
De Subaru Solterra maakte bij zijn introductie geen onuitwisbare indruk. De technische basis – gezamenlijk ontwikkeld met Toyota – zat goed in elkaar, maar het beperkte rijbereik, het trage laden en de vrij anonieme uitstraling weerhielden veel kopers ervan om de overstap naar Subaru’s eerste EV te maken. In een markt waar keuzes in overvloed zijn, bleek dat een serieuze handicap. Met name voor een merk dat toch al een kleine, selecte doelgroep bedient.
Subaru zet nu in op een serieuze aanscherping van het aanbod. De vernieuwde Solterra 2026 ziet er niet radicaal anders uit, maar is op precies de juiste plekken verbeterd. Denk aan een grotere actieradius, verbeterde laadtijden, krachtigere motoren en daarnaast dus ook de subtiele, maar effectieve designwijzigingen.
Daarmee mikt Subaru niet alleen op zijn trouwe achterban, maar ook op nieuwe EV-rijders die eerder bij de concurrentie hun heil zochten. De vraag is natuurlijk of deze update voldoende is om de Solterra alsnog tot een enigszins serieuze speler te maken?
Grotere actieradius verbetert de bruikbaarheid
Voor veel elektrische rijders blijft de actieradius een doorslaggevende factor. Zeker in het segment van praktische SUV’s is de combinatie van ruimte, comfort én rijbereik essentieel. De oorspronkelijke Subaru Solterra had daar moeite mee: met een WLTP-bereik van circa 465 kilometer kwam hij in praktijk vaak niet veel verder dan 300 kilometer – voor veel mensen te weinig om zonder strakke planning lange ritten te maken.
De vernieuwde Solterra 2026 pakt dat probleem voortvarend aan. De accucapaciteit blijft met 74,7 kWh vrijwel gelijk, maar dankzij verbeterd accubeheer, efficiëntere motoren en een optimalere aandrijving stijgt de actieradius met ruim 25%. Daarmee kan de Solterra zich veel beter meten met directe concurrenten.
Ook op lange ritten wordt de Solterra hierdoor een veel interessantere optie. Voor veel potentiële kopers kan juist die praktische inzetbaarheid het verschil maken tussen twijfelen en daadwerkelijk overstappen. Bovendien is de Solterra dus ook veel efficiënter geworden, en dat vind je weer terug in de energiekosten.
De Solterra zit met die grotere actieradius niet ineens bij de toppers qua actieradius. Dat zou te veel van het goede zijn. Maar de sprong voorwaarts zou – zeker in combinatie met het opgefriste uiterlijk – groot genoeg moeten zijn om de auto opnieuw op de radar te zetten. En dat is hard nodig.
Sneller laden, dus kortere wachttijden onderweg
Lange laadtijden waren een ander pijnpunt van de oorspronkelijke Solterra. Wie onderweg snel wilde bijladen, moest geduld hebben: 10 tot 80% laden duurde in de praktijk vaak bijna een uur. Niet echt meer van deze tijd, waarin concurrenten binnen een halfuur weer op pad zijn, en zeker niet in combinatie met de niet riante actieradius.
De Solterra 2026 brengt daar verbetering in. Dankzij verfijningen aan het accukoelsysteem en een verbeterde accuvoorverwarming kan de nieuwe versie laden tot een snelheid van ongeveer 150 kW. Nog steeds niet toonaangevend maar wel een significante verbetering. Voldoende om het opladen van 10 naar 80% in minder dan 35 minuten te kunnen redden.
Subaru besteedt bovendien extra aandacht aan laadefficiëntie bij lage temperaturen, traditioneel een zwakke plek voor veel EV’s. Door het accupakket actief op de juiste temperatuur te houden tijdens de navigatie naar een laadstation, blijft de laadsnelheid beter op peil, ook tijdens ritten onder koude omstandigheden.
Meer vermogen, én een snellere uitvoering
Hoewel Subaru vooral bekendstaat om degelijke en avontuurlijke modellen, was de eerste generatie Solterra weinig inspirerend als het op prestaties aankwam. De elektromotoren leverden 218 pk – netjes, maar niet bepaald indrukwekkend in een tijd waarin veel elektrische SUV’s moeiteloos richting de 300 pk gaan.
Met de update van 2026 krijgt de Solterra wat meer pit. De standaardversies stijgen naar 233 pk, wat vooral de souplesse bij invoegen en inhalen verbetert. Voor wie meer wil, introduceert Subaru de nieuwe Solterra XT. Deze krachtigere variant met 338 pk kan de sprint van 0 naar 100 km/h in minder dan vijf seconden volbrengen.
Dat is geen loze spierballentaal. De extra trekkracht en snellere respons maken de Solterra gewoon een stuk dynamischer. En dat vergroot weer de aantrekkingskracht. Niet alleen voor de zakelijke rijders die er doorgaans een vlotte rijstijl op nahouden, maar ook voor gezinnen die meer verwachten van hun elektrische SUV.
Maar natuurlijk blijft Subaru tegelijkertijd trouw aan zijn eigen koers: snelheid is geen doel op zich, maar een manier om onder de meest uiteenlopende omstandigheden meer gebruiksgemak, comfort en veiligheid te bieden. Dat zien we ook aan de subtiele, maar voelbare verbeteringen onderhuids. Een verfijnd onderstel en aangepaste stuurinrichting zorgen voor minder rolbewegingen en een directer stuurgevoel, vooral bij hogere snelheden of op slecht wegdek.
Vernieuwde technologie en meer comfort
Het succes van een elektrische SUV staat of valt niet alleen met actieradius en prestaties. Ook technologie, gebruiksgemak en rijcomfort spelen een steeds grotere rol in de keuze van de koper. Subaru heeft dat begrepen en rust de vernieuwde Solterra rijker uit, zonder in overdaad te vervallen.
Centraal in het interieur staat het nieuwe 14-inch Subaru Multimedia touchscreen, dat sneller reageert en een overzichtelijkere menustructuur biedt dan voorheen. Navigatie, voertuiginformatie, muziek en smartphone-integratie via draadloze Apple CarPlay en Android Auto zijn moeiteloos te bedienen. De layout blijft zakelijk en duidelijk – typisch Subaru.
Ook op praktisch vlak is de Solterra op een aantal punten verbeterd. Zo zijn er nu draadloze 15W-snelladers voor smartphones vóórin en krachtige USB-C aansluitingen achterin. Het zijn maar kleine verbeteringen, maar dit soort details kan wel het verschil maken.
Op veiligheidsgebied krijgt de Solterra de nieuwste versie van EyeSight, Subaru’s uitgebreide pakket rijhulpsystemen. Daarin zitten onder meer adaptieve cruise control, rijstrookassistentie, dodehoekdetectie en verkeersassistentie bij filerijden. Ook voegde Subaru een 360-graden camera en automatische noodstopfunctie toe.
Subtiele veranderingen voor meer ‘eigen identiteit’
Een van de punten van kritiek op de eerste generatie van de Solterra was het gebrek aan eigen gezicht. Door de nauwe samenwerking met Toyota leek de auto vooral een tweelingbroer van de bZ4X, zonder een uitgesproken Subaru-karakter. Dat pakt Subaru nu gelukkig aan, al is dat zonder een rigoureuze koerswijziging.
Zo krijgt de vernieuwde Solterra 2026 een herkenbaarder front, met een nieuwe lichtsignatuur en een verlicht Subaru-logo dat vooral ’s avonds opvalt. Ook de bumper, spatborden en achterspoiler zijn opnieuw ontworpen, met scherpere lijnen en een minder hoekige uitstraling. Nieuw ontworpen wiel – in 18- en 20-inch – geven de SUV bovendien een steviger postuur.
Opvallend is dat de Solterra op bepaalde uitvoeringen nu carrosseriekleurige wielkastomrandingen krijgt. Dat maakt de auto optisch lager en dynamischer, een bewuste keuze om de cross-over aantrekkelijker te maken voor klanten die net iets meer stijl verwachten.
In het interieur is de metamorfose een stuk subtieler, maar nog steeds met zichtbaar effect. De horizontale lijnen in het dashboard en de open middentunnel zorgen voor een luchtiger interieurgevoel, terwijl metallic accenten en nieuwe materialen de afwerking frisser en moderner maken.
En zo blijft de Solterra een nuchtere, functionele auto, maar hij straalt nu wel meer eigenheid uit. Zowel aan de buiten- als binnenzijde.
Wordt de Solterra nu alsnog een succes?
Met de facelift en update van de Solterra 2026 probeert Subaru verloren terrein goed te maken. De verbeteringen zijn niet wereldschokkend, maar wel precies daar ingezet waar ze tellen: een groter bereik, sneller laden, (iets) betere prestaties en een frissere, ietwat markante uitstraling.
In een markt waar consumenten inmiddels keuzestress hebben omdat ze uit handenvol elektrische SUV’s kunnen kiezen, telt dat nuchtere realisme misschien wel zwaarder dan een spectaculair nieuw design of extreme acceleratiecijfers.
Een echte Subaru
Subaru lijkt hiermee vooral zijn trouwe klantenkring beter te bedienen: mensen die niet per se de snelste of meest flamboyante EV zoeken, maar wel eentje die betrouwbaar, praktisch en prettig in gebruik is. Een echte Subaru dus. Tegelijkertijd opent de krachtigere XT-uitvoering de deur naar nieuwe kopers, die eerder naar de rappe SUV’s van de concurrenten keken.
Of de Solterra nu wél een succes wordt, zal vooral afhangen van de combinatie van de prijsstelling en het feit of de consument hem qua uiterlijk wél aantrekkelijk genoeg vindt. De markt is inmiddels zo verwend dat een goede auto alleen niet genoeg is. Of deze update de kansen voor deze Subaru aanzienlijk vergroot, daar valt nog niets over te zeggen.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl