
Hyundai is de afgelopen jaren bezig met een enorme vooruitgang. Ze brengen moderne auto’s met bijzondere designs op de markt tegen een aantrekkelijke prijs. Met deze koerswijziging begint het stoffige imago van Hyundai te verdwijnen. Zo ook met de Tucson, deze auto heeft een facelift gekregen en is weer helemaal up-to-date. Dit maakt de Hyundai Tucson misschien wel de ideale familieauto.
Sterke punten | Zwakke punten |
Bediening infotainment systeem | Wisselen tussen rijmodi |
Compleet | Achterklep niet te bedienen met de sleutel |
Prijs | Keyless entry is gevoelig |
Wat is de Hyundai Tucson?
De Hyundai Tucson is een compacte familie-SUV uit Zuid-Korea. Sinds 2004 is de Tucson in productie en inmiddels zijn we aanbeland bij de vierde generatie. De tweede generatie werd in een aantal werelddelen verkocht onder de naam ‘ix35’. Sinds 2020 wordt de huidige Tucson verkocht. Modeljaar 2025 is weer een facelift van de vierde generatie. Bij deze update is het infotainment systeem vernieuwd, het logo op het stuur is veranderd en heeft de ‘versnellingspook’ een andere plaats gekregen.
Deze generatie Tucson is nu leverbaar als plug-in hybride en optioneel met vierwielaandrijving. Je kunt ook kiezen voor een niet-stekkerbare hybride aandrijflijn. Vanwege het kleinere accupakket hou je dan iets meer kofferbakruimte over, 616 liter tegenover 558 bij de plug-in. Het verbruik van de hybride ligt natuurlijk hoger, omdat je geen langere afstanden volledig elektrisch kan rijden. Met de plug-in hybride kun je op papier 71 kilometer volledig elektrisch rijden. In praktijk kwamen wij uit op zo’n 55 kilometer op een volle batterij.

Het design van de Tucson is opvallend. Er zitten veel lijnen in het plaatwerk aan de zijkant en op de motorkap. De verlichting aan de voorkant is verwerkt in de grill en is in de verticale richting boven elkaar geplaatst. De verlichting achter bestaat uit een lichtbalk over de breedte van de auto waaruit vier lichtbundels voortvloeien. Een dubbele uitlaat moet de sportiviteit van de Tucson nog enigszins zien te redden. Achterop het dak zitten vier uitsteeksels die niet zo fraai ogen. Ongetwijfeld heeft het iets te maken met aerodynamica of zitten er sensoren in verstopt. Wat ons betreft mochten ze die wel weglaten.


Hoe rijdt de Hyundai Tucson?
Eigenlijk kunnen we heel kort zijn over de rijeigenschappen van de Hyundai Tucson. Het is heel solide en hij blinkt nergens echt in uit. Het is geen snelle auto, niet enorm comfortabel en ook geen bochten-vreter. Maar het is wel gewoon een zeer prettige auto om mee rond te rijden. Het onderstel is goed uitgebalanceerd en absorbeert oneffenheden met gemak. Je kunt met de Tucson ook prima meekomen in het verkeer, maar sprintjes ga je niet winnen. Dus is het een auto die over de hele breedte wat betreft rijeigenschappen gewoon goed scoort.

De stoelen in deze auto zijn niet de meest luxe die er in de autowereld bestaan, maar door het N Line pakket zijn ze wel erg fraai. De stoelen zijn van suede en hebben rode stiksels en bevatten het N Line logo. Beide stoelen voorin hebben een geheugenfunctie en zijn voorzien van stoelverwarming en verkoeling. Zelfs achterin heb je in deze uitvoering stoelverwarming. Verder zitten de stoelen comfortabel genoeg om veel kilometer te maken, zowel op de snelweg als binnen de bebouwde kom. Helaas is er geen mogelijkheid om het zitvlak uit te schuiven. Dit had langere bestuurders wat meer comfort geboden.
Van alle gemakken voorzien
Bij Hyundai hebben ze heel goed nagedacht over wat een hedendaagse auto moet zijn. Het moet een plek zijn waar je graag bent en waar je zo min mogelijk onnodige energie verspilt, zodat je uitgerust op je bestemming aankomt. Zo hoef je je nek niet meer te verdraaien om in de dode hoek te kijken, want dat kun je gewoon in je dashboard zien via een camera. Als je een richtingaanwijzer aanzet, dan krijg je het camerabeeld automatisch voor je neus te zien. Ook voor het in- en uitstappen hebben ze iets bedacht. Je stoel beweegt automatisch naar voren en achteren om het in- en uitstappen makkelijker te maken.

De camera’s om het inparkeren en achteruitrijden makkelijk te maken hebben een goede beeldkwaliteit. Ze zijn heel helder en met de 360 graden camera heb je goed zicht. De lijnen die rondom de auto worden gevisualiseerd geven een indicatie voor de afstand tot een object. Voor de zonnige periodes zit er een geïntegreerde zonwering in de achterdeuren. Dan hoef je nooit meer te tobben met de losse zonwering en kun je gewoon de ruit naar beneden doen zonder dat er Nijntje-zonwering tussen je raammechanisme komt. Jij blij en de kinderen goed beschermt tegen de zon.


Sterke punten
Door de strengere wetgeving zijn auto’s verplicht de bestuurder te waarschuwen als hij of zij te hard rijdt. Dit moet je elke keer nadat je de auto start opnieuw uitzetten. Gelukkig is het in de Tucson mogelijk om sneltoetsen te configureren om met zo min mogelijk handelingen dit soort waarschuwingen uit te zetten. De climate control is te bedienen via losse knoppen onder het infotainment systeem. Dit zijn touchknoppen en zitten op een makkelijk bedienbare plaats. Het zijn er wel veel, maar de ervaring leert dat het erg afleidend en frustrerend kan zijn als je door de menu’s moet om je stoelverwarming aan te zetten. De tegels in het scherm zijn groot en duidelijk. De draadloze verbinding met Apple CarPlay en Android Auto heeft geen haperingen vertoond en verbind automatisch.

Eigenlijk hebben we het al gehad over de compleetheid van de Hyundai Tucson. Er zitten gewoon erg veel handige functies op waardoor je niet lang hoeft te zoeken en dat maakt het rijden met en het besturen van de Tucson prettig. Er is daarnaast ook voldoende opbergruimte in het interieur, dit vindt je vooral in en rondom het middenconsole. Er is een mogelijkheid om één telefoon draadloos te laden en er zijn twee bekerhouders tot je beschikking.
Al met al is de Hyundai Tucson een hele complete auto voor een gunstige prijs. De opties zijn ook niet zo extreem duur als bij verschillende premium merken. Je krijgt dus behoorlijk veel auto voor je geld. De Tucson is er namelijk al vanaf € 43.995. De testauto heeft een prijs van € 53.195. Dat is natuurlijk veel geld, maar dan heb je wel echt een hele complete auto. Er zit dan zelfs een panoramadak met kanteldak functie bij.
Zwakke punten
Op het middenconsole zitten knoppen om te wisselen tussen rijmodi. Zo kun je bijvoorbeeld volledig elektrisch rijden of de hybride mode aanzetten. Als de brandstofmotor draait en je overschakelt op de EV-mode, dan duurt het behoorlijk lang voordat de benzinemotor afschakelt en je elektrisch rijdt. Ook sloeg de motor een keer aan tijdens het achteruit inparkeren met een volle batterij. De versnellingspook zit sinds de facelift op een hendel achter het stuur. Het is in het begin zoeken naar de bediening, dus liever de bediening op het middenconsole, zoals dat ook voor de facelift het geval was.

De bediening aan de binnenkant van de Tucson is inventief, maar aan de buitenkant kan het nog een stuk beter. Voor de keyless entry moet je af en toe wat geduld hebben. Als je de auto open maakt, dan moet je soms drie keer aan het portier trekken voordat de auto door heeft dat de sleutel in de buurt is. Ook met afsluiten moet je de ribbels op de hendel langer aanraken dan gewenst. Het is dus gevoelig en niet heel snel. Met de sleutel kun je de achterklep niet openen en sluiten vanaf een afstand. Met sluiten kun je wel de knop op de achterklep gebruiken. De achterklep bedienen via de sleutel is voor de doorgaans handige Hyundai Tucson een verbeterpunt.

Uitrusting
Zoals we al lieten doorschemeren is de testauto een Hyundai Tucson plug-in hybride als N Line Sky uitvoering in de kleur ‘Shadow Grey Solid’. Zoals Sky al suggereert is dit eigenlijk de N Line, maar dan met panoramisch schuif- en kanteldak. Dit is de meest complete uitvoering die je kunt kiezen. Dit omvat stoelverwarming voor en achter, stoelverkoeling voor, stuurverwarming, draadloze Apple CarPlay en Android Auto en ontelbare rijhulpsystemen.

Conclusie
Als je kiest voor de Hyundai Tucson, dan krijg je een complete auto voor een schappelijke prijs. We hebben geen grote irritatie punten gevonden bij de Tucson, maar natuurlijk wel een aantal verbeterpunten. Desalniettemin is dit een handige familieauto met een prettige bediening en een opvallend design. Maar het belangrijkste blijft de prijs-kwaliteit verhouding, want die is bij weinig auto’s zo hoog als bij Hyundai en dat geld(t) ook voor deze Tucson.
