschaft zijn en de EV-markt het op eigen kracht moet gaan doen. Dat is nog niet zo erg. Het feit dat de huidige regering een stuk minder om ons klimaat geeft en veel onduidelijkheid biedt over het beleid na 2026, kan het huidige groeitempo doen afvlakken.

De markt is er klaar voor, zoals Kia, BMW en Volvo laten zien. Maar de markt vraagt ook om voorspelbaarheid — én om doorontwikkeling van laadinfrastructuur, restwaardegarantie en occasiontransparantie. Alleen als beleid, aanbod en infrastructuur gelijktijdig progressie maken, kan elektrisch rijden echt vanzelfsprekend worden.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *