Ford Focus private lease

Private lease is mateloos populair. De laatste jaren groeide het aantal Nederlandse bestuurders met een private lease auto jaarlijks met gemiddeld zo’n 20%. Verrassend is het niet. Tweedehands auto’s zijn flink duurder geworden nu de vraag op de occasionmarkt de pan uit rijst, waardoor leasen in korte tijd een aantrekkelijk alternatief werd. Dit terwijl leasen ook genoeg nadelige haken en ogen met zich meebrengt die men nog wel eens over het hoofd ziet. Om dit bij jou te voorkomen, geven we je een opfrisser.

Laten we voorop stellen: private lease heeft van zichzelf natuurlijk ook allerlei voordelen. Je betaalt één bedrag waarbij alles inbegrepen zit, waardoor het financieel makkelijk en overzichtelijk is. Je hoeft dus niet om te kijken naar je autoverzekering of je bezig te houden met de wegenbelasting berekenen. Dit zit allemaal bij de maandprijs.

Daarnaast zijn private lease auto’s altijd gloednieuw. Je hoeft voorafgaand aan de keuze dus geen uitgebreide kenteken check te doen om uit te sluiten dat de auto allerlei gebreken heeft; een tergend proces dat je bij tweedehands auto’s wel hebt. Desalniettemin raden we je aan om bij de volgende zaken stil te staan voordat je een leasecontract afsluit:

Invloed op je hypotheek

Ben je naast de zoektocht naar een auto ook nog op huizenjacht? Dan is het heel belangrijk om te weten dat een private leasecontract invloed heeft op je maximale hypotheek. Je contract wordt namelijk bij het Bureau Krediet Registratie geregistreerd (dit geldt overigens alleen voor private lease, niet voor zakelijk leasen).

Aangezien hypotheekverstrekkers kunnen zien dat je een leasecontract hebt, wegen ze dit mee wanneer ze je maximale hypotheek berekenen. Omdat een deel van je maandelijkse inkomen naar de leaseauto gaat, heb je minder te besteden en is het uiteindelijke hypotheekbedrag dus ook lager.

Sterker nog: sinds 1 april van dit jaar zijn deze regels verder aangescherpt en is het effect op je toekomstige hypotheek nog groter. Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer, waarschuwt: “Wij zien dat veel mensen er pas bij het afsluiten van een hypotheek achter komen dat hun private leasecontract hier effect op heeft. En flink ook, nu de regels zijn aangescherpt. Ter illustratie: als stel met een modaal inkomen van samen €60.000 en een vijfjarig leasecontract van €350 per maand, kun je er nu bijna een ton op achteruit gaan wat je maximale hypotheekbedrag betreft.”

Schadevrije jaren en no-claim korting

Als je eerder een auto gekocht hebt, moest je destijds zelf je auto verzekeren. Je weet daardoor dat je op je autoverzekering schadevrije jaren opbouwt wanneer je geen schadeclaims indient. Hiervoor krijg je korting op je premie: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de no-claim korting. Bij leaseauto’s bestaat deze regeling niet; de autoverzekering staat immers niet op je eigen naam, maar op die van de leasemaatschappij. Alle leasers betalen dan ook hetzelfde bedrag; er is geen onderscheid tussen bestuurders die meer of minder schadeclaims doen.

Tel daarbij op dat je je schadevrije jaren ook kunt verliezen als je overstapt op een leaseauto. Je neemt ze niet mee naar je nieuwe verzekering, en bij de meeste verzekeraars vervalt je no-claim korting na 3 jaar. Dat is erg zonde natuurlijk, als je momenteel de hoogst haalbare no-claim korting hebt. Die korting bespaart je misschien wel zoveel dat je voordeliger uit bent als je ondanks de hoge prijzen een auto koopt in plaats van leaset, desnoods met behulp van een lening. Kortom: kijk hier kritisch naar voordat je de knoop doorhakt.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *