
Nieuwe concurrent in de prijzenslag?
Op de Shanghai Auto Show 2025 was het podium gereserveerd voor een opvallende nieuwkomer: de Leapmotor B01. Een volledig elektrische sedan in het populaire C-segment, gepresenteerd als wereldprimeur. Het Chinese merk Leapmotor, dat sinds kort samenwerkt met Stellantis, belooft hiermee een combinatie van bereikbare technologie en slimme integratie. Hoewel de Europese introductie van de Leapmotor B10 nog moet plaatsvinden, maakt de B01 nogmaals duidelijk waar het merk voor staat: veel auto, voor minder geld.
Leapmotor zet vol in op schaalvergroting en technologie. De B01 is het derde model op het nieuwe LEAP 3.5-platform en volgt de eerder onthulde B10 en B05. Daarmee toont Leapmotor niet alleen ambitie, maar ook ontwikkeltempo. In eigen land groeide het merk het afgelopen jaar met ruim 150 procent. Met hulp van Stellantis moet die groei zich ook internationaal gaan voortzetten.
Wat is de Leapmotor B01 precies?
De B01 is niets meer en niets minder dan een elektrische sedan die qua formaat en positionering dicht tegen modellen als de Tesla Model 3, BYD Seal en Hyundai Ioniq 6 aan schuurt. De auto is gebaseerd op het nieuwe LEAP 3.5-platform, een doorontwikkeling van de 3.0-generatie waarop Leapmotor eerder zijn compacte modellen bouwde.
De B01 is niet slechts een designafgeleide van de B10, maar een model met eigen karakter: lager, gestroomlijnder en meer gefocust op efficiency dan op ruimte of SUV-functionaliteit. En net als de B10 is ook de B01 ontworpen als ‘global model’, dus geschikt voor meerdere markten. Maar waar de B10 mikte op het SUV-segment, moet de B01 een betaalbaar alternatief vormen voor wie een comfortabele, goed uitgeruste sedan zoekt — zonder premium prijskaartje. Alleen is de marktleider in dit segment – dat is nog steeds de Tesla Model 3 – ook al behoorlijk scherp geprijsd.
Wat maakt deze B01 anders dan andere C-segment EV’s?
Leapmotor presenteert de B01 niet als instapmodel, maar als een technologisch volwaardige EV. De auto is voorzien van de nieuwste versie van Leapmotors centrale elektronica-architectuur. Alle cockpit- en rijassistentiesystemen zijn via een centrale chipstructuur verbonden, met slechts 996 meter bedrading — nog steeds bijna een kilometer maar een zeldzaam laag aantal voor een moderne auto. Dankzij over-the-air-updates blijft de software altijd actueel, zonder dat daarvoor een garagebezoek nodig is. Verder is de B01 uitgerust met een lidar en twee high-end chips van Qualcomm.
De aandrijflijn is opgebouwd rond een oliegekoelde elektromotor, gekoppeld aan een in-house ontwikkelde combinatie van VCU en MCU (Vehicle en Motor Control Unit). Deze integratie moet zorgen voor een directe vermogensafgifte en korte responstijden.
De accu — of beter gezegd: de accustructuur — maakt gebruik van CTC 2.0+ (cell-to-chassis) technologie, waarbij de accucellen direct in de bodemplaat zijn geïntegreerd. Dat levert niet alleen meer binnenruimte en een stijvere constructie op, maar zorgt ook voor een lager zwaartepunt en een betere gewichtsverdeling.
Specificaties in lijn met B10
Leapmotor heeft zelf nog geen specificaties vrijgegeven, maar via diverse Chinese bronnen sijpelen al wat technische gegevens door. De B01 meet naar verluidt 4,77 meter in de lengte en beschikt over een wielbasis van 2,74 meter –identiek aan die van de eerder onthulde B10. De bagageruimte biedt ruimte aan 460 liter, wat binnen dit segment netjes maar niet toonaangevend is.
Opvallender is de opgegeven luchtweerstandscoëfficiënt: met een Cw-waarde van slechts 0,197 hoort de B01 bij de meest gestroomlijnde EV’s van dit moment. De actieradius zou volgens de Chinese CLTC-cyclus uitkomen op 650 kilometer, wat in Europese WLTP-termen vermoedelijk neerkomt op zo’n 550 kilometer.
Over de accucapaciteit heeft Leapmotor nog niets officieel bekendgemaakt, maar gezien de gedeelde architectuur met de B10 ligt het voor de hand dat ook hier gebruik wordt gemaakt van LFP-accu’s van 56 kWh en 67 kWh. Wat betreft aandrijving zou het om twee vermogensvarianten gaan: één met 132 kW (179 pk) en één met 160 kW (218 pk). Daarmee is de B01 aardig in lijn met de meeste elektrische middenklassers.

Strategische zet op een strategisch moment
De onthulling van de B01 komt op een strategisch moment. Later dit jaar wordt de Leapmotor B10 SUV in Europa gelanceerd, en dat moet de eerste echte Europese doorbraak van het Chinese merk worden. Maar met de B01 positioneert Leapmotor zich ook als alternatief voor de elektrische sedans in het middensegment. En dat op een moment dat de (verkoop)resultaten van Tesla behoorlijk onder vuur liggen.
Samenwerking met Stellantis blijft zo
De samenwerking met Stellantis – die begin 2024 resulteerde in een gezamenlijke entiteit met hoofdkantoor in Amsterdam – geeft Leapmotor toegang tot Europese distributiekanalen en aftersales. Stellantis bezit 51% van de internationale tak van Leapmotor, en heeft er dus alle belang bij dat deze modellen ook hier aanslaan. De B01 is niet direct bestemd voor de Nederlandse markt, maar de kans is groot dat dit model op termijn als prijsgunstig alternatief aan het gamma wordt toegevoegd.
Een betaalbare tech-sedan, of een subtiele gamechanger?
Is de Leapmotor B01 een gamechanger? Dat is te vroeg om te zeggen. We hebben dit natuurlijk bij meerdere elektrische sedans gezegd, en de B01 van Leapmotor zal niet meer of minder kansen hebben.
Maar wat deze auto wél duidelijk maakt, is dat technologische integratie geen exclusief domein meer is van premiummerken. Waar Europese merken worstelen met prijsdruk en productiekosten, zet Leapmotor zwaar in op eigen ontwikkeling en schaalbaarheid. Meer dan 65% van de componenten ontwikkelt het merk zelf, van aandrijfunit tot infotainmentsysteem.
Voor Nederlandse consumenten kan dit op termijn betekenen dat er meer EV-keuze komt in het middensegment, zonder dat je daadwerkelijk op techniek, rijbereik, comfort of uitrusting inlevert. De B01 kan wat dat betreft een interessant compromis zijn, maar waarschijnlijk niet interessanter dan bijvoorbeeld de BYD Seal of de iets duurdere Xpeng G6 (wat een SUV is). Tenzij Leapmotor echt met de prijzen gaat stunten. Dat zal mede bepalen of Leapmotor met de B01 de ‘zoveelste Chinese uitdager’ is, of een serieuze speler wordt die dit segment op gaat schudden. Dat zal de toekomst weer eens uitwijzen.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl