
Vele fabrikanten van kleine bestelauto’s stellen dat hun voertuigen net zo rijden als een personenauto. Bij de Ford e-Transit Courier is dit ook echt het geval, zo stelden we vast tijdens onze rijtest in Spanje.
Voordelen | Nadelen |
---|---|
Goed rijgedrag Praktisch Leuk uiterlijk |
Slechts één variant Frunk lastig toegankelijk Weinig keuze regeneratie |
Eigenlijk is het vreemd. Ford biedt twee kleine bestelauto’s: de Transit Courier en de Transit Connect. Ze zijn ongeveer even groot en hebben hetzelfde laadvolume. Alleen: de Transit Courier wordt gebouwd door Ford, terwijl Volkswagen de Transit Connect produceert. Ook in aandrijving verschillen de twee modellen. De Ford Transit Connect komt in PHEV en in diesel. Ook de Ford Transit Courier werd verkocht als diesel, maar deze heeft Ford Nederland uit het gamma gehaald. Voortaan is hij er alleen als e-Transit Courier: volledig elektrisch dus.

Perfecte oplossing
De e-Transit Courier is een echte Ford en was de laatste missende schakel in het bedrijfswagenaanbod van het merk. Het is geen toeval dat Ford deze bestelauto alleen als EV aanbiedt. Volgens het merk staan veel bedrijven nu op het punt om over te stappen op elektrisch rijden. De invoering van zero-emissiezones in steden en het afschaffen van het BPM-voordeel op dieselbussen dwingt bedrijven vooruit. De e-Transit Courier is volgens Ford de perfecte oplossing voor kleine bedrijven, last-mile deliveries en voor overheden.
Ten opzichte van het vorige model is de Transit Courier iets groter geworden. De laadruimte is echter met maar liefst 25 procent gegroeid tot 2,9 m3. Er passen maar liefst twee Europallets in. Het laadvermogen is met 700 kilo voor de elektrische versie erg netjes. Daarbij mag de Ford e-Transit Courier ook een aanhangwagen van 750 kilo trekken. Volgens Ford is dat precies wat klanten in deze markt zoeken.

Puma
Dit geldt ook voor het rijbereik: op een volle accu komt de Ford e-Transit Courier 293 kilometer ver. Volgens Ford kwam uit onderzoek naar voren dat 86% van de klanten niet meer nodig heeft dan 250 kilometer bereik. Zij zouden dan ook prima uit de voeten kunnen met deze elektrische bestelauto. Het verbruik is volgens Ford 17 kWh per 100 kilometer: een uitstekende waarde. Tijdens onze rijtest, toen we heel zuinig aan deden, scoorden we zelfs nog beter dan dat. Snelladen kan deze auto tot 100 kWh.
De techniek deelt de Ford e-Transit Courier met de Ford Puma Gen-E die binnenkort op de markt komt. Onderhuids zou je het dus best een personenauto kunnen noemen. Onder de vloer ligt een accupakket van 43 kWh, gekoppeld aan een elektromotor van 136 pk. Dit lijkt niet veel, maar toch maakt de e-Transit Courier indruk. Dit komt met name door het uitstekende onderstel, wat een zeer goed rijgedrag oplevert.

Sportief
De Ford e-Transit Courier rijdt hiermee als een personenauto en hier is niks aan gelogen. Zeker in de sport-stand is hij gewoon vlot, zelfs met een flinke lading achterin. Dankzij het goede bochtengedrag heb je nauwelijks door dat je een bestelauto rijdt. Zeker met one-pedal-drive ingeschakeld is het laveren tussen het overige verkeer een fluitje van een cent. Het rempedaal is bijna overbodig. Deze optie moet je alleen aanzetten in het centrale scherm. Overigens is er ook een L-stand, die je via een hendel aan het stuur aanzet, waarmee je ook meer regenereert. Volgens Ford is die optie echter voor kortstondig gebruik.
Gezien het rijgedrag is het jammer dat de stoelen in de e-Transit Courier weinig zijdelingse steun bieden. Maar ja, we hebben het hier over een bestelauto, niet over een sportieve hatchback. Om je heen is er voldoende bergruimte, zoals op het dashboard en tegen het dak. Op het centrale 12-inch dashboard draait Sync4, wat een fijn en eenvoudig te begrijpen systeem is. Alle opties zijn er makkelijk te vinden. De Ford e-Transit Courier is voorzien van addaptive cruise control en rijbaanassistentie. Ook deze laten zich makkelijk bedienen. Je kunt zelf instellen of de cruise control zelf de snelheid bepaald aan de hand van verkeersborden langs de weg. Dat is maar goed ook, want niet elk bord wordt goed gelezen.

Conclusie rijtest Ford e-Transit Courier
Je kunt de Ford Transit Courier in Nederland alleen nog in elektrische uitvoering kopen en ergens is dat vreemd. Voor een hybride moest je al uitwijken naar de door Volkswagen gebouwde Transit Connect, maar nu dus ook voor een diesel. Dat is vreemd, want waarom zou je klanten verwijzen naar een door de concurrent gebouwd voertuig terwijl je zelf een prima alternatief bouwt? Ford gelooft echter dat de toekomst van dit type bestelauto puur elektrisch is. Met de e-Transit Courier houdt het merk dit voertuig in eigen hand.
Wat ons betreft is het de juiste keuze. Voor een ondernemer en ook voor de bestuurder biedt de e-Transit Courier al het goede van elektrisch rijden zonder de nadelen. Het bereik is goed, net zoals het laadvermogen. Het beste aan de Ford e-Transit Courier is echter hoe hij rijdt. Met zijn goede wegligging, ondersteunt door een potente elektrische aandrijving is dit een heerlijke bestelbus om mee rond de rijden. We geven het graag toe: hij rijdt echt als een personenauto.
Dit artikel verscheen als eerste op: evupdate.nl