
Smart is bij velen bekend, maar geliefd genoeg om te overtuigen? Dat is wat smart wel probeert. Daarvoor hebben ze eind 2023 de smart #1 geïntroduceerd en begin 2024 de smart #3. Nu is het tijd voor de #5. Deze werd in de zomer van 2024 digitaal gepresenteerd. Daarna stond de #5 op verschillende autoshows waaronder ook de EV Experience. Nu, Q1 2025, mogen we voor het eerst de #5 live zien, in Stuttgart. De reden voor deze plek is dat smart voor 50% eigendom is van het Duitse Mercedes-Benz en het Chinese Geely. Mercedes was altijd al betrokken bij smart, in het begin tezamen met het horlogemerk Swatch. Het Zwitserse Swatch is in 2009 omgeruild voor het Chinese Geely wat zorgt voor de techniek. Dat is zeker wel toe te vertrouwen aan Geely die via andere automerken ook veel andere elektrische auto’s van de juiste techniek voorziet. Denk hierbij aan Polestar, Volvo, Lotus, Zeekr en Lynk & Co.

Even of oneven getallen?
Vroeger platkte smart een nummertje op de auto waarmee het aantal zitplaatsen aangeduid werd. Denk aan de ForTwo en ForFour. Tegenwoordig zijn het oneven nummers geworden. Waarbij elk nieuw model met een hoger getal uitgebracht wordt #1, #3 en #5. Is de #7 de volgende?
Op dit moment worden in Europa de even-cijfers nog niet gebruikt, maar er circuleren al FOTO’S van een #2. Dat zou de spirituele opvolger van de allereerste smart ForTwo moeten worden. Je krijgt dan de situatie dat de #1 groter is dan de #2. De #6 is voor de Chinese markt en zal een grote sedan worden. Of die naar Europa komt is de vraag, net als de vraag of een grote smart sedan hier aan zal slaan.
De #4 hoef je overigens nooit te verwachten aangezien het cijfer 4 een ongeluksgetal is in China.

Een vergelijk met de smart ForTwo
De #5 is (vooralsnog) de grootste. Het is leuk om een vergelijking aan te gaan met de allereerste smart ForTwo. Die is namelijk, ten opzichte van de #5, een halve meter smaller en twee meter korter. Echt klein dus. Dat is het eerste obstakel die smart moet overwinnen, het publiek overtuigen dat smart nu een volwaardige gezinsauto levert. Dat ‘volwaardige’ komt niet uit de lucht vallen, want de bagageruimte is namelijk Skoda-waardig groot. De #5 slikt achterin 630 liter en heeft zelfs een frunk van 47 of 72 liter afhankelijk van of je wel of niet kiest voor een elektromotor voorin. Door zijn SUV-vorm heb je op elke plek genoeg hoofdruimte, en doordat de voor- en achterwielen 2,9 meter van elkaar verwijderd zijn heeft iedereen meer dan genoeg beenruimte.
Terugkomende op de vergelijking met de ForTwo, de #5 heeft meer dan 10x meer vermogen omdat de ForTwo maar 45/55 pk had. Dat vermogen van de #5 340-650 pk heeft hij ook wel nodig, omdat hij meer dan 3 x zo zwaar is, minimaal 2.250 kg.



Kiezen uit 400 volt of 800 volt
Het lijkt onderhand een bekende strategie te zijn, dat het instapmodel een kleinere LFP accu krijgt. Al is 76 kWh niet echt klein te noemen. Zijn grotere broer krijgt een bij Geely-bekende 100 kWh accu mee. De actieradius ligt tussen de 465 en 590 kilometer afhankelijk van je accu- en motorkeuze. Voldoende pit zit er ook in, de instapper krijgt niet de bekende 272 pk, maar een 340 pk elektromotor voor de achterwielen. Wil je vierwielaandrijving óf gewoon meer snelheid, dan kies je voor de Pulse, Brabus of gelimiteerde Summit Edition. Van de Summit Edition worden er maximaal 100 geleverd, waarvan Nederland er al om 20 gevraagd en gekregen heeft. Dat is opvallend veel voor een Nederland.
Kies je voor de 76 kWh accu, dan krijg je een LFP variant, de 100 kWh is een NMC. De kleine accu krijgt ook het laagste voltage, namelijk 400 volt. De maximale laadsnelheid is daardoor beperkt tot 150 kW. Bij de grotere 100 kWh accu krijg je het 800 volt platform, waarmee je met meer dan de dubbele snelheid kunt opladen. De 100 kWh accu met 800 volt techniek kan met maar liefst 400 kW snelladen. Van 10 naar 80% acculading duurt dan nog maar 18 minuten. De Zeekr 7X heeft hetzelfde 800V platform en heeft minder minuten nodig om dezelfde accu op te laden. Smart zegt dat dat komt door de rekenmethodiek. Opvallend.

Echt alles elektrisch
Sinds 2017 levert smart alleen nog maar elektrische auto’s. Aan het einde van zijn levenscyclus kon je de ForTwo ook alleen nog maar elektrisch verkrijgen. Bij de #5 wordt dit zelfs nog verder doorgetrokken dan alleen de aandrijflijn.
Het is tegenwoordig gebruikelijk om de achterklep elektrisch uit te voeren. De elektrische te openen en sluiten laadklep is bij diverse modellen ook gemeengoed. Maar een elektrisch te openen motorkap voor toegang tot de frunk is zeker nog niet gemeengoed bij elk EV-model, net als alle zitplaatsen (ook achterin). Die kun je via knoppen in de deur elektrisch verstellen. De stoelbediening in de portieren verraden wel dat Mercedes-Benz zich ermee bemoeid heeft. Stiekem is dat fijn, want stoelbediening aan de zijkant van de stoel… je zit altijd op ‘gevoel’ te friemelen.
Aan de B-stijl (tussen voor- en achterportieren) zie je al dat de #5 voorbereid is op het automatisch openen via een app, dus je telefoon. Het NFC logo zit er al. In de nabije toekomst zal de #5, en overige smart modellen, via een OTA OVer The Air, update deze mogelijkheid krijgen. Wel is nu enkel die functionaliteit voor IOS aangekondigd niet voor Android.
Vanaf het uitrustingsniveau Premium krijg je ook een extra scherm voor de voorpassagier. De bestuurder kan er ook op kijken, maar de camera ziet dan dat de bestuurder er op kijkt en blindeert dan het scherm.



Kansen en bedreigingen voor de smart #5
Om eerlijk te zijn, heb ik na het zien van de productieversie van de #5 een positiever gevoel bij het model gedacht dan van te voren verwacht. Goed afgewerkt, zeker niet standaard, maar ook niet op een verkeerde manier opvallend. Het aaibare smart karakter blijft ook bij deze big boy behouden. Op veel vlakken is hij in positieve zin net wat anders. Met zijn 800 volt technologie is hij ook nog eens meer dan bij de tijd. Hij loopt voor op velen. Bedenk ook nog eens dat zijn prijs een aantrekkelijke is, dan kan ik je aanraden om even langs de Mercedes (ahum) smart dealer langs te gaan. De hobbel die dan wel genomen moet worden is, dat je voor zijn uiterlijk je aan moet spreken en wees je er van bewust dat je veel vragen zult krijgen van ‘is dat een smart’. Eigenlijk zou je mensen moeten laten instappen, zijn specificaties uitleggen en niet verklappen welk merk het is. Vraag ze dan naar de prijs, en krijg dan te horen dat je spekkoper bent (met een vanafprijs van € 47.000,-). Hoe hij rijdt moeten we nog even afwachten. Vanaf 13 mei 2025 is hij bestelbaar. In juni komen eerst de Summit Edition en Brabus (met lelijke chromen velgen = persoonlijk). In augustus volgende overige versies.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl