Drie keer raden wat op dit moment de best verkopende Ford van Nederland is. De Focus? Fout! De Puma, dan? Nee hoor! Oké vooruit, we geven je een hint: het is geen EV, mocht het vermoeden opborrelen dat de nieuwe Capri nou zo’n succesnummer is. Maar laten we je niet langer in spanning houden. Ford-rijdend Nederland kiest massaal voor … de oudgediende Kuga. Lees snel de rijtest van de Ford Kuga PHEV en kom erachter waarom.

Sterke puntenZwakke punten
+ Veel ruimte– Niet vrij van rammels
+ Scherpe prijs– Uitsluitend als plug-in hybrid
+ Goede rijeigenschappen– 1800 kilo schoon aan de haak

Wat is de Ford Kuga?

Wij zien de Ford Kuga als zo’n rots in de branding waarop je altijd kunt terugvallen. Zo’n auto die er voor je gevoel altijd al is geweest. Maar in werkelijkheid zit de auto pas in zijn tweede generatie. De eerste Kuga werd in 2008 geïntroduceerd en werd vijf jaar geleden afgelost door het huidige model. Een ingrijpende facelift konden we dan ook van mijlenver zien aankomen. In 2024 kreeg de Kuga een volledig nieuwe neus met kleinere koplampen en een grotere grille, een opgewaardeerd interieur met een groter multimediascherm en een upgrade voor de aandrijflijn – waarmee de auto voorlopig weer even vooruit kan. SUV-minnend Nederland kan de facelift klaarblijkelijk wel waarderen, want in de eerste drie maanden van 2025 wist de Kuga diep door te dringen tot de verkooptop-10. Dit is momenteel met afstand de best verkopende Ford van Nederland.

En dat terwijl de auto bij ons uitsluitend als plug-in hybride wordt verkocht. Onze ooster- en zuiderburen hebben veel meer keuze, maar daar zitten ze ook niet opgescheept met zo’n ingewikkelde BPM-rekenmethode. De Kuga PHEV heeft een gunstige CO2-uitstoot, waardoor hij voor een heel aantrekkelijke prijs kan worden aangeboden. Prijzen beginnen bij € 43.490. Geld waarvoor je een heel ruime auto krijgt met een rijke standaarduitrusting – en die ook nog eens 2.100 kilo aan de trekhaak mag hebben. Daar maak je op de camping dan weer goede sier mee.

Hoe rijdt de Ford Kuga?

Zoals je van een Ford mag verwachten: erg goed. Daar in Keulen weten ze altijd een heel mooie mix te vinden tussen soepel veercomfort en vermakelijke rijeigenschappen, en op die regel is de Kuga beslist geen uitzondering. Of je nou op de snelweg rijdt of op een kronkelend dijkweggetje, de auto voelt zich overal thuis. Al blijft de Kuga natuurlijk zijn SUV-trekjes houden: mede door het plug-in hybridesysteem weegt hij ‘leeg’ 1812 kilo. En dat gewicht moet toch de bocht om en tot stilstand worden gebracht. De Kuga is daar trouwens heel goed in. Hij zal je niet direct aansporen om buiten de lijntjes te kleuren, maar je voelt dat zijn limieten verder weg liggen dan bij menig concurrent.

Voor de aandrijving (op de voorwielen) zorgt een viercilinder motor. Je zou ’m kunnen betichten van conservatieve normen en waarden, want een turbo zit er niet op en de jaren 90 willen hun cilinderinhoud van 2,5 liter terug. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Want Ford heeft wel degelijk een stukje moderne motortechniek voor in de Kuga gelepeld. Het blok doet zijn werk volgens de wetten van meneer Atkinson. Om zoveel mogelijk energie uit het mengsel van lucht en benzine te halen, wordt met de kleppen en het ontstekingsmoment op ingenieuze wijze een lange arbeidsslag en korte compressieslag van de zuiger gesimuleerd. Dat levert een veel hoger rendement op dan bij een conventionele benzinemotor. Nadeel is wel dat zo’n Atkinson-motor bij lage toeren een lusteloze indruk maakt. Bij een (plug-in) hybride is dat echter het gebied waarin je het meeste hebt aan de elektrische inbreng.

Zuinigheid met vlijt

Wanneer zowel de benzine- als de elektromotor aan het werk is, wordt een gecombineerd vermogen van 243 pk opgewekt. Dat is 18 pk meer dan de pre-facelift Kuga PHEV heeft. De benzinemotor heeft een hoogste koppel van 300 Nm, de elektromotor bereikt een piek 200 Nm – Ford geeft niet op wat op het ‘moment suprème’ van de optimale samenwerking de maximale trekkracht is. Gekoppeld aan een verbeterde CVT-transmissie, levert de benzine-/elektrocombo echter voldoende power om de Kuga in 7,3 seconden naar 100 km/h te stuwen – een tijdswinst van 2 tellen ten opzichte van het oude model. Uit de 14,4 kWh lithium-ion accu van het hybridesysteem is volgens de WLTP-opgave een volledig elektrische afstand van 69 kilometer te peuteren. En daarmee een gemiddeld benzineverbruik van 0,9 l/100 km. Wij haalden in onze testweek een gemiddelde van 5,2 l/100 km, en daarbij geven we eerlijk toe dat we maar een keer de kans hebben aangegrepen om de accu op te laden. Het verbruik is dus simpelweg heel laag.

Blinkt de Ford Kuga in andere dingen uit?

De Kuga opereert in het SUV-C segment, maar je krijgt de ruimte van een auto uit een grotere klasse. Of je nou voorin zit of op de achterbank, je hebt geen enkele aanleiding om je bij de bestuurder te beklagen over je bewegingsvrijheid. De kofferbak heeft een inhoud van maximaal 553 liter. De achterbank kan in twee afzonderlijke delen worden verschoven, zodat je passagiers kunnen kiezen uit meer beenruimte of een grotere reistas.


Ford heeft op het dashboard een groter multimediascherm gemonteerd. Die heeft nu een doorsnee van 13,2 inch. De bediening van de airco is nu geïntegreerd in het touchscreen. Soms kan die keuze verkeerd uitpakken, maar het scherm van de Kuga is overzichtelijk ingedeeld en intuïtief te bedienen. Voor het uitschakelen van allerlei hinderlijke piepjes die je erop wijzen dat je de maximum toegestane snelheid met 2 misdadige kilometers overschrijdt, moet je wel eerst wat verder door de pagina’s bladeren. Een ondoorgrondelijk labyrint willen we het multimediasysteem van de Kuga echter niet noemen.

Op welke punten zakt de Kuga door het ijs?

Onvergefelijke missers kent de Kuga niet, hooguit kunnen we vallen over een rammel die met tussenposen onze zenuwen beproefde. Ergens bij de achterbank van de testauto zat iets niet helemaal goed vast. Zo zou de auto natuurlijk niet aan de klant afgeleverd moeten worden, maar het lukt een technicus van de Ford-dealer ongetwijfeld om de oorzaak van deze rammel snel en onder garantie te verhelpen.

Wat zit er allemaal standaard op de Kuga?

Een heleboel, want aan de basis staat al de royaal bedeelde Titanium-uitvoering. Een paar highlights van deze versie: smartphone-integratie voor Apple CarPlay en Android Auto, airco met twee temperatuurzones, een draadloos laadstation voor je telefoon, ledkoplampen, het multimediasysteem met 13,2-inch scherm en navigatie, parkeersensoren rondom, een achteruitrijcamera en allerlei veiligheids- en rijhulpsystemen.

Wij reden met de Active-uitvoering. Dat model beschikt over iets andere bumpers met zilvergrijze inzetstukken, die het avontuurlijke karakter van de auto moeten benadrukken. Net als de meer op sportiviteit gerichte ST-Line staat deze versie op 18-inch lichtmetaal. Evenals de ST-Line X beschikt de Active over een audiosysteem van B&O, nog meer veiligheidsfuncties, deurrandbescherming, een elektrisch bediende achterklep en heel fijne, elektrisch verstelbare stoelen met AGR-label. Oftewel: de Duitse belangenorganisatie voor mensen met rugklachten geeft de Kuga-zetels een duimpje omhoog. Met zoveel luxe aan boord is de Active-versie natuurlijk wel wat duurder dan de Titanium. We kennen auto’s die bij een vergelijkbare standaarduitrusting een stuk duurder zijn. Met € 49.135 blijft de Kuga Active nog net onder de magische grens van 50 mille.

Conclusie

De Ford Kuga mag inmiddels gerust als oudgediende worden betiteld, maar het aanblijvende verkoopsucces is gemakkelijk te verklaren. De SUV biedt veel ruimte en een uitgebreide standaarduitrusting tegen een alleszins acceptabele prijs. De Kuga is niet alleen voor caravankampeerders interessant, maar ook voor de pappa’s en mamma’s die houden van het vermakelijke stuurwerk. In dat opzicht is en blijft de Kuga een echte Ford.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *