
Mini-supercar of technologische testcase?
Wie bij de Renault 5 Turbo 3E denkt aan een opgepoetst retro-model, zit er flink naast. Ja, hij oogt ‘over the top’. De verwijzingen naar de oorspronkelijke Renault 5 Turbo zijn onmiskenbaar – van de brede heupen tot de luchtinlaten en vierkante koplampen. Maar je moet eigenlijk verder kijken dan alleen het design. Dit is immers ook een auto die radicaal anders is dan wat momenteel gangbaar is in de EV-markt.
Het Franse merk creëert hiermee als het ware een nieuw segment. Renault zelf noemt dit een “mini-supercar”. Een gewaagde term, maar zeker geen holle kreet. Want het zou zomaar eens kunnen dat dit soort initiatieven navolging krijgt van andere merken.
Maar over wat voor auto hebben we het eigenlijk? De Renault 5 Turbo 3E is slechts 4,08 meter lang, maar met zijn 2,03 meter breedte en slechts 1,38 meter hoogte vult hij meer asfalt dan de gemiddelde SUV. De verhouding tussen lengte en breedte is bijzonder, en zal een ongekende wendbaarheid mogelijk maken. En door de combinatie van een heel laag gewicht en een hoog vermogen is het ook een beetje een rijdende raket. Net als zijn benzine-aangedreven voorganger is hij niet ontwikkeld als een auto voor dagelijks gebruik, ook niet als je er een héél sportieve rijstijl op nahoudt. En hij is ook niet bedoeld als rijdend icoon. Ook nu is het weer een auto die je alleen tijdens rally’s en op het circuit gebruikt.
Wat wil Renault hier eigenlijk met de 5 Turbo 3E?
In eerdere artikelen over de Renault 5 Turbo 3E keken we al naar de onthulling, de ambities achter het project en de specificaties. Nu, met het openen van het reserveringssysteem, wordt deze auto dus ook concreet. Maar het roept ook vragen op: is dit vooral een ambitieus en kostbaar project om de sportieve aspiraties van Renault onder de aandacht te brengen, of is er serieus een rol voor elektrische sportwagens binnen het bredere Renault-portfolio weggelegd? En dat dan nog wel precies in het vaarwater van Alpine, het sportieve merk van Renault. Ergens is dat logisch, want ook al heeft Alpine heel wat rallysuccessen geboekt, het imago van de originele Renault 5 Turbo is ijzersterk.
Renault 5 Turbo 3E zit boordevol bijzondere techniek
Renault maakt er geen geheim van: de Turbo 3E is een technologische uiting van wat het merk in huis heeft – én van wat het durft. De auto rust op een volledig nieuw aluminium chassis, gebouwd rond performance in plaats van efficiëntie. Het gewicht blijft, mede dankzij koolstofvezelcomponenten, onder de 1.450 kilo. Dat gewicht lijkt niet bijzonder laag, maar bedenk wel dat iedere EV een accu heeft en dat gewicht vlak je niet zomaar uit. Reken maar dat hij – in combinatie met het forse vermogen – heus wel de klinkers uit de straat rijdt.
En zo komen we bij de aandrijving van de Renault 5 Turbo 3E, en dat is misschien wel het meest opvallende aspect aan deze auto. Geen enkele andere serie-EV maakt gebruik van twee afzonderlijke in-wheel motoren in de achterwielen. De voordelen zijn evident: direct vermogen op het wiel, precieze koppelsturing en ultieme controle bij bochtwerk. Het systeemvermogen bedraagt 540 pk en de motoren leveren samen een koppel van 4.800 Nm. Dat is uiteraard direct beschikbaar vanaf stilstand. Renault claimt een sprint naar 100 km/u in minder dan 3,5 seconden. Dat cijfer duikt tegenwoordig wel vaker op bij sportieve EV’s, en sommige zijn zelfs nog een stukje sneller. Maar laten we niet vergeten dat de Renault 5 Turbo 3E dit koppelt aan een ongekende wendbaarheid en weggedrag. Deze auto is daarom totaal niet vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een eveneens heel rappe Tesla Model 3 Performance.

De 70 kWh-accu is gekoppeld aan een 800V-laadsysteem, vergelijkbaar met dat van Hyundai’s E-GMP of Porsche’s J1-platform. Dat maakt snelladen met een snelheid tot 350 kW mogelijk. Om dat te vertalen naar concrete cijfers: hiermee kun je de accu in een kwartier opladen van 15 tot 80 procent. De WLTP-actieradius ligt boven de 400 kilometer, maar dat zegt weinig over realistisch bereik. Zeker niet als je het vermogen aanspreekt. En daar vraagt deze auto natuurlijk wel om.
De Turbo 3E wordt ontwikkeld met directe inbreng van Alpine, Ampere en Mobilize. Alpine levert de performance-knowhow, Ampere de softwarearchitectuur, en Mobilize de slimme EV-diensten. De auto wordt uiteindelijk geassembleerd in Dieppe – de bakermat van Renaults sportieve tak. Daarmee is de Turbo 3E evenzeer een testcase als een prestigeproject.
Personaliseerbaar – maar zeker niet voor iedereen
Een auto als deze vraagt om meer dan een online configurator met keus uit diverse kleuren, stofferingen en optiepakketten. Renault pakt het fundamenteel anders aan. Reserveren kan alleen via een speciaal systeem, waarbij je zelf een dealer kiest die vervolgens contact met je opneemt. Pas na het ondertekenen van een reserveringsformulier en het overmaken van € 50.000 wordt je plek bevestigd. Voor de eerste 500 klanten geldt een adviesprijs van € 155.000 – éxclusief personalisatie, opties of belastingen.
En dat personaliseren is geen bijzaak. In 2026 start een individuele ontwerpcyclus waarin klanten, samen met Renault-designers, hun Turbo 3E kunnen samenstellen. Denk aan carrosseriekleuren uit de rijke rallyhistorie – zoals de zwart-geel-witte livery van de Tour de Corse – maar ook aan nieuwe ‘gentleman driver’-kleuren. Het interieur biedt nog meer vrijheid: van dashboardafwerking tot stoelbekleding, alles is te configureren naar eigen smaak.
Daarmee ontstaat een interessant samenspel. De Turbo 3E is niet alleen sportief, snel en duur, hij is ook exclusief op maat te maken – en dus per definitie bedoeld voor een selecte groep. Een groep die bovendien pas in 2027 kan rekenen op levering, en pas ná de homologatie. Of dat voor iedereen aantrekkelijk is, valt te betwijfelen. Impulskopers die gewoon “het nieuwste van het nieuwste”willen hebben zullen ongetwijfeld afhaken. Maar voor wie wil investeren in iets zeldzaams, vormt dat lange traject juist een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van deze auto.
Gedurfde strategie
De Renault 5 Turbo 3E is niet alleen een technologische uitspatting; het is ook een strategisch experiment. Opvallend is ook dat Renault zowel de klanten als dealers worden actief betrokken bij de financiering van het project. Wie als dealer zelf reserveringen plaatst, draagt immers bij aan de voorfinanciering – een constructie die zelden voorkomt bij volumemerken. Volgens Renault-topman Ivan Segal onderstreept deze aanpak het innovatieve karakter van het model én van het merk.
De Turbo 3E wordt ontwikkeld met directe inbreng van Alpine, Ampere en Mobilize. Alpine levert de performance-knowhow, Ampere de softwarearchitectuur, en Mobilize de slimme EV-diensten.
Renault gebruikt dit project duidelijk als uithangbord. Niet alleen voor techniek, maar ook voor een andere manier van productontwikkeling en klantbetrokkenheid. In een tijd waarin EV’s steeds meer op elkaar beginnen te lijken qua techniek en design, kiest Renault hier voor een radicaal ander model, en een geheel andere aanpak. Dat is gedurfd – en ook een risico. Want hoewel de Turbo 3E buitengewoon in zijn segment staat, vraagt het project forse investeringen voor een zeer beperkte oplage. En ook van de klanten wordt een flinke investering vooraf gevraagd.
Toch is de boodschap helder: Renault wil laten zien dat het meer is dan een merk dat praktische EV’s bouwt. Met de Turbo 3E laat het merk zien dat het nog steeds kan verrassen, en technologie kan inzetten als ‘emotionele merkdrager’. Dit is echter geen herpositionering, want Renault zal ook nog steeds gewone auto’s blijven bouwen. En of deze ontwikkeling zijn weerslag heeft op toekomstige modellen is ook maar de vraag, al zal het ons niet verbazen als Alpine wat van dit concept gaat adopteren.
Geen speeltje voor de elite, eerder een prestigieus visitekaartje
De Renault 5 Turbo 3E is niet ontworpen om aantallen te halen, marktaandeel te winnen of emissiedoelen te halen. Hij is bedoeld om iets los te maken. In het hoofd van de liefhebber, op het netvlies van de media en binnen de ontwerpstudio’s van de concurrent. Het is een auto die vragen oproept over wat een elektrische auto óók kan zijn – als je alles durft los te laten wat gewoon is geworden.
En daarin schuilt misschien wel zijn grootste betekenis voor Renault. Want of je nu valt voor het design, de techniek of het hele idee: de Turbo 3E laat zien dat elektrificatie ruimte biedt voor karakter, historie en zelfs spel. Hij past niet in een hokje – en dat maakt ’m voor Renault misschien wel waardevoller dan menig ‘gewoon’ succesnummer. Een opvallend, prestigieus visitekaartje waar je bijna niet omheen kunt.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl