Lexus, het luxemerk van Toyota, heeft zich voor het eerst gewaagd aan een crossover. Om dat eens te ervaren, kregen we een week een Lexus US 250h AWD F-sport Premium mee.
Met vleugeltjes
De Lexus UX lijkt in eerste instantie een crossover zoals alle anderen. Als je echter goed kijkt, dan vallen bepaalde details op die de auto een stuk eigenzinniger maken dan de gemiddelde andere crossover. Het leukste detail aan de Lexus UX zijn zijn vleugels: aan de uiteinden van het doorlopende achterlicht steken kleine vleugels eigenwijs omhoog, alsof het een oude Amerikaanse auto is. Okay, de vleugels zijn niet erg groot maar ze geven de Lexus UX wel een aparte look.
De Lexus UX is geen lelijke auto. De grote, typische Lexus-grille in speciale F-Sport-uitvoering staat hem erg goed. Het ingewikkelde patroon is wel moeilijk schoon te maken, dus je moet maar hopen dat je niet teveel insecten aanrijdt. In de zijkanten van de auto zitten enkele opvallende vouwen, die naar achteren oplopen. De wielkasten en het plastic er omheen zijn niet rond. Hierdoor lijkt de UX in beweging, ook wanneer hij stilstaat.
De achterkant wordt gedomineerd door het brede horizontale achterlicht, dat zich over de hele breedte uitstrekt en eindigt in twee vleugels. De band straalt heel gelijkmatig licht uit over de hele breedte, wat veel kwaliteit uitstraalt. Bij andere merken is de band vaak dunner en is het licht minder gelijk verdeelt. Op de zijkanten van het achterlicht staat ook trots “Lexus” vermeld: het is tenslotte een luxemerk.
Luxe maar krap interieur
Die luxe merk je meteen als je in de F-Sport stoel gaat zitten. Dit is geen autostoel, meer een luxe fauteuil. Ze zijn eindeloos in te stellen, je kunt zelfs een extra kussen in je rug laten drukken. Uiteraard kunnen de stoelen ook verwarmd en gekoeld worden. De bestuurdersstoel heeft maar liefst drie geheugenstanden, zodat je maar één keer je ideale zitpositie hoeft te zoeken.
Het dashboard is fraai van vorm. Door de speciale vorm ontstaat een soort optische illusie waardoor je niet goed ziet waar binnen eindigt en buiten begint. De bovenkant van het dashboard is bekleed met zacht leer, dat prettig aanvoelt. Onderop het dashboard en op de deuren zit gewoon hard plastic, wat afbreuk doet aan het luxe-gevoel. Het glazen schuifdak laat veel licht in het interieur maar bij hogere snelheden hoor je wel windgeruis.
Het zwakke punt van de Lexus UX is de ruimte. Voorin zit je prima, maar achterin is weinig beenruimte. Dit is geen auto voor lange ritten met twee volwassenen of zelfs grote kinderen achterin. Onze testauto was bovendien uitgerust met “smart entry”, waarbij de stoel bij het uitzetten van de auto een flink stuk naar achteren schuift zodat de bestuurder makkelijk uit kan stappen. Dit is heel fijn, behalve als er iemand op de achterbank zit: benen komen dan helemaal klem te zitten.
Ook de kofferbak van de Lexus UX is niet groot. Door het accupakket onder de vloer en de schuine achterruit blijft er niet veel ruimte over voor bagage.
Goede wegligging
Vorige maand presenteerde Lexus de volledig elektrische UX 300e, maar wij reden de hybride UX 250h. Hierbij krijgen de elektromotoren hulp van een 2-liter viercilinder benzinemotor, die samen 184pk produceren. Dit is ruim voldoende om de UX van 1675 kilo voort te bewegen. Sterker nog: de Lexus UX 250h is ronduit sportief.
De Lexus UX legt namelijk meer nadruk op sportiviteit dan op luxe. De adaptieve ophanging (AVS) controleert en corrigeert de rijpositie duizenden keren per seconde. Ook vierwielaandrijving draagt bij aan de fantastische wegligging. Het zwaartepunt is uitermate laag, niet alleen door de laaggeplaatste accu’s maar ook omdat de meeste carrosseriedelen van aluminium zijn gemaakt. Dit merk je als je de bocht door gaat: je vergeet bijna dat je met een vrij hoge auto onderweg bent.
Meerdere gezichten
De Lexus UX is hierdoor meerdere auto’s in één. In de normale of in de eco-modus is het een comfortabele, rustige auto. Door de goede isolatie dringen weinig geluiden van buiten door in het interieur. Je zit lekker in je verwarmde stoel, met het verwarmde stuur in je handen, en regelmatig rijdt je stukken helemaal elektrisch. Wij haalden zo een verbruik van ruim 1 op 17, wat natuurlijk keurig is voor zo’n hoge auto, zeker met vierwielaandrijving.
Bovenop het dashboard zit echter een draaiknop en daarmee kun je naar de modus S of S+. Maar wie kiest er nu S als je ook S+ kan kiezen? Dit is namelijk de sportiefste stand, en dat merk je direct: de verbruiksmeter op het volledig digitale dashboard verandert direct in een sportieve toerenteller met dikke witte randen. Als je veel gas geeft, dan wordt deze ring fel oranje. Het gaspedaal wordt nog directer, waardoor je vanzelf sportiever gaat rijden. Uiteraard wordt het verbruik dan wel minder goed.
Met de stoel in de laagste stand, voelt het alsof je in een snelle hatchback rijdt, niet in een crossover. Zoals het een CVT betaamd, maakt de motor veel toeren als je veel gas geeft, maar de Lexus UX produceert dan een uitermate sportieve uitlaatbrom. Deze en die oranje ring werken als een rode lap op een stier: doe dit niet met je schoonmoeder in de auto. En dan hebben we het nog niet eens over het effect van de g-krachtmeter op het dashboard.
Bewegende ring
Om de g-krachtmeter te kunnen zien, moet je wel het dashboard goed instellen. Je hebt namelijk twee mogelijkheden: de grote zwarte ring zit in het midden, of hij beweegt met een druk op een knop naar de rechterkant. Hierdoor kun je de essentiële rij-informatie in het midden weergeven, of ervoor kiezen aan de linkerkant meer ruimte te creëren voor andere informatie.
Ook bijzonder is het ontbreken van een touchscreen. Het 10,9 inch scherm wordt namelijk bediend door een touchpad naast de versnellingspook. Dit werkt heel eenvoudig en betekent het einde van vingerafdrukken op het scherm. Lexus heeft het scherm duidelijk bedoeld om informatie weer te geven en niet om functies te bedienen. Hiervoor zijn de knopjes op de middenconsole. Deze huist ook een mooi analoog klokje, want Lexus blijft natuurlijk wel luxe.
Het bedieningspaneel van de radio zit tegen het opbergvak in de middenconsole aan. Het is even wennen maar als snel vraag je je af waarom andere auto’s dat niet hebben. Het opbergvak kan vanaf twee kanten geopend worden trouwens, ook zo’n leuk detail van de Lexus.
De adaptive cruise control van Toyota en Lexus is één van de fijnste op de markt: de rijbaanassistent stuurt niet actief tegen en bij inhalen versnelt de auto al bij het aanzetten van de richtingaanwijzer. Het scherm in de middenconsole toont het 360-graden-beeld van de auto niet alleen bij achteruit rijden, maar het is ook op te roepen bij de druk op een knop: heel erg handig! Uiteraard is de Lexus UX ook voorzien van LED-verlichting en een grootlicht-assistent.
Van alle markten thuis
Wil je rustig, comfortabel en zuinig rijden? Geen probleem voor de Lexus UX. Wil je sportief rijden? De Lexus UX tovert een glimlach op je gezicht. Hij blinkt uit door zijn wegligging en zijn eigenzinnige details. Ben je op zoek naar een combinatie van luxe en sportiviteit en heb je voldoende aan de ruimte die de Lexus UX biedt, dan is dit zeker een goede optie.
De goedkoopste Lexus UX 250h staat bij de dealer voor 44.495 Euro. Hij is verkrijgbaar in vele uitvoeringen, allemaal op basis van dezelfde motor. De door ons gereden F-Sport Premium begint bij 56.995 Euro. Prijzen voor de elektrische Lexus UX 300e zijn nog niet bekend; deze staat vanaf zomer 2020 in de showroom.