
Volvo staat van oudsher bekend als praktisch, veilig en ruim. Voor sommige Volvo-freaks was dat het begin van de liefde voor het Zweedse merk. Deze karaktereigenschappen gelden ook voor de XC60, maar inmiddels is luxe en comfort de maatstaaf. Voldoet de XC60 anno 2025 daar ook aan of is hij blijven hangen in de tijd?
Sterke punten | Zwakke punten |
Tijdloos design | Remgevoel |
Ruimte | Infotainment systeem |
Zitcomfort | Combinatie luchtvering en T8 |
Wat is de Volvo XC60?
De Volvo XC60 is de op één na grootste SUV van Volvo. De Chinese eigenaar Geely houdt voorlopig vast aan de bekende namen, zoals deze XC60 en die van de grotere broer XC90. Uitgerust met een plug-in hybride aandrijflijn is het een auto voor een breed publiek. Vooral voor gezinnen met kinderen en zakelijke rijders lijkt dit een perfecte match te zijn. Eigenlijk typisch Volvo dus, degelijk en een tikkeltje saai. Maar op de meeste punten wel met de tijd mee, alleen vernieuwen betekent nog steeds niet voorop lopen.
Deze Volvo XC60 is officieel pas de tweede generatie van dit model. In 2008 kwam de eerste generatie op de markt, te herkennen aan de bolle koplampen. Pas in 2017 kwam de officiële opvolger als tweede generatie. Nadien zijn er natuurlijk elk jaar verbeteringen doorgevoerd en heeft het een aantal keer een facelift gekregen. Inmiddels hebben alle SUV’s van Volvo een volledig elektrische variant naast de hybride, behalve de XC60. Dit maakt dat deze auto nog het dichtst bij de Zweedse roots ligt, maar dat gaat snel veranderen.

Hoe rijdt de Volvo XC60?
Tijdens het rijden met de XC60 T8 AWD valt het ons op dat er best veel compromissen zijn gemaakt. Of althans, zo lijkt het. Luchtvering onder een auto met ruim 450 pk is altijd al een spannende combinatie, zeker bij een SUV. Je kunt de XC60 in hybride, pure, power en AWD zetten. Het onderstel wordt op de rijmodus afgesteld. In de hybride stand is het net een boot. De luchtvering zorgt voor veel deining en tijdens bochten voel je de auto overhellen. In de power-stand is het onderstel stugger, maar stuurt het in snelle bochten te scherp. Je moet dan zelf fors tegensturen, de auto zoekt niet zelf naar het rechte spoor.

De response op het gaspedaal is wispelturig, er zit een soort dood punt in. Opeens krijg je een dot gas, terwijl je toch rustiger wil accelereren. Als je het gaspedaal echt intrapt komt de motor tot leven en begint deze meteen in de hoge toeren te loeien. Maar voor de rest is het een hele comfortabele auto waar je met gemak veel lange reizen in kunt afleggen. Alleen is het vermogen in combinatie met het onderstel een vreemde keuze, maar ook een kwestie van smaak.
Het is belangrijk dat je de laadmogelijkheid van deze plug-in hybride gebruikt. Ons gecombineerde gebruik komt uit op zo’n 6 liter benzine op 100 kilometer. Als de batterij leeg is en je bent aangewezen op de brandstofmotor, dan gaat het verbruik over de 11 liter per 100 kilometer heen. En dan wordt het bezit van zo’n flinke auto nog een stuk duurder.
Volvo ten voeten uit
Heb je dat soms ook? Dat je een Volvo ziet rijden van 20 of 30 jaar oud en deze dan prijst om zijn tijdloze design? Wij wel. Dat geldt over een aantal decennia ook voor deze generatie XC60. Het is een auto met een tijdloos design door de T-vormige koplampen, hoog opgetrokken achterlichten en het horizontale, puntige lijnenspel. Als je kiest voor een aantrekkelijke, niet te opvallende kleur (zoals dit exemplaar), dan kan de restwaarde in de toekomst je nog weleens positief verrassen.

Handigheid kent geen tijd
Volvo is van origine een degelijk merk en bouwt echte werkpaarden. In de XC60 zitten handige snufjes om bijvoorbeeld veel bagage mee te nemen. Er zitten haken achterin de kofferbak om spullen vast te zetten en er is een handige opbergplaats voor je laadkabel. De hoofdsteunen van de achterbank klappen in zodat je meer ruimte tot je beschikking hebt als je de achterbank plat gooit. Dit scheelt je ritjes naar de bouwmarkt tijdens je verbouwing. De achterkant van de auto zakt door de luchtvering om zo makkelijk bagage in te laden en de trekhaak is elektrisch uitklapbaar.
De stoelen zijn in ons geval van grijs stof, want Volvo gebruikt al een aantal jaren geen echt leder meer in hun auto’s. Het zitcomfort is goed, de stoelen omsluiten je lichaam. Ze zijn ook instelbaar in allerlei hoeken en het zitvlak is uitschuifbaar, erg prettig. De rest van het interieur is goed afgewerkt. Ons zijn geen slordigheden of naden opgevallen, dus dat is zeker een pluspunt. Her en der wordt nog wel hard plastic gebruikt, dit is voor zo’n auto in deze uitvoering jammer.


Er is ruimte genoeg voor passagiers achterin. Zelfs lange volwassenen zitten niet krap in deze flinke SUV. De passagier midden-achter heeft wel last van de hoge vloer. Maar er moet nou eenmaal een aandrijfas naar achteren voor de vierwielaandrijving. Voorin ontbreekt het echt aan ruimte om spullen op te bergen. De enige ruimte in het middenconsole is een klein vak onder de armleuning. Helaas is er geen ruimte elders, behalve achter je telefoonoplader. Daar zit een raar, klein schuifje waar je hooguit een pakje kauwgom kwijt kunt.

Bijzondere combinatie
Tuurlijk is de XC60 een zware auto en kun je geen sport prestaties verwachten van het rijgedrag. Aan de andere kant is dit wel een dikke T8 en die koop je niet als snelheid je echt niks doet. Essentieel is dan het remgedrag en het remgevoel van een auto. Dat laatste houdt zeker niet over. Voor je gevoel zijn er twee standen, wel of niet remmen. Het remgevoel is matig en de slag van het rempedaal minimaal.
Het onderstel is lucht geveerd, wat in sommige gevallen best prettig kan rijden. Het deint te veel en je helt over in bochten. De in- en uitstap functie die de luchtvering met zich meebrengt is dan wel weer handig. Hij gaat in een lagere stand voordat je instapt en stijgt pas weer naar rijhoogte als je bent ingestapt. De ingebouwde compressor maakt behoorlijk wat herrie als je de auto verlaat.

Oudbollig
Als je in de XC60 zit ga je voor je gevoel terug in de tijd. Het infotainment systeem heeft veel weg van een oude Android versie. De functies zoals het uitzetten van snelheidswaarschuwingen zijn moeilijk tot niet te vinden en er zijn geen sneltoetsen beschikbaar. Bij het klokkenpaneel kun je kiezen tussen je dagteller, navigatie of niks. Heel basic allemaal. Daarnaast is Apple Carplay en Android Auto niet draadloos. Dat is onbegrijpelijk bij een luxe auto in zo’n prijsklasse. De bediening ziet er simpel uit, maar de functies zitten op onlogische plekken. Hopelijk wordt dat opgelost met een software-update en neemt daarmee de gebruiksvriendelijkheid toe.

Uitrusting
Wij gingen op pad met de XC60 T8 AWD op luchtvering in de ultra uitvoering. De kleur is denim blue en hij staat op 21″ wielen en is voorzien van de sterkste motorvariant, de T8. Het gecombineerde vermogen van de brandstofmotor en de elektromotor komt uit op maar liefst 455 pk. Verder is de Volvo voorzien van stoelen met lichtgrijze stof en stoelverwarming op alle zetels, dus ook achterin. Beide stoelen voorin beschikken over een geheugenruimte voor twee voorgeprogrammeerde standen. Stuurverwarming was van de partij en ook het luxe Bowers en Wilkins audiopakket. De schakelpook is volledig van glas en dat ziet er mooi en chique uit. Het schuif-kanteldak is optioneel en geeft je een nog ruimer gevoel. Deze uitvoering komt in totaal uit op €92.926! Dat is een smak geld voor een auto die op een aantal vlakken zeker nog wat aandacht kan gebruiken. De instap-uitvoering kost momenteel €61.995.

Conclusie
De Volvo XC60 is een auto die net niet met de tijd is meegegaan. Het infotainment systeem loopt behoorlijk achter en is nodig toe aan een upgrade. De combinatie van een T8 op luchtvering is ook bijzonder, maar dat is gedeeltelijk smaak. Als je snelheid belangrijk vindt, moet je ook een strak onderstel hebben. Buiten dat is en blijft het een degelijke Volvo en zal je zeker voor lange afstanden veel plezier beleven aan deze SUV. De XC60 heeft ook het design mee om de aankomende twintig jaar nog steeds relevant te zijn en zo over te blijven als de laatste der Mohikanen.