Op het moment van schrijven hebben we in Nederland voor het eerst in 10 jaar weer een echte serieuze sneeuwdag achter de rug.
Met nog veel meer extreme kou in aantocht hebben wij zeven lifehacks voor je, waarmee zowel jij als je auto de kou zeker door komen.

Hack 1. Vergeet de handrem

Zet de auto nooit op de handrem als het gaat vriezen. Vocht in de kabel kan bevriezen of de remblokken vriezen vast op de remschijf of in de remtrommel. Een auto met handmatige versnellingsbak parkeer je in de 1e, 2e of achteruit versnelling, bij een automaat gebruik je alleen de P-stand. Activeert je auto automatisch de handrem bij het uitschakelen, zoek dan even op of je die functie tijdelijk kunt uitschakelen. Meestal is er wel een service stand die je daarvoor kunt gebruiken.

Hack 2. Laat je accu checken

Ieder jaar opnieuw worden veel problemen met koud weer veroorzaakt door de accu. Door kou neemt de capaciteit van de accu af waardoor die opeens niet meer voldoende stroom kan leveren om te starten. Zelfs accu’s van nog geen jaar oud willen er tijdens de kou nog wel eens de brui aan geven. Door je accu, voor het koud wordt, te laten testen en indien nodig te vervangen voorkom je op een koude ochtend een telefoontje naar de wegenwacht.

besneeuwde weg

Hack 3. Zet de ruitenwissers uit

Maak er bij winterweer een gewoonte van, om voor het uitschakelen van de auto de ruitenwissers helemaal uit te zetten. Ook de automatische stand schakel je uit. Ruitenwisserbladen vriezen gemakkelijk aan de ruit vast. Start je op dat moment de auto, dan loop je het risico de ruitenwissermotor door te branden, de ruitenwisserbladen te beschadigen of het mechanisme te verbuigen.

Nog beter zet je de ruitenwissers rechtop (in servicestand) of leg je een isolatiedeken tussen de ruit en de wissers. Dat scheelt nog krabben ook.

Hack 4. Heet water?

Hoe logisch het ook klinkt, gebruik bij winterweer nooit heet water om ruiten, sloten of rubbers te ontdooien. Heet water bevriest vrijwel meteen zodra je gaat rijden zodat jij met vastgevroren sloten en rubbers in je auto vast komt komt te zitten. Daarnaast kan heet water op een ijskoude voorruit ervoor zorgen dat de ruit barst.

Bevroren sloten en rubbers kun je proberen los te krijgen door de deur een paar keer stevig dicht te drukken, dan breekt het ijs. Iets veiliger is het gebruik van een dichtgeknoopt boterhamzakje met warm water, slotspray of een warme föhn. De rubbers met vaseline of siliconespray insmeren schijnt te helpen, maar de berichten daarover verschillen nogal.
Een beslagen voorruit is gemakkelijk te ontwasemen door de airco aan te zetten.

Is je auto voorzien van een standkachel (een optie bij bijvoorbeeld Volvo) of een mogelijkheid tot preconditionering (vooropwarming van interieur en accu bij EV’s) dan ben jij de lachende derde.

Hack 5. De elektrische auto

Voor rijders van elektrische auto’s brengt het winterweer een paar extra aandachtspunten met zich mee.
Zo moet je er rekening mee houden dat het rijbereik een stuk minder zal zijn dan je gewend bent. Niet alleen de kou buiten maar ook het gebruik van de verwarming, stoelverwarming en verwarmd stuurwiel hebben invloed op de range.

Preconditioneren ofwel het opwarmen van interieur én accupakket is zeker met koud weer een must. Een warme accu heeft een grotere range en regenereert de remenergie beter. Een voorverwarmd interieur is gewoon bijzonder prettig.
Houd er met het instellen van de starttijd wel rekening mee dat het voorverwarmen bij extreme kou meer tijd nodig zal hebben dan normaal. Heb je niet de mogelijkheid om de auto op te laden tijdens het preconditioneren? Dan zal ook dat een stukje van je rijbereik wegsnoepen.

Hack 6. De brandstofauto

Rijd je geen EV, maar een auto met een ouderwetse benzine of dieselmotor? Tank dan voor het gaat vriezen de brandstoftank nog even vol met premium benzine of diesel. In een volle tank is er minder plaats voor condensvorming. Daarnaast is een premium brandstof beter bestand tegen lage temperaturen.

Vermijd E10 benzine, zeker in de winter.

Lamborghini Huracan snow

Hack 7. Maak je auto sneeuwvrij

Maak de auto volledig sneeuw- en ijsvrij voordat je gaat rijden. Naast dat je een boete van 240 euro riskeert als je het niet doet is het ook nog eens levensgevaarlijk. Niet alleen omdat jij als bestuurder niets ziet. De automobilisten die achter je rijden zullen de sneeuw die van je auto waait en hen het zicht ontneemt ook vast niet kunnen waarderen.

Door bij winterweer een autohoes over je auto te trekken bespaar je jezelf een hoop werk. Je auto onder een carport of nog beter, in een (verwarmde) garage parkeren is natuurlijk de beste oplossing.

Bonus hack. Let op voor vallend ijs

Let met het winterweer goed op als je in de buurt van een vrachtwagen rijdt. Op het dak van de vrachtwagen kan water blijven staan. Met dit weer bevriest dat uiteraard waardoor zich ijsplaten van soms wel enkele centimeters dik vormen. Tijdens het rijden kunnen die ijsplaten los komen en van het dak vallen. Uiteraard is het ook voor vrachtwagenchauffeurs verplicht om hun wagen sneeuw- en ijsvrij te maken maar helaas mag je er niet vanuit gaan dat iedere chauffeur dat ook gedaan heeft.

Categorieën

0 REACTIES
Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *