De geur van benzine en diesel moet langzaam plaats maken voor het gezoem van snelladers. Utrecht, in Nederland een van de meest vooruitstrevende steden op het gebied van duurzaamheid, heeft een plan voor de transformatie van tankstations gepresenteerd. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft onlangs het ‘Uitvoeringsprogramma Transitie Tankstations’ vastgesteld, een ambitieus plan dat tankstations een nieuwe rol geeft in de energietransitie.
Van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie. Elektriciteit, waterstof, biogas, HVO100 – de toekomst van tanken is divers en groen. Utrecht wil hiermee de luchtkwaliteit verbeteren en een belangrijke stap zetten in de transitie naar emissievrij vervoer. “Tankstations zijn meer dan verkooppunten voor brandstof,” aldus wethouder Eva Oosters (Milieu en Emissieloos Vervoer). “Ze worden belangrijke schakels in de overgang naar emissievrij vervoer.”
Van benzinepomp tot groene hub
De transformatie van tankstations in en rond de stad Utrecht is niet overal hetzelfde. Afhankelijk van de locatie kiest de gemeente voor een specifieke aanpak:
Langs de ringwegen
Hier ligt de focus op snelladen. Tankstations moeten ruimte bieden aan 20 tot 30 snelladers, en indien nodig worden er zelfs nieuwe laadlocaties ontwikkeld. Andere hernieuwbare brandstoffen zijn hier niet aan de orde, vanwege de ligging in milieu- en hinderzones.
Op bedrijventerreinen
Hier is er meer ruimte voor diversiteit. Naast snelladers voor personenauto’s (10 per locatie) komen er ook 10 publieke ultrasnelladers voor vrachtwagens. Daarnaast wil de gemeente marktinitiatieven voor waterstofvulpunten faciliteren en ruimte bieden aan ‘clean energy hubs’, waar diverse hernieuwbare brandstoffen verkocht kunnen worden.
In de binnenstad
De vraag naar benzine en diesel zal ook hier afnemen, waardoor het aantal tankstations vermindert van 15 naar 10-12 in 2030. Snelladen wordt in de binnenstad niet actief ondersteund, maar de gemeente staat wel open voor initiatieven. Ook de uitfasering van LPG staat – in overleg met de tankstationhouders – op de agenda.
Uitdagingen en kansen
Natuurlijk brengt zo’n grootschalige transitie uitdagingen met zich mee. Een van de grootste is de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Al die nieuwe laadpalen vragen nogal wat van het elektriciteitsnet. Daarom werkt de gemeente Utrecht nauw samen met netbeheerders en marktpartijen om slimme oplossingen te vinden, zoals het spreiden van de energievraag en het lokaal opwekken van energie.
Maar de transitie biedt ook kansen. De locaties van voormalige tankstations kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor woningbouw, groenvoorziening of andere functies die bijdragen aan een aantrekkelijke en leefbare stad.
Met dit initiatief laat Utrecht zien dat duurzame mobiliteit niet alleen noodzakelijk is, maar ook kansen biedt voor een schonere, leefbare en toekomstbestendige stad. Een stad waar de tankstations van morgen niet alleen brandstof leveren, maar ook bijdragen aan een groene en gezonde omgeving.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl