Dyson staat bekend om haar krachtige draadloze stofzuigers. In 2018 trok Dyson letterlijk de stekker uit de sleepstofzuiger die je met een stopcontact moet verbinden. Sindsdien ontwierp het eigenzinnige stofzuigermerk een reeks zak- en draadloze stofzuigers, zoals de V8, V10, V11 en de recent aangekondigde V15 (26 mei 2021 beschikbaar). Intussen heeft Dyson het assortiment van het topmodel, de V11-serie, uitgebreid met upgrades en extra accessoires. In deze review behandelen we het meest uitgebreide pakket: de Dyson V11 Absolute Extra Pro.
Sterktes | Zwaktes |
+ Grote zuigkracht | – Prijs |
+ Lang te gebruiken | – Topgewicht |
+ Draadloos | – Beperkte kleurkeuze |
Wat is de Dyson V11 Absolute Extra Pro?
In maart 2019 introduceerde Dyson de V11-serie van de draadloze steelstofzuiger. Het was de directe opvolger van de Dyson V10 steelstofzuiger. De V11 heeft een lcd-scherm waarop je verschillende zuigstanden kunt selecteren. Daarnaast laat het schermpje ook belangrijke info zien, zoals de resterende looptijd, storingsmeldingen en herinneringen voor filteronderhoud.
In deze review behandelen we de Dyson V11 Absolute Extra Pro: de V11 steelstofzuiger met het meest uitgebreide accessoire-pakket. Met het ‘Absolute Extra Pro’-pakket, krijg je er onder andere een extra accu bij. Jawel: die is verwisselbaar en je kunt dus blijven stofzuigen wanneer de klus met één acculading nog niet geklaard is. De accu wordt automatisch opgeladen als je de stofzuiger in zijn houder terugplaatst. Bij de V11 is het een vrijstaand oplaadstation waardoor je dus niet in de muur hoeft te boren. Voor wat betreft de tweede accu zeggen we ook gelijk dat we hem eigenlijk nog nooit hebben hoeven gebruiken. Blijkbaar is ons kantoor niet zo groot…
Hoe werkt de Dyson V11 Absolute Extra Pro?
Het ‘Absolute Extra Pro’ pakket is het rijkst uitgerust van alle Dyson V11’s. Tot de uitrusting behoren o.a. de combinatie-accessoire, een kierenopzetstuk, een ‘Torque Drive’ opzetstuk, een harde en zachte borstel, een kleine gemotoriseerde borstel, een oplaadstation voor aan de wand, een losstaand oplaadstation en een extra accu. Het uitpakken van alle accessoires is al een heel werk.
De zuigkracht is via het lcd-scherm instelbaar in drie verschillende standen: ‘eco’-modus, ‘normal’-modus en ‘boost’-modus. De maximale zuigtijd van 60 minuten is alleen haalbaar als je in de zwakste stand werkt. Het handige van het ‘Torque Drive’ opzetstuk is dat die zelf bepaalt hoeveel kracht er nodig is voor het type vloer waar je aan het werk bent. Dit merkten we direct als we van de tegelvloer een tapijt gingen stofzuigen. Je hoort dat de aanzuigkracht zich automatisch aanpast. In Normal-modus is de zuigkracht zo sterk dat kleine deurmatten zich vastklampen aan de Dyson. In dat geval kun je heel gemakkelijk via het LCD-scherm even de Eco-modus selecteren.
De V11 Absolute Extra Pro heeft een vuilopslag van 0,76 liter: die is gelijk gebleven aan de inhoud van de Dyson V10. Om het vuil weg te gooien dien je wel de stang te verwijderen, voordat je het reservoir leeggiet. Om te voorkomen dat het vuil meteen uit het reservoir valt, zit er een handmatig te openen klepje bij de opening. Doordat het reservoir doorzichtig is, ben je elke keer na het stofzuigen weer verbaasd hoeveel vuil er opgezogen is. Het is wel aan te raden om elke keer na het stofzuigen het reservoir te legen voor de maximale zuigkracht. Maar dat is een gemakkelijke gewenning.
De Dyson V11 Absolute Pro is samengesteld uit sterke materialen. Dat merkten we ook toen we de intelligente Torque Drive borstel na vier maanden uit elkaar moesten halen voor het verwijderen van stof dat zich achter de borstel had genesteld. Met gemak haalde we de borstel uit elkaar en hadden we hem ook weer in elkaar gezet.
Sterke punten
Grote zuigkracht
De Dyson V11 haalt zijn kracht uit de Hyperdymium™ motor. Die draait tot wel 125.000 toeren per minuut, wat hem de krachtigste Dyson-stofzuigermotor maakt. Daardoor is de V11 zelfs krachtiger dan een snoerstofzuiger, en dat is knap voor zo’n compacte snoerloze stofzuiger. Bovendien is de Dyson V11 ontworpen volgens het inline-design; dat wil zeggen dat het vuilreservoir in één lijn staat met de stofzuigerstang. Met dit ontwerp is het effect van de zuigkracht maximaal geoptimaliseerd.
Lang te gebruiken
De stofzuiger is lang te gebruiken, mede dankzij de verwisselbare accu. Overigens heb je die tweede accu niet snel nodig; mits je niet op de hoogste stand zuigt, kun je er lang genoeg mee blijven werken om het hele kantoor schoon te maken. Met één accu kan je 45-60 minuten lang stofzuigen. Mocht je dan nog niet klaar zijn, dan klik je gemakkelijk de tweede accu in de behuizing. Wij gebruiken de Dyson op kantoor en als ik hem in het weekend mee naar huis neem (100% opgeladen), zelfs dan heb ik de tweede accu niet nodig gehad.
Draadloos en snel opgeladen
Dyson bouwt al zes jaar draadloze stofzuigers, maar ook in 2021 blijft dat nog één van de grote pluspunten van Dysons steelstofzuigers. Je kunt hem overal mee naartoe nemen, ook op plekken waar geen stopcontacten zijn. Na gebruik zet of hang je hem weer in het laadstation. Een compleet lege accu heeft dan 4,5 uur nodig om weer helemaal op te laden.
Zwakke punten
Prijs
De Dyson V11 Absolute Extra Pro is een verbluffend goede stofzuiger, maar hij komt wel met een flink prijskaartje. Momenteel haal je hem met 50 euro korting voor € 749,- in huis. Uiteraard heb je dan wel een van de beste draadloze stofzuigers die je kunt krijgen. Dat merk je echt! Maar het kost wel een flinke smak geld in vergelijking met een reguliere stofzuiger mét stekker.
Gewicht
Ten opzichte van zijn voorgangers is de Dyson V11 Absolute Extra Pro wat groter en zwaarder geworden. Hij weegt 3,09 kilogram. Dat is slechts een halve kilo meer dan wat zijn voorgangers wegen, maar toch is dat merkbaar in het gebruik. Mede doordat je het hele gewicht moet dragen (het is immers geen sleepstofzuiger) én de knop continu moet indrukken om te stofzuigen, kun je na verloop van tijd last van je spieren krijgen. Een handvat met uitsparingen voor je vinger zou misschien ook al helpen, al is niet elke hand hetzelfde.
Beperkte kleurkeuze
Dyson geeft zijn producten altijd opvallende kleuren. Zo ook bij de V11 steelstofzuiger. Het door ons geteste exemplaar heeft een glimmende blauwe stang, maar je kunt hem ook krijgen in een goudkleurige uitvoering. Er is dus keuze uit twee kleursamenstellingen en die zijn allebei erg opvallend.
Conclusie review Dyson V11 Absolute Extra Pro
Met het ‘Absolute Extra Pro’-pakket haal je de meest complete versie van de Dyson V11 in huis. Elke Dyson V11 heeft een verrassend krachtige motor, waardoor de zuigkracht niet onderdoet voor een stofzuiger die je op het stroomnet aansluit. Een van de belangrijkste redenen om voor de ‘Absolute Extra Pro’-uitvoering te gaan, is het feit dat je er twee accu’s bij krijgt. Daarmee kan je in totaal tot twee uur achter elkaar blijven stofzuigen. Daarnaast is de bijgeleverde Torque-borstel ideaal: die past de zuigkracht aan aan het type vloeroppervlak. Het feit dat je geen stekker nodig hebt, blijft een groot pluspunt: zo kun je ook op plekken stofzuigen waar geen stopcontact in de buurt is.
Helaas moet je wel flink wat geld uitgeven om van al deze extra ‘goodies’ te kunnen genieten. Ook het gewicht is een nadeel van de Dyson V11, mede doordat je gedurende de klus continu de knop ingedrukt moet houden, kan het na een tijdje oncomfortabel worden. De stofzuiger is in slechts twee kleursamenstellingen verkrijgbaar, wat jammer is, maar geen ramp. Tot de komst van de Dyson V15 (26 mei 2021) met extra uitbreidingspakketten, blijft de V11 Absolute Extra Pro de beste en meest complete optie als je voor een Dyson steelstofzuiger gaat. Hetzelfde geldt overigens ten opzichte van alle andere draadloze steelstofzuigers.