
Omoda is naast een Nederlands modemerk, ook de naam van een (voor Nederland) nieuw automerk. Volledig in lijn met de laatste mode is het eerste wapenfeit van de Chinese fabrikant een elektrische SUV. Uiteraard volledig compleet met aflopende daklijn om zo het idee van een coupé te geven. Of het voldoende is om ook aansluiting te vinden bij de gevestigde orde? Lees het in deze rijtest van de Omoda E5.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Comfort Interieur Ruimte |
Aandrijving Sturen Specificaties |
Wat is de Omoda E5?
Omoda richt zich met name op wat zij noemen ‘slimme software oplossingen’. Hiermee probeert het merk zich nadrukkelijk te onderscheiden van de rest. Dit is nodig ook, want aan de buitenzijde is het design behoorlijk generiek. Dit is wel compleet anders in het interieur. Omoda richt zich met de E5 met name op lagere middensegment, maar dit is niet terug te zien in het interieur. Wie door de drukke kleuren heenkijkt, ziet vooral een interieur dat doordacht en verzorgt in elkaar zit. Ja, de gebruikte materialen zijn niet van het hoogste niveau, maar liggen wel keurig in lijn met wat er in dit segment verwacht mag worden. Daarbij is er ook de nodige aandacht uitgegaan naar de vormgeving, die zeker uniek te noemen is. Al met al maakt dit het interieur simpelweg tot een prettige plek om te zijn.
Qua slimme software is het lastig iets te zeggen over de Omoda E5. Nog niet alle menu’s waren tijdens onze rijtest volledig beschikbaar. Navigatie ontbrak zelfs volledig. Omoda belooft ons dat dit voor de daadwerkelijke marktintroductie opgelost zal zijn. Wel kwamen we inderdaad al wat slimme oplossingen tegen. Met name het feit dat alles te configureren is, werkt erg prettig. Zo is het heel eenvoudig om het volume of de toon van verschillende waarschuwingen aan te passen. Ik vind het persoonlijk bijvoorbeeld erg prettig als de parkeersensoren zachtjes hun werk doen in plaats van de cabine vullen met geluid. Bij de Omoda kan dit gewoon en nog makkelijk ook.


Comfortabel in plaats van sportief
Naast dat Omoda kiest voor een eigen weg met in het interieurdesign, is dit ook geval met de rijeigenschappen. Omoda durft hierbij ook tegen de stroom in te zwemmen. In plaats van te kiezen voor een semi ‘sportieve’ SUV die tegenwoordig zo populair is, kiest Omoda duidelijk voor comfort. Dit past ook volledig bij het lichte stuurgevoel en de zachte stoelen. Punt is wel dat E5 door diens zachte vering flink overhelt in bochten, duikt bij het aanremmen en bij het optrekken flink door de hurken zakt. Dit zou niet zo’n probleem zijn als de aandrijflijn hier verder goed rekening mee weet te houden. Dit is echter het punt waar het mis gaat. Met name tijdens het optrekken of accelereren voelt de Omoda E5 simpelweg instabiel. Doordat de auto zover inveert tijdens deze handeling, verliezen de voorwielen grip. De tractioncontrol grijpt dan te laat in, met als gevolg flinke aandrijfreacties in het stuur. De Omoda E5 slingert letterlijk van links naar rechts over de weg. Grootste probleem is dat dit al voorkomt bij half gas en ook als er wat vaart in de auto aanwezig is. Optrekken van 60 naar 100 moet daardoor met een lichte voet, of de aandrijfreacties in het stuur moeten geaccepteerd worden. Eenmaal op snelheid blijkt de Omoda wel weer erg comfortabel. Hobbels in het wegdek worden keurig verwerkt en ook de rijhulpsystemen grijpen niet onnodig hard in, maar anticiperen goed op wat er rondom de auto gebeurt. De snelweg is hierbij duidelijk de plek waar de Omoda E5 in z’n element is.


Laatse mode, maar niet bij de tijd
Ondanks dat het de E5 qua ontwerp dus volledig meegaat in de laatste mode, blijft de auto qua specificaties wat achter. De 61 kWh accu is voor dit segment meer dan voldoende, maar de geclaimde waarde van 15,5 kWh verbruik per 100 kilometer worden bij lange na niet gehaald. Wij bleven steken op 24,3 kWh per 100 kilometer. De 430 kilometer bereik volgens WLTP blijft hierdoor ook ver buiten beeld. Met 28 minuten aan de DC-lader weer 80% capaciteit hebben, lijkt binnen het segment een prima waarde. Maar niet als blijkt dat Omoda hierbij de 30 naar 80 procent communiceert. Daar waar de standaard ondertussen al 10 naar 80 procent is. Met 80 kW aan snelheid tussen deze 30 en 80 procent blijft de E5 eveneens achter op de huidige gewenste standaard.


Voor het hele gezin
Toch heeft de Omoda met de E5 wel een troef in handen. Er is namelijk zeer veel binnenruimte ondanks de compacte buitenmaten. De aflopende daklijn heeft ook geen effect op de hoofdruimte achterin door een slimme uitsparing het plafond. Daarbij is er ook voldoende beenruimte voor de achterpassagiers en is de bank prettig voorgevormd. Meest prettige is echter dat de bank voldoende hoogte heeft. Zeker met ons lange Nederlanders zorgt dit er simpelweg voor dat de benen ook achterin voldoende ondersteuning krijgen en het daardoor lang uit te houden is achterin. Voorin is er ook meer dan voldoende ruimte. De zitting van de stoel had iets langer mogen zijn, maar de stoel zelf zit zeer prettig en kent voldoende hoogteverstelling. In de kofferbak is er daarbij voldoende ruimte voor een flink aantal weekendtassen. Of in dit geval voor een complete motoruitrusting. Voorin is zelfs ruimte gevonden voor een frunk, waar een laadkabel eenvoudig opgeborgen kan worden. Erg fijn, want niets zo vervelend als een vieze, natte laadkabel kwijt te moeten tussen de boodschappen. Vervelend is echter wel dat de frunk niet open kan als de laadopening ook geopend is. Deze blokkeert dan heel knullig de opening van de kap. Hierdoor is dus altijd een extra handeling nodig om de laadkabel netjes op te bergen in de frunk.


Conclusie
Al met al blijven we na een week rijden met de Omoda achter met een gemengd gevoel. De E5 heeft zeker zijn sterke punten en het is erg prettig dat een fabrikant durft te kiezen voor een duidelijk comfortabele afstelling. Daarbij biedt de E5 voldoende ruimte binnen het segment en is het interieur simpelweg een prettig plek om te zijn. Toch zijn de rij-eigenschappen ondermaats, waarbij met name de aandrijfreacties in het stuur in negatieve zin opvallen. Daarbij komt ook nog eens dat de specificaties al voor de marktintroductie niet meer volledig bij de tijd zijn. De slimme software hebben we daarbij ook nog niet kunnen testen, omdat deze nog niet volledig gereed was voor de Europese introductie. Al hebben we dus al wel enkele dingen gezien die hierin zeker in positieve zin opvallen. Een prijs is ook nog niet bekend, al hoopt Omoda de E5 in de markt te kunnen zetten voor iets minder dan €35.000. Gezien de specificaties en rij-eigenschappen is een prijs onder de €35.000 ook echt noodzakelijk om nog interessant te blijven.

Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl